Cat S40: Buldozér chce mezi inteligenty [recenze]

Rány o zem si ani nevšimne, voda jej nerozhodí, co do odolnosti, běžné smartphony hravě překoná. Jaké budete muset strpět kompromisy?
Kapitoly článku

Fotoaparát pro nenáročné

Přestože se telefonu dostalo pouze fotoaparátu s rozlišením 8 MPx, musím říci, že mě mile překvapil. Za dobrého světla mají pořízené fotky živé barvy, jsou ostré a nepostrádají detaily. Bohužel si ale snímač nedovede dobře poradit s protisvětlem a rovněž mu dělají problém scény s velký dynamickým rozsahem, kde dochází k přepalům.

Další problém nastává za špatného osvětlení, kdy se objeví šum a fotky začnou být rozmazané. Přesto ale v kategorii obrněnců patří k tomu nej. Pokud chcete vědět jak si vede oproti konkurenci podobně drahých telefonů, podívejte se na náš velký test fotoaparátů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Za běžných podmínek fotí telefon skvěle, problém nastává při nedostatku světla, případně při focení makro snímků, kdy je problém zaostřit na cílený objekt.

Přístroj má i přední 2 MPx kamerku, ta v nouzi poslouží dobře, ale zázraky nečekejte. Nijak neoslní ani kvalita videa, přestože se výrobce na webu chlubí podporou Full HD, ve skutečnosti umí natáčet pouze v HD.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Fotoaparát sice nabízí HDR, po jeho použití ale fotky vypadají uměle, vybledle a celkově zesvětlí. Občas se na scéně objeví i nechtěné barvy viz fialové větve stromu (vlevo originál, vpravo HDR).

Prostředí fotoaparátu je jednoduché a hlavně přehledné. Důležité nástroje jako HDR, barevný filtr či scénické režimy mají svojí ikonu v postranní liště, bohužel zde ale chybí jiné časté funkce jako blesk nebo časovač, pro jejichž nastavení už musíte zabrouzdat do ikonky nastavení. To má podobu klasického seznamu funkcí v němž naleznete i ty pokročilejší jako kompenzaci expozice nebo změnu ISO.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí aplikace je přehledné a nabízí veškeré potřebné funkce.

Nejnovější lízátko 

Na modelu Cat S40 nalezneme poměrně aktuální Android 5.1 Lollipop. Výrobce se navíc velmi snaží a ve spolupráci s Googlem systém pravidelně aktualizuje. Během testování jsem zažil hned dvě menší aktualizace, jedna z nich obsahovala dokonce opravu vážné bezpečnostní chyby Stagefright.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Po grafické stránce prostředí vychází z čistého Androidu.

Prostředí vypadá stejně jako u čistého Androidu. Jediný zásah do systému představuje větší skupinka předinstalovaných aplikací. Kromě těch užitečných jako je správce souborů či svítilna, jsou zde bohužel i takové, jejichž přítomnost může někomu vadit. Jmenovitě se jedná o AVG Antivirus, čistič systému Clean Master, klávesnici SwiftKey či kancelářský balík OfficeSuite. Celé to znepříjemňuje fakt, že většinu bloatwaru nelze odinstalovat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Výrobce s bloatwarem nešetřil a v telefonu je ho hodně. Některé appky jsou užitečné, některé věčně otravují kvůli kontrole telefonu atp. Na odinstalování u většiny zapomeňte.

Dvoudenní pracant

Uvnitř telefon se nachází akumulátor o kapacitě 3 000 mAh, vzhledem k unibody konstrukci není přístupný. Co se výdrže týče, je na tom Cat S40 velmi dobře, jelikož zvládne jeden den i při velmi náročném používání, které obnáší hraní her, sledování videí nebo volání přes Skype či WhatsApp.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pokud telefon vyloženě netrápíte, vydrží vám bez problému dva dny.

Při běžném používání se zapnutou Wi-Fi/mobilní sítí, kdy je jeho náplní práce poslech hudby, surfování na webu, kontrola sociálních sítí, několik hovorů a SMS vydrží bez problému dva dny. Při úspornějším provozu, kdy vypínáte internetové připojení je možné dosáhnout dokonce i tří dnů. Nabíjení z 0 na 100% trvá s přibalenou nabíječkou přibližně dvě a půl hodiny.

LTE bez 900 MHz

Co se konektivity týče, nabízí Cat S40 potřebný základ, kromě 2G a 3G sítí se dostalo i na LTE, zákazníci Vodafonu však mají smůlu, jelikož chybí důležité pásmo 900 MHz. I když se jedná o Dual SIM, je LTE podporováno pouze na primární nano-SIM kartě, ta druhá si musí vystačit s 2G. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pod krytkami se skrývá vstup na micro USB a slot pro paměťovou kartu a dvojici nano SIM

Vzhledem k ceně telefonu bych u Wi-Fi standard ac bral jako samozřejmost, bohužel se tak ale nekoná a zařízení podporuje pouze 802.11 b/g/n. Nechybí však Bluetooth 4.1, NFC, micro-USB, či sluchátkový 3,5mm jack, potěší také FM Rádio. K určování polohy poslouží navigační systémy GPS, aGPS a Glonass s téměř okamžitou fixací polohy, pomůže i elektronický kompas.

Koupit?

Vzhledem k ceně jsem zklamán výkonem, jinak nemám zásadní výhrady. Mezi konkurencí odolných telefonů rozhodně nezaostává. Naopak musím pochválit velmi kvalitní zpracování, dlouhou výdrž baterie, slušný fotoaparát a také aktuální Android 5.1. Cena nasazená opravdu vysoko a začíná na sebevědomých 10 690 Kč. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Mám-li jmenovat alternativy, budou jimi bez pochyby bratříčci Cat S30 (7 599 Kč) s menším displejem a horším fotoaparátem a rok starý Cat S50 (11 000 Kč) s lepší výbavou ale plastovým tělem. Konkurovat může také výrazně výkonnější Evolveo StrongPhone Q8 LTE (8 490 Kč), to ovšem nenabízí tak kvalitní zpracování ani reálnou výdrž baterie a zamrzí i starší Android. 

Plusy

  • Použité materiály
  • Vysoká odolnost
  • Aktuální Android 5.1
  • Podpora LTE (bohužel chybí 900 MHz)
  • NFC
  • Dlouhá výdrž baterie
  • Hlasitý reproduktor

Minusy

  • Slabší chipset
  • Malá operační paměť
  • Nízké rozlišení displeje
  • Chybí Wi-Fi standardu 802.11ac
  • Některé přidané aplikace nelze odinstalovat

Témata článku: CAT, , , , CAT S30, CAT S40, Evolveo Strongphone, Evolveo Strongphone Accu, Evolveo Strongphone D2, Evolveo Strongphone D2 Mini, Evolveo Strongphone Q4, Evolveo Strongphone Q6, Evolveo Strongphone Q7, Evolveo Strongphone Q8, Evolveo Strongphone X1, Pogumovaný plast, Dobrý kompromis, Sling Shot, Číslovka, OfficeSuite, Odolný telefon, Náplň práce, Vysoká odolnost, Armádní standard, Skupinka,