CeBITmánia: reportáž naživo, den druhý

Druhý den na CeBITu se totálně pokazilo počasí. Neustále pršelo a foukal ostrý vítr. I přesto se nám podařilo objevit několik zajímavých novinek, které nám předchozí den unikly.
Na této stránce najdete aktuální zprávy z výstaviště. Aktuální zprávy přidáváme nahoru, každou s datem a hodinou. Červeně jsou odlišeny „vážné“ zprávy, modře naše bulvární komentáře, zelenou pak zprávy, které nelze po dlouhém váhání zařadit ani do jedné z předchozích skupin. Večer zpravodajství doplníme o další informace.

Sobota, 15:00, Petr Broža: Tak jsme konečně dorazili do Brna. Cesta byla hodně únavná, zvlášť po celodenním chození po výstavišti. Obdivuju Marka, že dokázal těch 750 km bezmrknutí oka odřídit.

Pátek, 16:40, Petr Broža: Opouštíme výstaviště. Příšerně leje, opravdu nečas, kam bych ani psa nevyhnal. Je hrozná zima, škoda, že jsem nechal deštník v autě.

Pátek, 14:40, Petr Broža: V hale 16, kde vystavují firmy stavící mobilní sítě, je spuštěná pátá mobilní síť. Jmenuje se F44, bohužel, nepodařilo se nám do ní přihlásit.

Pátek, 14:15, Petr Broža: Do svého Psionu, Palmu nebo PDA s Windows CE si můžete na výstavišti nahrát informace o CeBITu, popis hal, mapy a katalog vystavovatelů.

Pátek, 14:13, Petr Broža: Většina nových mobilů Philips má tlačítko se zavináčem, které spouští WAP. Philips Fisio 311 jej má dokonce sdružené s talčítkem pro zvednutí hovoru. Není to příliš použitelné - vždyť kdo by chtěl neustále wapovat! Nicméně i přesto jsou nové mobily Philips, jejichž preview najdete zde, docela zajímavé.

Pátek, 14:07, Petr Broža: Každý výrobce mobilů ( a nejen oni) vystavují doplňky pro komunikaci mobilu a dalších zařízeních (např. počítač) přes BlueTooth, od sluchátek, možnost komunikace s PC až po možnost z Palmu tisknout obrázky. Na stánku Philipsu se Bluetooth demonstruje na mobilu Xenium 9660, o kterém jsme nedávno psali.

Pátek, 14:02, Petr Broža: Nevěřili byste, jak návštěvníky CeBITu dokáže rozvášnit soutěž o čepice s logem firmy.

Pátek, 13:52, Petr Broža: Zdá se, že už nám CeBIT nemůže připravit žádné překvapení. Ať hledáme jak hledáme, mobilní novinky jsme nejspíše vyčerpali. Hned, jak se vrátíme zpět do redakce (odjíždíme do Brna zhruba v pět šest hodin), připravíme pro vás podrobnější články o nových mobilech. Už v něděli se máte na co těšit..

Pátek, 13:45, Petr Broža: Do mobilu Sony CMD-MZ5 si klidně můžete zasunout modul s GPS. Na stánku Sony je vidět funkční prototyp. Velikost a rozlišení displeje postačuje k tomu, abyste mohli vidět docela velký kus mapy. Hned vedle je tento modul zasunut v kapesním počítači Sony Clio, který je kompatibilní s Palmem.

Pátek, 13:05, Petr Broža: Zatímco Nokia je celá blázen do snowboardu a všeobecné podpory tohoto sportu, Siemens si postavil uprostřed výstaviště obrovský stánek plný vody. Je zde umělá vodní vlna, po které neustále jezdí nějací blázni. Na vlatní kůži si můžete vyzkoušet, jaké to je na opravdovém moři. Venku prší, proto jsme se na cestě do pavilonu 13 museli uchýlit právě sem. Mimochodem, bundu mám v Press centru a deštník v autě....

Pátek, 12:55, Marek Lutonský: Venku příšerně prší a my musíme přejít několik metrů do vedlejšího pavilonu.

Pátek, 12:50, Petr Broža: Na CeBITu vystavuje také docela neznámá firma Audiovox velmi povedené kopie úspěšných mobilů konkurence. Zvlášť povedený je model GW 700, který vypadá jako Nokia 8210. I ovládání a rozmístění kláves je téměř shodné.

Pátek, 12:46, Marek Lutonský: Oproti včerejšku, kdy se pavilony dalo v pohodě projít, je nyní CeBIT naprosto příšerný. Nejvyšší čas odjet pryč, ještě však mrkneme na kapesní počítače.

Pátek, 12:45, Petr Broža: Alcatel na svém stánku vystavuje model One touch 702. Je vzhledem stejný jako 701, jen má navíc GPRS a betrii, která podporuje Bluetooth v základní výbavě. OT 701 sice také podporuje Bluetooth, ale s touto baterií se neprodává.

Pátek, 12:40, Petr Broža: Panasonic na svém stánku rozdává balónky ve tvaru mobilu. Teď jich je už plný pavilon. Snad nikdo neuletí.

Pátek, 12:35, Petr Broža: Na stánku Siemensu právě filmuje jakási německá televizní stanice mobil Siemens S45. Je tady dost velké pozdvižení. Nevěřili byste, jak hezky a elegantně vypadá mobil Siemens S35 ve stříbrném provedení. Podle mého názoru je dokonce hezčí než SL45, hlavně proto že nemá antnénu.

Pátek, 12:35, Petr Broža: Siemens předvádí zajímavý doplněj pro své mobily - Home Station. Pokud máte doma základnu pro přenosné telefony Gigaset, můžete mobil zapojit do domácí sítě a používat jej jako přenosné sluchátko. Demonstrace probíhá na modelu S45, který je vedle SL45 hlavním tahounem stánku Siemens. Mimochodem, okolo chodí jakýsi robot Siemens, který má na zádech reproduktory a hodně vyřvává.

Pátek, 12:20, Petr Broža: Motorola Talkabout 192, o které jsme již nedávno psali, má pryžové klávesy podobné jako např. Sagem MW 936. Na jednom vystaveném modelu byla jedna klávesa už úplně zamáčknutá, což o velké kvalitě příliš nesvědčí. Je také o dost větší než Talkabout 191, který ačkoliv má anténu, se mi líbí víc. Má také o poznání lepší klávesnici (tvrdou) a přestože je malinký, velmi dobře se tlačítka mačkají.

Pátek, 11:20, Petr Broža: Je velmi legrační pozorovat chlapíky v kravatách, jak jezdí po výstavišti na koloběžkách. Právě absolvujeme sérii schůzek, po kterých budeme pokračovat v našich aktuálních zprávách.

Pátek, 10:30, Petr Broža: Ericsson T29 je pro mnohé velkým zklamáním. Nepřináší nic moc nového, ne tělo malý displej a nepříliš povedenou klávesnici. Vůbec všechny tyto malé malé Ericssony jsou velmi vzhledem a provedením podobné: jedním slovem placaté.

Pátek, 09:30, Petr Broža: Počasí je opravdu na draka. Jsme rádi, že pavilony jsou tak blízko sebe. Fouká velmi studený a ostrý vítr.

Pátek, 08:56, Petr Broža: Venku je zase stejně ošklivě jako včera. Hannover je ucpaný a míříme na výstaviště autem. Máme naštěstí parkování zdarma A zase létají vrtulníky.


Pátek, 01:10, Marek Lutonský: Jdeme spát. Dobrou noc.

Pátek, 01:05, Marek Lutonský: Zjistili jsem, že fotografii udajné Nokie 7210 vytvořil německý školák Florian Klecker montáží několika prvků současných telefonů Nokia.

Zajímají vás informace z předchozího dne?


Ve čtvrtek, 22. března 2001 začíná na výstavišti v německém Hannoveru největší evropský veletrh o počítačích, mobilech a všech věcech okolo. Na ploše přesahující 400 000 metrů čtverečních přivítá návštěvníky více než 8 tisíc vystavovatelů z 60 zemí celého světa.

CeBIT je letos i větší než ten loňský – posuďte sami: v roce 2000 zde své produkty prezentovalo o pět set vystavovatelů méně než letos, spousta nových vystavovatelů přibyla také ze vzdálených asijských zemí. Celkem 3000 firem bude prezentovat své softwarové produkty, 1400 společností má něco společného s mobilními telefony a 1200 firem se zabývá počítačovým hardwarem.

Celé CeBITové šílenství můžete i letos sledovat na internetové adrese www.cebit.de, kde po celou dobu trvání výstavy budou zveřejňovány nejnovější informace – bohužel však nebudou v naší mateřštině. Pokud chcete být informování v češtině, není problém – zůstaňte věrni MobilMánii; na CeBITu nebudeme chybět a u nás najdete vždy čerstvé zprávy.

Tip: Přehled mobilů, které na CeBITu představili jednotliví výrobci.

Diskuze (34) Další článek: CeBIT 2001: Ericsson představil nové mobily

Témata článku: , , Nokia 8210, Philips Fisio 311, Siemens S45, Neznámá firma, Den D, Report, Den, CeBIT, Druh, Evropský veletrh