Bluetooth autíčko od Sony Ericssonu: hračka pro chlapy (test)

Přečtěte si recenzi malého autíčka, které můžete ovládat mobilním telefonem přes bluetooth. Chlapi si ho zamilují, dámy to můžou brát jako zajímavý tip na dárek k zítřejšímu Valentýnu.

Pozor, aby vám neujelo!

Sony Ericsson patří k výrobcům, jehož nabídka nekončí pouze u samotných mobilů, ale obsahuje také řadu přídavných zařízení, která dokáží učinit náš život s mobilem příjemnějším a zábavnějším. Nabídka příslušenství většinou obsahuje náhradní baterie, kabely, handsfree, FM přijímače, MP3 přehrávače a v poslední době také přídavné fotoaparáty. Doba se ovšem mění, mobily už dávno nejsou pouze pracovními nástroji, jejich vývoj směřuje čím dál víc k zábavě, důkazem toho je neuvěřitelná věc – autíčko, které můžete na dálku ovládat přes bluetooth.

K tomu samozřejmě potřebujete mobilní telefon s podporou bluetooth. Podmínkou je, aby byl od Sony Ericssonu. Někde se můžete dočíst, že autíčko „jezdí“ i s jinými telefony, mně se to ovšem nepodařilo – zkoušel jsem to se Siemensem S55 a novou Nokií 6820. Ze stáje Sony Ericsson jsou podporovány tyto modely: T68, T39m, R520m, T68i, T610, Z600 a T630. Komunikátory P800 a P900 si s autíčkem zpočátku moc nerozuměly, výrobce ovšem vydal aplikaci, která dovoluje ovládat autíčko i s těmito telefony.

Zábava do kapsy

Bluetooth autíčko jsme poprvé spatřili minulý rok na CeBITu, kde Sony Ericsson prezentoval možnosti bezdrátové technologie bluetooth. Pro zájemce byla připravena mini dráha, kde jste si mohli s autíčky ovládanými přes telefon zazávodit. V našem případě se jednalo o Sony Ericsson T68i. Zhruba za půl roku bylo čtyřkolové příslušenství oficiálně představeno, a to pod názvem Bluetooth CAR-100. Sám výrobce jej charakterizuje jako zábavnou věcičku. Tato slova můžeme potvrdit, jedná se dokonce o hračku, byť si ji každý nedovolí.

 
Závodní mini dráha s prvními autíčky

Když autíčko vybalíte z krabice, překvapí vás svou velikostí. Jeho rozměry jsou jen o málo větší než u krabičky od sirek, vcelku kvalitní je i použitý materiál, tvrdý plast neskřípe ani se neprohýbá. Kolečka mají gumový povrch a vůz nepostrádá ani další detaily – tvarovaný přední nárazník, zrcátka, náznak světel, sportovní křídlo, výfuky a paprsková kola. Jeho bílo-zeleno-černé provedení dokazuje jasnou příslušnost k švédsko-japonské značce s kapkou ve znaku.

Startujeme

Vás ale určitě zajímá jízda, tak pojďme na to. Nejdříve musíte autíčko s telefonem spárovat – stejně jako u každého bluetooth zařízení. K tomu slouží tlačítko na zadní kapotě, které musíte několik vteřin podržet. Hned poté se rozezní symfonie zelené a červené barvy, což reprezentují dvě blikající LED diody za předním sklem. Pokud máte zapnuté bluetooth na telefonu, na displeji se zobrazí potvrzovací hláška. Kód pro spárování je 0000. Autíčko přidáte do bluetooth zařízení a můžete začít rejdit. Vůz se zapíná delším podržením téhož tlačítka jako při spárování, dioda začne zeleně blikat. Vypnutí provedete opětovným krokem.

   
Vozítko je skutečně miniauturní, jeho vzhled se povedl

Nejdříve jsem auto vyzkoušel se Sony Ericssonem T630. Zde nebyl žádný problém. Na displeji se objevila hláška, že je připojeno zařízení CAR-100. Autíčko se ovládá jednoduše, tlačítky 1 a 4 jezdíte vpřed nebo vzad, klávesami 2 a 3 měníte směr jízdy. Tlačítky s hvězdičkou a křížkem lze zvyšovat či snižovat rychlost vozu – k dispozici máte tři úrovně rychlosti. Musím říct, že jízda je překvapivě rychlá. Průměrný pokoj přefrčíte během pár vteřin. Je potřeba volit hladký a rovný povrch, na hrubém koberci se mu moc nechce. Výška „podvozku“ není nic moc, jedná se přeci jen o sporťák.

Jezdí i pod Symbianem

O něco komplikovanější je to s použitím komunikátoru řady pé. Konkrétně s modelem P900 jsem telefon sice spároval, ale při mačkání ovládacích kláves se nic nestalo. Proto musíte zamířit na webové stránky Sony Ericssonu a stáhnout tuto javovou aplikaci, po spuštění se objeví několik položek v menu. Nastavením se nemusíte zabývat, důležitá je pouze funkce Feedback, která telefon při jízdě rozvibruje. Položkou GameMode měníte rychlost jízdy. S komunikátorem P900 jsem měl občas problém autíčko s telefonem spojit, vůz je potřeba opakovaně zapnout a vypnout, což dá najevo krátkým protočením zadních kol. Po druhém až třetím pokusu telefon ohlásil „Připojeno“ a bylo nastartováno. U P800/P900 je ovládání trošku jiné, dopředu a dozadu jezdíte kolečkem Jog-Dial, volba směru vlevo/vpravo zůstala stejná (přes klávesy 2 a 3).

    
Speciální aplikace pro Sony Ericssony P800/P900

Autíčko můžete nechat odjet až do vzdálenosti deseti metrů (bez nutnosti přímé viditelnosti), spojení se poté přeruší. Na běžné ježdění po bytě to ale bohatě stačí. Autíčko se dobíjí připojením k datovému konektoru mobilu, nabití trvá zhruba hodinu. Jezdit lze po dobu patnácti minut.

Dáreček na Valentýna

Cena bluetooth autíčka se pohybuje okolo částky 2 500 Kč, internetový obchod Cybex.cz ho nabízí za 2 422 Kč. Musíte uznat, že je to dost peněz, zvlášť za hračku, která se vejde do kapsy u kalhot. Je zřejmé, že v zahraničí se na to dívají jinak. Mít auto ovládané přes mobil je ovšem velmi exkluzivní záležitost, kterou vám bude závidět kdekdo. Takže dámy, pokud vyhrajete v loterii, kupte minimálně pět kusů, ať může váš partner s kamarády uspořádat závody. Bude vás milovat, zítra je přeci Valentýn.

Diskuze (36) Další článek: Eurotel: s tarifem Data Nonstop získáte levnější notebook

Témata článku: Sony, , , , , Sony Ericsson T68i, Auto, Symfonie, Chlap, Bluetoot, Eri, Neuvěřitelná věc, Pro +, Test, Hra, Blue, Son, Autíčko, BLU, Sporťák