BlackBerry Storm 2: dvojdotyková bouře (test)

Je bez klávesnice, ale hodlá ji nahradit unikátní technologií zdvojeného dotykového ovládání přes displej. BlackBerry Storm 2 se vám bude líbit.

BlackBerry je v České republice relativně neznámým výrobcem, hlavním trhem těchto komunikátorů je Severní Amerika. Však také komunikátory BlackBerry jsou druhými nejprodávanějšími telefony s otevřeným operačním systémem hned za dominantní Nokií. Sám jsem nedávno BlackBerry vyzkoušel a zaujalo mě natolik, že jsem si pořídil model 9700. Nyní se mi naskytla možnost vyzkoušet druhou verzi typu BlackBerry Storm, což je mezi přístroji této značky malý unikát. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čekali byste u BlackBerry jinou než černou krabici?

Storm 2 totiž nemá plnohodnotnou QWERTY klávesnicí, jako ostatní modely, vše ovládáte výhradně skrze velmi netradiční dotykový displej. Výrobce se tak již podruhé snaží reagovat na trend dotykových telefonů a nabídnout výhody svého operačního systému také těm zákazníkům, kteří chtějí jít s dobou a telefon ovládat výhradně pomocí dotyků. Nebudu předbíhat, ale výrobci se to povedlo, a to na nejvyšší možné úrovni, BlackBerry Storm 2 je krásným kouskem moderní techniky. Po dvoutýdenním testování jsem jej vracel jen velmi nerad a pokud bych nevlastnil již zmíněný model 9700, asi bych rychle podlehl. Pojďme se na telefon pořádně podívat.

Blackberry Storm 2 9520
Blackberry Storm 2 9520Telefon s velkým kapacitním dotykovým displejem, který navazuje na model Storm 9500. Oproti němu nabízí zejména 2GB vnitřní paměť a podporu Wi-Fi.rozměry a hmotnost: 113 × 62 × 14 mm, 160 g
displej: 3,3'', kapacitní TFT, 360 × 480, 65 tisíc barev
sítě a data: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), WCDMA (2 100 MHz), GPRS (třída 10), EDGE (třída 10), HSDPA (7,2 Mb/s), HSUPA (2 Mb/s), GPS
konekt.: microUSB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi
paměť: 2 000 MB, 256 MB RAM, microSDHC
baterie: 1 400 mAh
operační systém: RIM OS 5.0
hudba: přehrávač hudby, 3,5mm jack
fotoaparát: 3MPx (2 048 × 1 536), video (320 × 240), autofocus, diodový blesk
74%
hardware
95%
software
katalogpreviewinfo výrobce
cena: 14 980 Kč (koupit)

Už při prvním kontaktu si rychle uvědomíte, že v ruce nemáte žádné ořezávátko, ale pořádný telefon vyrobený z pořádného materiálu. Rozměry jsou značné – 113 milimetrů na výšku a 62 milimetrů na šířku, ale aspoň trochu to zachraňuje tloušťka, která se zastavila na hranici 14 milimetrů. Telefon působí velmi kvalitním a precizním dojmem, všude je množství kovu a vše je podtrhnuté hmotností, která se zastavila na hodnotě celých 160 gramů.

Ostružinový hardware

BlackBerry se kromě několika hardwarových tlačítek omezilo na ovládání skrze dotykový displej a má to své kouzlo. Hmotnost je sice vysoká, ale při ovládání to nepřekáží, spíše naopak, dlouho jsem neměl v ruce takovou jistotu při držení, jako právě u Stormu 2. Za kvalitu konstrukce nelze výrobce jinak, než pochválit. Přední straně dominuje rozměrný dotykový displej s úhlopříčkou tři a čtvrt palce, který disponuje rozlišením 480 x 320 pixelů a je schopný zobrazit až 65 000 barev. Nižší počet barev není na překážku, naopak jsem měl u telefonu pocit, že obraz je výrazně kvalitnější než u jiných telefonů, které třeba nabízí širší barevnou paletu. Jak jsem již řekl, je dotykový, celé to ale funguje trochu jinak, než jste běžně zvyklí a podrobněji se tomu budu věnovat později.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pod displejem se nachází čtveřice hardwarových tlačítek, která nalezneme i na jiných telefonech této značky. Tedy obligátní červené a zelené sluchátko, tlačítko se symbolem zakroucené šipky, kterým se v menu vracíte zpět a nakonec tlačítko, které na sobě nese logo BlackBerry a slouží ke vstupu do menu (případně také k jeho opuštění). Všechna čtyři tlačítka jsou dostatečně rozměrná a velmi dobře se s nimi pracuje a totéž mohu říci také o ovládacích prvcích na boku telefonu. Dobře se mačkají a dají se jim přiřadit různé funkce. Na čtveřici tlačítek pod displejem je zajímavé to, že od samotného displeje nejsou nijak oddělena, krycí "sklíčko" plynule přechází v již zmíněná tlačítka. Díky tomu je efektivně zamezeno vnikání prachu pod kryt displeje, toto je u Stormu 2 vyloučené již samotnou konstrukcí displeje a výrobce za to má ode mě pochvalu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Velikou pochvalu si výrobce zaslouží také za dvojici standardních konektorů, nechybí tedy ani 3,5 mm jack ani šikovný microUSB konektor. Nemohu se dočkat doby, kdy bude tato dvojice standardem skutečně na všech telefonech (případně samozřejmě další drobné elektronice). Pod kovovým zadním krytem se nachází dostatečně silná baterie s kapacitou 1400 mAh, která je schopna i při častém a intenzivním používání zásobovat přístroj energií i po dobu tří dní. To je následek velmi odladěného operačního systému, který v době nečinnosti šetří energii, kde může a je velmi silnou stránkou všech telefonů tohoto kanadského výrobce.

Zadní kryt je plechový a působí skutečně luxusním dojmem, navíc pevně drží na svém místě. Nad krytem se nachází čočka integrovaného digitálního fotoaparátu s přisvětlovací diodou. Zajímavým prvkem je dvojice tlačítek na horní hraně přístroje, která na první pohled nejsou moc vidět a ani hmatově nejsou nijak odlišená. Jedno slouží k rychlému uzamknutí telefonu a okamžitému zhasnutí displeje, druhé telefon uspí (ano, doslova uspí). Ačkoliv tedy telefon při umístění do pouzdra toto pozná a sám se uspí a zamkne, někdy je žádoucí jej uzamknout i bez vložení do pouzdra, které samozřejmě nemusí používat nutně každý, telefon je s ním přeci jen o něco větší a už bohužel není zdaleka tak krásný, jako bez něj.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kovový kryt, detail tlačítek na horní hraně a modul fotoaparátu

Témata článku: Blackberry, , , Blackberry Storm 2 9520, Blackberry Storm 9500, Celá technologie, BlackBerry Storm, Silná baterie, BB OS, Výsledná kvalita, Test, Ostatní směry, Hlavní trh, Celá recenze, Zelené sluchátko, Sto, Black, Bouře, Slyšitelné cvaknutí, Velká výhoda, Dot Black, Podrobný údaj, Špičkové zpracování, Integrované GPS