BlackBerry Q10: ryze pracovní nástroj [recenze]

Našlapaný pracovní smartphone s tlačítky je tady. Díra na trhu je zaplněna, veselme se. Jen cenovka nám moc radosti neudělá.
Kapitoly článku

Nešetří konektory

Od klávesnice až po horní okraj uvidíte chemicky tvrzené sklo, které kryje nejen displej, ale je v něm také otvor na přední kameru s rozlišením 2 Mpx, signalizační LED, čidlo pro snímání intenzity okolního osvětlení a čidlo přiblížení. Na spodní straně najdete mřížku hlasitého reproduktoru a hlavní mikrofon, nahoru výrobce umístil hlavní zapínací tlačítko, dvojici odšumovacích mikrofonů a 3,5mm jack konektor na sluchátka. Hlasitý reprák poskytuje čistý zvuk, ale jeho maximální hlasitost by mohla být o fous vyšší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čtyřřádková klávesnice vystupuje plasticky nad povrch přední strany

Nabíjecí a synchronizační microUSB a microHDMI hledejte na levé straně, regulaci hlasitosti s akčním tlačítkem pro vyvolání hlasového asistenta najdete na pravé straně; ten zatím neumí česky, proto jej asi většina našinců nevyužije. Záda jsou rozdělená stříbrným předělem, podobný najdete i mezi jednotlivými řadami kláves. Horní část je pevně spojená se zbytkem telefonu a najdete v ní čočku 8Mpx fotoaparátu a přisvětlovací LED. Druhá část je odnímatelná, pod ní uvidíte baterii s kapacitou 2 100 mAh, slot na microSIM a druhý pro microSD kartu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přední a zadní kamera

Konstrukčně je telefon zpracovaný výborně, vše lícuje a nic nevrže. Tlačítka mají jasný a jistý stisk, což je pro Blackberry typické a klávesnice obvykle vydrží dlouhé roky. Q10 má taky velmi povedenou úpravu zad, která na první pohled připomíná karbonová vlákna. Ve skutečnosti jde o plast. Dobré ovšem je, že na zádech nezůstávají otisky prstů, takže se s leštěním můžete omezit pouze na displej. Celkově se telefon drží příjemně v ruce, není přehnaně velký a mírně nadprůměrnou hmotnost 139 g mu rádi odpustíte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Z rubové části krytu je patrný obvod NFC antény

Vylepšená desítka

Před nějakou dobou uvolnil výrobce novou verzi operačního systému s označením BlackBerry OS 10.1, která by se měla o něco lépe vypořádat s reálným multitaskingem, takže by se už nemělo stávat, že necháte na pozadí běžet nějakou náročnější aplikaci, která vám za několik hodin vysaje baterku do mrtva. Tato optimalizace se vskutku povedla a běžně se mi dařilo nabíjet každý druhý až třetí den při opravdu intenzivním používaní, což je jednoznačně nadprůměrná hodnota.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obrazovka multitaskingu • karta hlavní nabídky • roleta s přepínači

O chod celého systému se stará dvoujádrový procesor Qualcomm s taktem 1,5 GHz, kterému sekunduje grafický akcelerátor Adreno 225 a 2 GB RAM. Kombinace těchto komponent znamená bleskurychlý chod a výbornou stabilitu. Za celou dobu testování se mi nestalo, že se telefon zasekl nebo měl nějaké prostoje. Bezdrátová konektivita je také příkladná, nechybí zde Wi-Fi na 2,4 GHz i 5 GHz podporující standardy 802.11 a/b/g/n, Bluetooth verze 4.0 s A2DP a nechybí pochopitelně ani GPS a NFC. LTE telefon zvládá také, ale v praxi si ho u nás může vyzkoušet jen pár vyvolených.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení systému • nastavení přepínačů v roletě

Operační systém je skvěle připraven jak na multimédia, tak na manažerskou práci. Kombinace ovládání pomocí klávesnice a dotykového displeje je hodně návyková, navíc i velmi jednoduchá, protože používáte jen čtyři základní pohyby. Tahem od spodního okraje displeje minimalizujete aktuální aplikace, tahem od horního okraje zobrazíte stahovací roletku s přepínači bezdrátových sítí a máte zde i rychlou zkratku do nastavení telefonu. Pokud táhnete od spodního okraje směrem doprava, zobrazí se vám BlackBerry Hub, což je jakési notifikační centrum, kde se soustředí všechny zmeškané události, zprávy z Facebooku či Twitteru a třeba i zmeškané volání. Posledním gestem je švihání prstem doleva a doprava, tím se pohybujete mezi jednotlivými plochami.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kalkulačka • aplikace Spropitné • převodník měr a jednotek

Struktura systému je podobná té, jakou používá Apple u svého iOS. Aplikace máte na několika plochách v matici 4 × 3 ikony a můžete je pochopitelně i organizovat do složek. Pokud máte nějaké minimalizované aplikace, najdete je na nulté ploše, před všemi ikonami aplikací, stačí tedy ze základní plochy potáhnout prstem zleva doprava. Minimalizovaných aplikací můžeme mít jen osm, pokud spustíte devátou, bude první spuštěná nekompromisně ukončena. Pokud z toho místa popotáhnete prstem ještě jednou zleva doprava, dostanete se na opět do BlackBerry Hubu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Internetový prohlížeč • kalendář s měsíčním náhledem • užitečný správce souborů

Témata článku: Blackberry, , , , , Blackberry Q10, Blackberry Z10, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Spropitné, Druhá část, Užitečný správce, Opona, Loajální zákazník, Bluetooth verze, Softwarová výbava, Black, Celodotykové model, Třetí den, E-mailový účet, Nadprůměrná hodnota, Původní velikost, Nástroj, Rýže