Byli nakupovat. Samsung auta, Číňani Operu a Japonci klíčový ARM

Prodej společnosti Oera do čínských rukou je starší věc. Už na konci května „bylo jasné“, že Opera přejde pod investiční fond Golden Brick za 1,2 miliardy dolarů. V těchto dnech obchod opravdu proběhl, ale pouze za polovinu částky. Přesto Číňané získali to nejcennější, co Opera měla: prohlížeč pro počítače a mobily, aplikace pro výkon a soukromí, licenční práva (kromě Opera TV) a podíl Opery v čínské společnosti nHorizon.

Klepněte pro větší obrázek

Slyšeli jste o společnosti Softbank? Je to gigantická japonská skupina (po Toyotě a Mitsubishi třetí největší v Japonsku), která vlastní stovky společností po celém světě. Mnoho z nich má blízko k telekomunikacím, jmenovat můžeme japonského mobilního operátora stejného jména, amerického operátora Sprint, japonský Vodafone, Softbank má také 28% podíl v obchodní platformě Alibaba. A schyluje se k další obří dohodě.

Klepněte pro větší obrázek

Softbank koupí ARM Holdings – britskou firmu, která vyvíjí architekturu ARM, licencuje ji výrobcům čipsetů (Qualcomm, Samsung, Nvidia a desítky dalších) a ti je pak integrují do smartphonů. Do drtivé většiny dnešních smartphonů, tabletů, chytrých hodinek a řady dalších zařízení. Japonci za ARM zaplatí 24,3 miliardy liber, půjde o jeden z největších obchodů v historii evropského technologického byznysu.

Také Samsung byl nakupovat. Pořídil si podíl v čínské automobilce BYD. Zatím není známo, jak velký, ale z prohlášení vyplývá, že nehodlá jen pasivně držet akcie. V první fázi hodlají obě firmy spolupracovat při výrobě částí pro smartphony a elektromobily. Do budoucna však chtějí spolupracovat v „různých oblastech“.

Klepněte pro větší obrázek
Samsung není v automobilovém průmyslu žádný nováček, hlavně v domovské Koreji jezdí auta této značky už celé roky. Firma drží řadu patentů, které se týkají elektromobilů a ukázala i tento koncept.

Co to znamená je zatím jen v oblasti spekulací, ale kostra by mohla vypadat takto. Samsung je momentálně v dobré ekonomické situaci, byznys se smartphony je na vrcholu a do dalších let bude ochabovat. Korejci se tedy logicky rozhlížejí po nových odvětvích, která naopak půjdou nahoru. Elektromobily tomuto požadavku vyhovují naprosto dokonale a Samsung by pro jejich výrobu mohl dodávat veškerou elektroniku i klíčové baterie.

Zdroj: Opera, AcceleratingTech, Reuters

Diskuze (3) Další článek: Pokémon Go má samostatný server i pro ČR. Vyřeší problémy s připojením?

Témata článku: Samsung, , , , , , Sprint, Číňan, Qualcomm Samsung, Holding, Sam, Message, Čina, Nováček, Softbank, Cin, Klíč, Mitsubishi, ARM Holdings, Samsun, Brick, Investiční fond, Největší obchod, Auto