Budoucnost mobilního internetu má jméno LTE

Síť s dokonalým pokrytím a připojení v mobilu rychlejší než 100 Mb/s. Že bychom už za pár let nepotřebovali Wi-Fi?

Pokud chceme u nás v současnosti využívat rozumně rychlý mobilní internet, mnoho možností na výběr nemáme. Je tu sice nějaké UMTS, pokud máme opravdu velké štěstí a správného operátora, narazíme i na rychlé přenosy HSDPA. Relativně dobré pokrytí zase poskytuje CDMA, ale komu se chce tahat se speciálním modemem? Většinou tak musíme vzít za vděk EDGE nebo v horším případě až neúnosně pomalým GPRS. Zkrátka ať děláme co děláme, reálné rychlosti vyšší než 1 Mbit/s stejně nedosáhneme. A výrazně lepší to nebude – minimálně do roku 2010 určitě ne. Na druhou stranu, rok 2010 přece není až tak daleko…

LTE – 3GPP – 4G?

Vše se skrývá za magickými třemi písmeny LTE (Long Term Evolution). To je terminologie, kterou možná za pár let budeme používat častěji, než dnes 3G. V té době už bude GSM pohřbená a na uživatele UMTS se budeme koukat se stejnou exotikou, jako ještě nedávno na jedince telefonující s NMT. Hezká představa, co říkáte? Uvidíme za tři roky, na kolik je reálná.

Takže co je to vlastně LTE? Jedná se o naprosto novou technologii přenosu datových i hlasových služeb, na které zatím ve fázi seriózního vývoje a specifikací pracuje na 80 největších světových výrobců elektroniky a komunikační techniky, telekomunikačních a radiokomunikačních společností a operátorů. Ti dohromady vytvořili skupinu 3GPP, pod jejíž hlavičkou bude vývoj pokračovat a jejíž název do budoucna možná zaštítí srovnatelné technologické standardy stejně jako dnes 3G.

A teď to nejdůležitější: tento budoucí technologický standard – říkejme mu prozatím LTE/3GPP/? (4G raději ne, aby nedošlo k záměně se službou jednoho z našich operátorů, která ale funguje na úplně jiném principu) – zvýší rychlosti přenosů proti současnému stavu v řádu desítek megabitů za sekundu. Specifikovány byly rychlosti pro download 326 Mb/s (v reálných podmínkách naměřeno 173 Mb/s) a 86 Mb/s pro upload. Jak je možný takový skok, když se tvrdí, že o moc výš než je dnešní HSDPA/HSUPA už to nejde? Zásadním rozdílem je, že LTE nepoužívá pro přenos dat metodu CDMA ale OFDM (stejnou, jakou má u bezdrátových přenosů WiMAX nebo u drátových xDSL), a nepotřebuje proto pevně danou šířku kanálu. Naopak signál je rozštěpen do velkého množství nezávislých „úzkých“ kanálů nahuštěných vedle sebe. Vysílání LTE bude probíhat v pásmu do 20 MHz a snadněji tak obsadí dostupné frekvence.

Dobrá zpráva na závěr. Zde je výčet několika nejvýznamnějších členů skupiny 3GPP, kteří se na vývoji nové datové technologie velmi aktivně podílejí. To by mohlo napovědět, že jako první bude LTE spuštěna právě v jejich sítích a bude fungovat na jejich přístrojích: největší operátor na světě China Mobile, japonské DoCoMo, ETRI, Motorola, Nokia, Intel, LG, Qualcomm, RIM, Verizon, Vodafone, AT&T, Sprint, T-Mobile...a právě generální ředitel T-Mobilu Roland Mahler při svém „novoročním“ projevu o vizích a plánech do budoucnosti naznačil, že i český operátor chce patřit mezi ty pokrokové. Nevím jak vy, ale já se na mobilní datovou budoucnost docela těším.

Zdroj: 3GPP, Trusted Reviews

Diskuze (41) Další článek: LG Migo: vaše děti pod dohledem GPS

Témata článku: , , , Mobil, Jméno, Motorola Nokia, Budoucnost, MOBI, TrustedReviews