BlackBerry Z10: ostružina musí dozrát [recenze]

Z10 je první celodotykový smartphone BlackBerry s novým systémem BlackBerry 10. Možná i to je důvod, proč trpí některými dětskými nemocemi.

Výdrž? Záleží na vás

Při začátcích prodeje to s výdrží Z10 nebylo kdovíjak růžové. Po aktualizaci, kterou však telefon obdržel, se výdrž prý zlepšila. Nemohu soudit, testoval jsem kus s poslední verzí systému. Co však mohu říct je fakt, že i Z10 patří do dnešní záplavy jednodenních smartphonů. Při mém stylu užívání bez problémů vydržela dvanáct hodin ostrého provozu. Pokud chcete výdrž lehce zvýšit, doporučuji zavírat nepotřebné aplikace, které stále běží na pozadí. Možná i toto je důvod, proč jich zároveň může být spuštěných jen osm. Abych však nemluvil jen obecně, Z10 si při přehrávání FullHD videa ukousla maximálně 14 % baterie za hodinu. Při přehrávání FullHD videa zároveň načítaného z YouTube na zabezpečené Wi-Fi s maximálním signálem se z baterie odporoučelo zhruba 20 % za hodinu. To vše při jasu nastaveném na 50 %, avšak při současné automatické regulaci jasu (proč automatické viz výše).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Z paměti RAM bude mít po startu dostupný zhruba 1 GB

Co se týče uživatelské paměti, Z 10 nabízí 16 GB úložiště, z něhož je po startu přístroje volných okolo 13 GB. Potřebu po dalších volných GB však ukojí slot na microSD karty, oficiálně do velikosti 32 GB. Z hlediska papírového výkonu by nadšenci do jader procesoru moc nejásali. U BlackBerry Z10 se o chod stará dvoujádrový procesor Qualcomm S4 Plus MSM8960 s taktem 1,5 GHz na jádře, kterému sekundují rovné 2 GB operační paměti a grafický čip Adreno 225. Bohužel v BlackBerry World nenajdete ani jediný bezplatný benchmark na měření výkonu, takže mi prostě budete muset věřit, že všechno běhá rychlostí blesku a nic se neseká.

Uživatelské prostředí

BlackBerry 10 OS je systém, který má i nemá domovskou obrazovku. Po zapnutí přístroje se totiž dostanete na první kartu aplikací, mezi dalšími listujete vpravo. Doleva se lze dostat jen o jednu kartu, a to do BlackBerry Hub, který si popíšeme později. Domovská obrazovka jako taková se objeví jen tehdy, minimalizujete-li první aplikaci, a umístěna je mezi Hubem a první kartou aplikací. Ano, domovskou obrazovkou je v BlackBerry 10 OS vertikálně rolovatelný seznam maximálně osmi spuštěných aplikací. Tu už jsme si však popsali výše. Ke kartám se zástupci aplikací zmíním, že řadit je lze jen uživatelsky, tedy dlouhým přidržením a přemístěním. Po dlouhém přidržení můžete aplikace též odebrat, nebo přesunutím na sebe vytvářet složky. Ve spodní části obrazovky se vždy nachází trojice pevně zástupců, zleva: adresář, hledání a fotoaparát. Hledání v BlackBerry 10 OS musím pochválit, probíhá bleskurychle a ve všech částech systému i souborech.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohyb mezi kartami telefonu, uprostřed aplikace hledání

Zvláštní pozornost si zaslouží také zamykací obrazovka. Zařízení lze logicky odemknout tlačítkem na horní hraně telefonu a následným pohybem vzhůru po displeji. Zajímavější je ale alternativa, další povedené gesto. Při zhasnuté obrazovce začněte z loga BlackBerry táhnout po displeji vzhůru - zhruba ve třetině se obrazovka rozsvítí. Při pokračování gesta se začne odkrývat displej a zhruba za polovinou displeje máte zařízení odemknuto. Takto lze gestem tam a zpět rychle zjistit, jaké zmeškané události telefon eviduje, zobrazují se totiž ve sloupci u levého kraje displeje. Bohužel nejsou nijak aktivní, a tak pro podrobnosti budete muset odemknout zařízení a přejít do Hubu.

Klepněte pro větší obrázek
Zamykací obrazovka Z10, kde jediným aktivním prvkem je ikona fotoaparátu

Aktivní je na zamykací obrazovce pouze ikona fotoaparátu v pravém spodním rohu, ke spuštění ale vyžaduje delší pozdržení. Na zamykací obrazovce naleznete ještě datum, čas a pod nimi událost z kalendáře. Pokud budete všímaví, můžete zatáhnout jakoby za stavovou roletku směrem dolů. Objeví se hodiny uzpůsobeny pro noční režim - tedy černé pozadí a oranžovočervené nerušící hodiny. Zde lze nastavit budík a tyto hodiny klidně nechat svítit celou noc.

BlackBerry Hub

Centrem sdružujícím veškeré zmeškané události, notifikace a informace, které vyžadují vaši pozornost, je BlackBerry Hub. Ten má svoje místo na zcela levé kartě systému a dostanete se do něj například gestem Peak. A co všechno se v Hubu zobrazuje? Vaše e-maily, Facebook chat, Gtalk, zprávy, volání, kalendář, BlackBerry Mesenger, WhatsApp, notifikace z Twitteru a Foursquare, ale i informace o updatu nainstalované aplikace, prostě vše. Pro veškerou interakci s okolím jdete jednoduše do Hubu a nemusíte přitom spouštět tu kterou konkrétní aplikaci. Až samozřejmě na výjimky, které nemají s komunikací co dělat. Pro procházení zdi na Facebooku, pro tweety lidí, které followujete či pro jakékoliv další doplňující informace už do konkrétní aplikace samozřejmě budete muset.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
BlackBerry Hub a jeho nastavení

Řazení položek v Hubu probíhá následovně. Můžete mít zobrazeno všechno nahromadě, nebo si zobrazit jen e-mailový účet, jen Facebook chat, jen notifikace z Twitteru, jen Gtalk, jen zprávy atd. Položky, které však obvykle nebývají ve smartphonech předchystány pro rychlé nastavení a přihlášení se k účtu, se sdružují v sekci oznámení. Já zde měl například notifikace z Foursquare, informace o updatu aktualizací, zprávy z WhatsApp, zmeškané budíky a další. Za zmínku jistě stojí populární BlackBerry Mesenger. Ten v minulosti sloužil ke komunikaci s lidmi ve skupinách, kterých jste členem, včetně sdílení multimedií nebo třeba kalendáře. Nově však přibyly funkce sdílení obrazovky (Screen Share), funkce audiohovorů přes internet nazvaná BBM Voice (pracuje i se staršími zařízeními) a funkce BBM Video, což jsou videohovory přes internet (jen mezi BlackBerry 10 OS zařízeními). Poslední jmenované jde provádět jak přes Wi-Fi, tak přes data operátora.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zobrazeny vždy jen jednotlivé kategorie: Zprávy, Gmail, Facebook a Twitter

Telefonování a kontakty

Zcela jednoduše, zato však účelně, je vyveden seznam kontaktů. Nikoho už dnes nepřekvapí možnost synchronizace se všemi vašimi účty, sociálními sítěmi či výběrem, které kontakty zobrazíte a které nikoliv. Kontakty lze samozřejmě řadit podle jména či příjmení, zobrazit jdou ale jen ve tvaru jméno - příjmení. Kvituji také abecedně řazený seznam písmen při pravém kraji displeje pro rychlejší navigaci. Samotný adresář má potom tři záložky. Vlevo od seznamu kontaktů naleznete výpis hovorů s šikovnými piktogramy, vpravo potom jednoduchý číselník, který však psaním přímo nevyhledává.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přehledný výpis volání, adresář a možností navigace a číselník, který nevyhledává

Samotná karta kontaktu obsahuje též tři záložky. První jsou detaily kontaktu, druhá aktualizace jeho stavů na sociálních sítích, máte-li kontakt s jeho účty na těchto sítích propojen, třetí potom historii všech druhů komunikace mezi vámi. Pokud máte ke kontaktu přiřazen BlackBerry PIN, můžete rovnou iniciovat hovor přes BBM Video. Samotná obrazovka probíhajícího hovoru je jasná a přehledná, dokonce s možností rychlých poznámek. Jediné, co bych vytknul, je menší zvýraznění tlačítka pro ukončení hovoru. Ke kvalitě, hlasitosti ani průběhu hovorů nemám sebemenších výhrad, systém redukce okolního šumu pracuje na výbornou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na obrazovce odchozího hovoru bych uvítal více zvýrazněné tlačítko zavěšení

Témata článku: Blackberry, , , , Alcatel Pop Up, Blackberry Z10, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Bluetooth verze, Nová filozofie, Časový rozvrh, Nejnovější samsung, Svícen, Research in Motion, Velmi povedený displej, Bezplatné vyzkoušení, Zavináč, Externí aplikace, Alternativní aplikace, EEC, Opakované přehrávání, Doplňující informace, Celé slovo, Ostružina, Malý obraz