Caterpillar CAT B15: úspěšný reparát [recenze]

CAT přichází s opravou ne zcela zdařeného vstupu na trh chytrých telefonů v podobě modelu B10. Podaří se novince B15 zaujmout více?
Kapitoly článku

Od testu odolného smartphonu CAT B10 uplynulo půl roku a už můžeme vyzkoušet jeho nástupce. Novější model B15 není pouhým faceliftem, jedná se o zcela nový telefon, při jehož návrhu si vzali inženýři mnohé výtky k srdci. Novinka tak není hned od začátku prodeje úplným outsiderem kvůli staršímu systému, slabému hardwaru a nepřiměřeně vysoké ceně. CAT B15 má na trhu reálnou šanci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
CAT B15 na produktových fotografiích

Klíčové vlastnosti:

  • robustní provedení
  • podpora dualSIM
  • čistý systém

Hlavní nedostatky:

  • absence notifikační diody
  • chybí blesk fotoaparátu
  • horší vlastnosti displeje a kulhající automatická regulace jasu

CAT B15
rozměry a hmotnost: 125 × 70 × 15,0 mm, 170 g
displej: 4,0", kapacitní TFT LCD, 480 × 800, 233 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi none, Bluetooth null, GPS
paměť: 4 GB, microSDHC (32 GB), baterie: 2 000 mAh
procesor: neuvádí se
operační systém: Google Android 4.1 (Jelly Bean)
fotoaparát: 5MPx, video, autofocus
24 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Odolný a elegantní

Model B15 není ani zdaleka tak robustní jako jeho předchůdce. Přestože disponuje větším displejem, podařilo se mu snížit hmotnost na přijatelných (na odolný telefon) 170 gramů. Design stále odkazuje na žluté pracovní stroje se stejnojmenným označením, tentokrát se však nese v mnohem decentnějším provedení. V kombinaci s večerním oblekem budete vypadat přinejhorším lehce výstředně, nikoliv však jako naprostý exot.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rozdíl proti B10 patrný na první pohled – mechanická tlačítka nahradily senzory 

Mezi použitými materiály dominuje plast, který najdete nejen na horní a spodní hraně, tvoří i celou plochu zad v podobě krytu baterie. Ten je zajištěn posuvníkem ve spodní části – stačí jej posunout doprava a odkryje se malá žlutá plocha upozorňující na skutečnost, že kryt není zajištěn. Pak už stačí jen „odcvakat“ desítku malých zobáčků a kryt je dole.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Do zad je vlisováno velké logo CAT

Testovaný kus v horní části krytu baterie nedoléhal úplně přesně okraji a tak při zacvakávání krytu na místo zhruba stejná část mírně přesahovala dole. Stačilo trošku víc zatlačit a kryt sedl na svoje místo. Na funkčnost neměla tato drobnost vliv a u jiných kusů se nemusí vyskytovat, precizní zpracování na sto procent to taky nebylo. Kryt je rovný, najdete na něm pouze drobné prolisy a uprostřed masivní logo výrobce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Z hliníkových boků na nás telefon pomrkává žlutými kontrastními tlačítky

Pod krytem se schovává 2000mAh akumulátor, který je lemován tenkým proužkem gumy, aby se k němu a další elektronice nedostala případná voda. Po vyjmutí baterie se dostanete ke slotům karet, všechny tři jsou netradičně umístěny nad sebou. Úplně vespod je to microSD paměťovka a nad ní dvojice miniSIM. Hlavní, respektive ta, která je všude uvedena na prvním místě, sídlí až úplně nahoře. Pokud potřebujete kteroukoliv kartu z nižších pater vyměnit, nevyhnete se vyjmutí těch výše umístěných.

Šrouby a matice

Spodní lem z černého plastu je prost jakýchkoliv ovladačů, pouze na přední straně si můžete všimnout drobného otvoru mikrofonu. Obdobně je zpracován i lem horní, ten již poskytuje útočiště hlavnímu vypínači a uprostřed umístěnému konektoru sluchátek, který před nepříznivými vlivy jej chrání gumová krytka. Plasty jsou matné a případné odřeniny by na nich nemusely být hned tak markantní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Krytky jsou dostatečně masivní, aby zabránily vniknutí vody

Boky kryjí decentní hliníkové lišty, každou z nich drží na místě trojice šroubů. Mezi horními dvěma našla své místo tlačítka na pravé straně a microUSB konektor na straně levé. Stejně jako přípojný bod pro sluchátka je i USB konektor chráněn gumovou krytkou a jako u řady jiných odolných telefonů je poměrně hodně zapuštěn, vyžaduje tedy kabel dodávaný přímo s telefonem nebo libovolný jiný s úzkým krycím plastem kolem samotného konektoru. Obě gumové krytky včetně připevňovacích šroubků jsou po jednom náhradním exempláři připraveny v krabičce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bezpečnostní zámek a fotoaparát, kterému schází LED blesk

Tlačítka na pravé straně jsou netradičně tři. Horní a dolní slouží k regulaci hlasitosti, prostřední představuje spoušť fotoaparátu. To na rozdíl od modelu B10 fotoaparát nejen zapne, funguje i jako hardwarová spoušť v jeho prostředí. Umístění spouště není nejvhodnější, často se s regulátory plete. Více by mu slušelo samostatné místo níže, kde by bylo při focení více po ruce. Všechna tlačítka jsou poměrně tuhá a mohla by mít o něco lepší odezvu, občas není zcela jasné, zda tlačítko stisk zaregistrovalo nebo ne.

Odolnost a tlačítka

Boční hliníkové lišty i horní a dolní masivní plastové kryty boků přístroje mírně přesahují čelní displejovou část, alespoň trochu tak chrání zobrazovací jednotku. Ta je sice kryta odolným sklem Gorilla Glass, ani to ale není všespásné a jakákoliv další ochrana přijde vhod.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V krabici najdeme kromě standardního příslušenství také dvojici náhradních krytek

Už samotné vzezření telefonu jej jasně předurčuje do náročného prostředí, kde by měl leccos vydržet. Díky masivní konstrukci snese lecjaký pád – utrží při něm možná pár šrámů, zůstane ale vcelku a nebudete hned muset měnit prasklý kryt baterie nebo řešit odštípnutý roh, jak tomu občas bývá u běžných telefonů.

Stupeň krytí je stejně jako u předchůdce IP 67, což po převodu do srozumitelné řeči znamená, že telefon je odolný vůči prachu a snese až půlhodinovou koupel v metrové hloubce. Můžete namítnout, že třeba Xperia Z snese vodu také, v sérii pádů z různých výšek by ale CAT přežil déle.

Klepněte pro větší obrázek
Systém bezpečnostního zámku z rubové strany krytu

Rozložení přední strany nikterak nevybočuje ze zaběhlých zvyklostí, nad displejem najdete kromě reproduktoru přední kamerku spolu se senzory, pod displejem je to pak trojice senzorových tlačítek Menu, Domů a Zpět. Zde si lze všimnout prvního kroku zpět ve srovnání s B10, novější model postrádá notifikační diodu. A aby toho nebylo málo, nedisponuje ani jiným zdrojem světla v podobě blesku fotoaparátu, který by mohl posloužit jako svítilna. To je trochu škoda, kde jinde byste čekali funkci svítilny než na outdoorovém telefonu?

Témata článku: CAT, , , , CAT B10, CAT B15, Sonim XP3 Enduro, Sonim XP3 Land Rover S1, Sonim XP3 Quest, Sonim XP3 Quest Pro, Sonim XP3 Sentinel, Sony Xperia Z, Zaběhlý zvyk, Zamknutá obrazovka, Nejvhodnější čas, Šikovné umístění, Caterpillar, Reparát, Dostupná aktualizace, Outsider, Standardní příslušenství, Jednoduchý úkol, Caterpillar CAT, Zbývající energie, Testovaný kus,