BlackBerry Z30: větší Z10 s dlouhou výdrží [preview]

BlackBerry se stále snaží vrátit mezi mobilní elitu. Inovací v novém modelu BlackBerry Z30 je však pomálu. Má šanci uspět?

Bez reflektorů a blesků fotoaparátů dnes BlackBerry představilo svou novou vlajkovou loď. Po dalších několik měsíců bude na vrcholu firemního žebříčku BlackBerry Z30. První 5palcový model kanadské společnosti si vzal mnohé ze svého předchůdce BlackBerry Z10. HD displej, dvoujádrový procesor nebo 8Mpix fotoaparát, to vše jsme již viděli dříve. Trochu to vypadá, že na Z30 je jiná pouze úhlopříčka. Významného pokroku se dočkala alespoň baterie, která je polovinu větší než u Z10.

Klepněte pro větší obrázek 
Rozměry novinky jsou 141 × 72 × 9,4 mm

Dle BlackBerry se jedná o „největší, nejrychlejší a nejvybavenější model“, který kdy představili. Tím naráží zejména na 5palcový Super AMOLED displej s HD rozlišením (1280 × 720 pixelů). Mírným vylepšením je výkonnější dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 Pro s taktem 1,7 GHz. Součástí výkonnostní složky je rovněž čtyřjádrový grafický čip Adreno 320 a 2 GB RAM paměti. Uložné prostory nabízejí 16 GB paměti, které lze jednoduše rozšířit o paměťové microSD karty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
BlackBerry sází (jako vždy) na své služby BBM a BBM Voice

Zaplnit ji lze například fotografiemi nebo videem, jenž pořídíte 8Mpix fotoaparátem o světelnosti f/2.2. Ve tmě vypomůže LED blesk. Zatímco hlavní fotoaparát dokáže pořídit videozáznam ve fullHD rozlišení, 2Mpix čelní kamerka nabídne HD rozlišení. Fotografie můžete dále šířit buď skrze Bluetooth 4.0 nebo je nahrát na webové úložiště či sociální sítě. K tomu se bude hodit podpora vysokorychlostní přenosů dat LTE nebo HSPA+. Pro šetření FUP limitu můžete využít také Wi-Fi (802.11 a/b/g/n). Pro rychlé párování s jiným telefony je telefon vybaven NFC čipem. Pro rychlejší určování polohy je k dispozici také GPS.

Náhledy zpráv vždy a všude

Největším lákadlem tak zřejmě bude nová verze operačního systému BlackBerry 10.2 OS. Ta přináší několik novinek v čele s BB Priority Hub. To je místo, kde se bude hromadit veškerá komunikace napříč všemi komunikačními klienty. BB Priority Hub by měl navíc sám rozpoznat, které kontakty jsou pro vás důležité a které méně, což by mělo usnadnit jejich vyhledávání apod. Dalším vylepšením je možnost náhledu zpráv, jenž funguje, ať využíváte jakékoliv aplikace nebo jste na zamykací obrazovce. Méně výraznými novinkami jsou podpora Wi-Fi Direct nebo možnost nastavit více alarmů.

Klepněte pro větší obrázek
Kolik designovým rozdílu BlackBerry udělalo od poslední přístroje Z10?

Ze stereoreproduktorů se bude linout také kvalitnější zvuk. Díky BlackBerry Natural Sound by mělo audio u služeb BBM Voice a BBM video chat znít mnohem přirozeněji. Vzhled k vylepšené anténě pro příjem signálu byste měli data stahovat rychleji a stabilněji i na hůře pokrytých místech. Poslední z vychvalovaných novinek se týká výdrže. Akumulátor totiž nabídne kapacitu 2880 mAh a společně se softwarovým vylepšením spotřeby energie tak nabídne delší provoz na jedno nabití. BlackBerry hovoří o 25 hodinách smíšené zátěže (mixed use).

BlackBerry Z30 se na některých trzích (Velká Británie a Střední východ) začne prodávat již příští týden. Ostatní trhy by se tohoto zařízení měly dočkat během před Vánoci. Oficiální cena se bude lišit podle trhu, na kterém se bude prodávat. V České republice se tak dá očekávat cena kolem 15-16 tisíc Kč. Současně s telefonem bude v prodeji také bohaté příslušenství, mezi kterým nebudou chybět ochranné kryty a různé nabíječky.

Blackberry Z30
rozměry a hmotnost: 141 × 72 × 9,4 mm, 170 g
displej: 5,0", kapacitní Super AMOLED, 720 × 1 280, 294 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (100|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth null, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: 2 880 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon S4 Pro (2× Krait 300, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Blackberry OS 10
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
35 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (7) Další článek: Intel ukázal snadné napájení akcelerometru, stačila sklenička vína

Témata článku: Blackberry, , , , Blackberry Z10, Blackberry Z30, Oficiální cena, Designový rozdíl, Rychlé párování, Střední východ, Úložné prostory, New Black, Mixed, Pře, Webové úložiště, Black