Caterpillar CAT B10: pro nejdrsnější zacházení [recenze]

Odolný a chytrý CAT B10 od výrobce těžkých stavebních strojů přichází potěšit všechny stavaře a vyznavače drsných outdoorových aktivit.
Kapitoly článku

Systém a aplikace

Přestože počet zařízení s čtyřkovým Androidem roste, CAT hostí verzi 2.3.5 a vzhledem k slabšímu hardwaru to lze považovat za konečnou, s nějakými updaty ze strany výrobce moc nepočítejte. Vizuálně neprošel systém téměř žádnými změnami, jediné významné inovace v nastavení se týkají dvojice SIM. Výrobce se ani s těmito modifikacemi moc nepáral, po přepnutí systémového jazyka na češtinu zůstanou přidané prvky bez lokalizace, tedy v angličtině.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Systémové informace, nelokalizované nastavení SIM

Po stisku vypínacího tlačítka vás čeká standardní zamykací obrazovka se dvěma posuvníky, jedním vypnete zvuk, druhým telefon odemknete. Tím se dostanete na hlavní pohotovostní obrazovku. Celkem jich je k dispozici pět, hlavní je uprostřed, počet nelze měnit ani jimi nelze procházet cyklicky. Ve spodní části čeká dvojice fixních rychlých voleb (telefon a zprávy), mezi nimi pak přístup do hlavní nabídky. Tento blok obklopují malé indikátory, na které obrazovce se právě nacházíte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zamykací obrazovka, hlavní pohotovostní obrazovka

V záhlaví si můžete všimnout malé změny v podobě dvou indikátorů síly signálu. Notifikační lišta je také zcela standardní, tedy prosta jakýchkoliv přepínačů (např. bezdrátových modulů). Hlavní nabídka je orientována vertikálně a řazena abecedně bez možnosti změny. Možností přizpůsobit si telefon k obrazu svému tedy není mnoho.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Notifikační lišta, hlavní nabídka

Poměrně smutný je i seznam aplikací. Na prvních čtyřech místech sice najdete „aplikace“, jejichž název začíná na CAT, jsou to ale jen zkratky na weby Caterpillaru. Jedna podobná aplikace je pak ještě zhruba uprostřed nabídky a vede na web s náhradními díly. Jedinou zajímavou (skutečnou) aplikací tak zůstává File Manager, jehož funkce jsou spíše průměrné, a klávesnice TouchPal, které chybí český modul a odkaz na jeho stažení nefunguje (takže stejně skončíte návštěvou Google Play, pokud vám standardní klávesnice nevyhovuje).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
File Manager s přehledem adresářové struktury, nastavení TouchPal – chybějící čeština, neúspěšné stažení balíčku s češtinou

Velmi malý prostor pro aplikace umocňuje ještě fakt, že v telefonu nenajdete žádnou z běžně instalovaných aplikací. Potřebujete kancelářský balík nebo prohlížeč PDF? Doinstalujte si. Používáte sociální sítě? Facebook, Twitter nebo Google+? Doinstalujte si. Pokud by ovšem bylo kam. S větším úložištěm by to byl takřka ideální stav (v telefonu nestraší nepoužívané aplikace). U tohoto modelu to však představuje neustálé laborování co nechat, co smazat, co přesunout na kartu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí telefonu (se dvěma volacími tlačítky) a prostředí zpráv (se dvěma odesílacími tlačítky)

Přijímat hovory lze na obou SIM, jakmile voláte z jednoho čísla, druhé se bude hlásit jako nedostupné. CAT má tedy realizovanou podporu dvou SIM podobně jako ostatní výrobci. Před uskutečněním hovoru nebo odesláním SMS stačí vybrat to správné tlačítko a přes dané číslo hovor uskutečnit.

Fotoaparát

Prostředí fotoaparátu je poměrně strohé s minimem možných nastavení. Téměř vše nastavujete v jedné dlouhé nabídce. Vlastní snímky se realizují pomocí softwarové spouště, hardwarovým tlačítkem jen spustíte fotoaparát. Pětimegapixelovým snímkům chybí ostrost detaily a živější barvy, počítejte i s šumem a přepaly.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu, nastavení fotoaparátu

Video je na tom kvalitativně velmi podobě jako fotky. Výsledky fotoaparátu se CAT může měřit s levnými Androidy za pár tisíc a v telefonu určitě nebude patřit mezi často používané funkce. Na druhou stranu, v nouzi nejvyšší lze i z něj dostat použitelný snímek, jen to asi nebude napoprvé.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ukázkové video:

Závěr

CAT je hodně rozporuplný telefon. Měl by hodně vydržet, běží na Androidu a tak by mělo být možné si jej vyladit aplikačně, navíc přidává podporu dvou SIM, což stále ještě není úplně běžná funkčnost. Bohužel, výkonově to s ním není nejrůžovější a s maličkým prostorem pro aplikace taky žádný velký aplikační tuning nesvedete. Menší displej s nižším rozlišením a nevalný fotoaparát by se daly v kontextu zaměření i odpustit.

Klepněte pro větší obrázek

Nejzásadnějším problémem telefonu je ale jeho cena. Nejlevnější internetové obchody jej nabízí za osm a půl tisíce korun, ty známější pak ještě o pětistovku dráž. A to už je pořádný ranec peněz. Zákazník zaplatí něco za značku, něco za mírně nadstandardní příslušenství, něco za odolnost, v součtu to ale na zmíněnou cenovku pořád nestačí, vždyť CAT lze (po čistě funkční stránce) srovnávat s telefony za méně než polovinu.

Komu je tedy určen? Těm, kteří potřebují bezkonkurenční odolnost a z nabídky otevřeného systému využijí tak maximálně přístup k firemní poště a webu. Zároveň nepotřebují s telefonem fotit a nechce se jim tahat se s dvěma telefony. Ostatní, kteří hledají vyšší užitnou hodnotu, se asi spokojí s levnějším Androidem doplněným hloupým odolným telefonem. Za nižší cenu se sice budou muset otravovat se dvěma zařízeními, každé jim ale poskytne více (a v součtu za míň peněz), než v případě řešení vše v jednom, jako je CAT B10.

Témata článku: CAT, , , , CAT B10, Malý prostor, Správné tlačítko, Caterpillar CAT, TouchPal, Caterpillar, Pro +, Originální kabel, Použitelný snímek, Chybějící čeština, Zach, Zpětná vazba, Standardní klávesnice, Pneumatiky, Odolné provedení, Velké natočení, Masivní šroub, Vysoká odolnost, Zacházení, Průměrný displej, Zobrazovací jednotka,