CapaSity: chytrá lavička je český vynález

Energeticky soběstačná lavička monitoruje ovzduší a poskytne internet i energii pro vybitý mobil. Projekt CapaSitty reprezentuje ČR na výstavě Expo 2015.

Chytré je dnes kde co, takže proč ne lavička? Jmenuje se CapaSitty a za poslední rok na ní pracovala skupina českých vědců, studentů a designerů (společnost Full CapaCity, studentka průmyslového designu ČVUT Zuzana Jirkalová, UCEEB ČVUT). Kromě odpočinku poskytne bezdrátové připojení k internetu a energii pro mobilní zařízení – ať už pomocí dvou USB portů, nebo prostřednictvím indukční bezdrátové nabíječky standardu Qi. Konstruktéři ale mysleli i na ekologii, a tak lavička neustále monitoruje kvalitu ovzduší (projekt kanarci.cz) a všechny své funkce zajišťuje pouze prostřednictvím solární energie.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Premiéru si lavička odbyla před Národní technickou knihovnou v pražských Dejvicích, teď už se však přesouvá do Milána, kde bude umístěna před českým pavilonem na výstavě Expo 2015.

Lavička váží zhruba 400 kilogramů a k její výrobě byl použit extra tuhý beton vyvinutý odborníky z Univerzitního centra energeticky efektivních budov (UCEEB) ČVUT. Ten je čtyřikrát pevnější než běžný stavební beton a na zvýšenou odolnost se kladl důraz i při konstrukci dalších prvků. Na madla konstruktéři použili efektní kartáčovanou nerezovou ocel, sedací část je z kvalitního českého dubu, solární panely chrání tvrzené sklo. Vše musí odolat času, extrémním teplotám i vandalům.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

To platí i pro solární panel o výkonu 150 W. V lavičce je zabudovaná baterie s kapacitou 110 Ah. Díky ní lavička funguje, i když zrovna není na přímém slunečním svitu. Konstruktéři mají vyzkoušeno, že tato kombinace stačí na pokrytí „lavičkové sezóny“ od jara do podzimu. Připojení lavičky k internetu zajišťuje LTE modem, pro uživatele je připravená běžná Wi-Fi síť.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pár fotek z výroby prvního (a zatím jediného) exempláře.
Diskuze (20) Další článek: Rychlý internet v letadlech bude i nad Evropou. Za dva roky

Témata článku: , Solární energie, Český, Sluneční svit, Běžný stav, Chytrá, Vynález, Exemplář, Lavička, Bezdrátové připojení, Pavilon, Jirka