Čekám na iPhone 5. Už od středy [reportáž]

Je to jedna z těch legendárních front před Apple Storem. Chci být mezi prvními na světě, kdo si koupí iPhone 5. Čekám od středy do pátku.

Život AppleManiaka může být hodně nabitý. Je to jen pár dní, co jsem se vrátil z otevření Apple Storu ve Stockholmu a teď už sedím před Apple Storem v Hamburku. Chci být mezi úplně prvními lidmi na světě, kteří si koupí iPhone 5. Čekám tu od středeční 19. hodiny, obchod otevírá v pátek v osm ráno…

Asi si myslíte, že jsem cvok, ale mě to baví, líbí se mi ta atmosféra. Trochu mi ji kazí fakt, že tentokrát nejsem první ve frontě. Pánové na fotkách níže mě o den předběhli, čekají tu už od úterního večera.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zatím jsme tři, ale je jen otázkou hodin, kdy začne fronta narůstat (noc ze středy na čtvrtek)
Klepněte pro větší obrázek 
Tohle je náš výhled

Jak vypadá život člověka, který stráví několik dní na ulici, jen aby si koupil jeden z nejdražších smartphonů (pokud vynecháme luxusní nevkus ala Vertu) na světě? V noci bylo 8 stupňů, což není žádný med, ale mohlo být i daleko hůře a naštěstí neprší. Mí spolučekatelé spali na skládacích židlích, mě se usnout nepodařilo, takže jsem jen poslouchal hudbu.

Pochopitelně to tady na chodníku není žádný luxus. V blízkosti máme McDonalds, který nás živí. Zaměstnanci Applu nám před vchod natáhli kabel, takže život našich iHraček je zajištěn. Hodně kolemjdoucích se nás ptá, co tam před obchodem dělám. Když dostanou vysvětlení, ještě se ujišťují, jestli to myslíme vážně. Najde se hodně fandů, kteří nám přejí, abychom vydrželi a užili si to. I tyhle reakce mě na čekání baví…

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Ještě jsem ani nedopsal článek a už je nás tady pět

Aktualizováno v 16.45: Hamburg
Přibývá nás. Poslední ve frontě je aktuálně partička mladých Rusů. Zítra ráno koupí dva iPhony na osobu a doma je prodají za dvojnásobek ceny. Dobrý byznys, že?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Aktualizováno v 20.00: Londýn
Takhle se čeká v Londýně přes Apple Storem na Covent Garden

Klepněte pro větší obrázek 
Via Tomas Kubart @tweete93

Aktualizováno ve 23.00: Hamburg
Během pozdního odpoledne a večera se to zlomilo a fronta začala nabývat monstrózních rozměrů. Noc před Hamburským Apple Storem stráví asi 230 lidí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bezpečnostní služba byla připravená, fronta je vymezena zábradlím. Prvních 11 z nás zůstalo přímo před obchodem, zbytek je právě v zábradlím vyhrazeném prostoru.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Někteří přítomní pojali čekání jako oslavu a přišli v kostýmech!
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Apple Store chystá překvapení…

Pátek, 7.40: Hamburg
Máme půl hodiny před otevřením, Apple Store už se zbavil černých závěsů, lidé dávají rozhovory do médií, lidí je odhadem 700 a stále přicházejí další!

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pátek, 8.00: Chicago
Informace a fotky přichází také z Chicaga. Dík za ně patří Michalu Pavlicovi!

Před Apple Storem v Chicagu na Michigan Ave se začínalo čekat na iPhone 5 zhruba ve 14.30. Noční teploty byly kolem 13 stupňů, takže relativně v pohodě, i když větrno. První čtyři lidé ve frontě stojí, protože mají rádi iPhone rádi. Trošku to ale vyvrací dodatek: …ale mají v plánu jej hned potom někomu prodat a vydělat na tom, protože ze začátku bude nedostatek.

Klepněte pro větší obrázek

Lidé ve frontě se znají, není žádný problém opustit místo, dojít si pro jídlo a vrátit se zpět. Obzvláště první v řadě jsou teď slavní, dávali více než 20 rozhovorů do televize. Pořád na to samé se ptají i kolemjdoucí a kdokoliv projde, tak si je fotí. Ve čtvrtek kolem osmé večer bylo na místě cca 45 lidí, na noc přijdou další. V Chicagu se začíná prodávat v 8 ráno (tedy ve 3 ráno českého času).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Objevil se i zajímavý fenomén – místa ve frontě jsou na prodej. Aktuálně třeba za 140 dolarů, ale cena stoupá.

9.30: Austrálie
Pro zajímavost vám ukážeme i dvě fotky z místa, kde své špióny nemáme – z Austrálie. Jednak tam mají zajímavého hosta – Steva Wozniaka. Za druhé tam vzhledem k časovým pásmům platí, že kdo je první ve frontě, je první na světě, kdo si bude moct koupit iPhone 5.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Austrálie via AppAdvice

9.40: Hamburg
Těsně před otevřením udělali zaměstnanci Apple Storu pořádnou show. Tleskali, poskakovali, odpočítávali, vítali první návštěvníky. Při vstupu každého zákazníka obsluhoval jeden zaměstnanec – představení telefonu, zaplacení a pomoc s nastavením. Němci si rovnou mohou aktivovat paušál některého z operátorů, Apple funguje jako prodejce, zástupce operátora.

14.30: Hamburg
Ještě pár fotek z otevření...

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zájem médií byl obrovský
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Apple ze startu prodeje dělá obrovskou show
Klepněte pro větší obrázek
Jedno jablko denně a není potřeba doktor :)
Diskuze (257) Další článek: Vodafone spouští pořadník na iPhone 5. Ceny vás rozpláčou

Témata článku: Apple, , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5, Apple iPhone 5 32GB, Apple iPhone 5 64GB, Apple iPhone 7, Michigan, Bezpečnostní služba, Hamburk, Cvok, První návštěvník, Atmosféra, Kostým, Stockholm, Str, Nevkus, Report, Chicago