České telekomunikace 2015: LTE a volání za korunu

Přenesli jsme přes 20 tisíc TB dat a volali jsme za kačku. Aktivních SIM karet bylo 14 milionů a operátoři jsou skoro stejně drazí.

Český telekomunikační úřad zveřejnil výroční zprávu za loňský rok. Hned v úvodu se ČTÚ zaměřuje na oblast mobilních dat – operátoři vylepšovali LTE pokrytí, zákazníci kupovali nové smartphony a více datovali.

Ve srovnání s prvním pololetím 2014, kdy operátoři teprve rozjížděli LTE, vzrostla spotřeba dat o 53 % (z 13 410 TB na 20 551 TB), z toho podíl datového provozu přes LTE síť k celkové datové spotřebě činil přibližně 27 % (v roce 2014 to bylo 7 %).

Jak jsme na MobilManii nedávno referovali, objem přenesených dat v mobilní síti začíná výrazně stoupat a operátoři díky datům zvrátili trend poklesu příjmů. Dle zprávy ČTÚ platí na letošek předpoklad, že průměrný zákazník využívající datové služby prosurfuje měsíčně zhruba šest set megabajtů.

Klepněte pro větší obrázek
Jen za poslední čtyři roky se objem přenesených dat zpětinásobil a další růstový trend je patrný z grafu (obr.: ctu.cz)
Rok 2011 2012 2013 2014 2015 
Průměrná spotřeba na celkový počet SIM karet 69 MB 86 MB 118 MB 172 MB 323 MB
Průměrná spotřeba na celkový počet SIM karet využívající datové služby 203 MB 257 MB 270 MB 342 MB 598 MB

Datová nabídka zůstává od tzv. tarifní revoluce více méně nezměněna, ČTÚ za největší změnu označuje navýšení maximální teoretické rychlosti stahování dat u O2 na 185 Mb/s. Cenové srovnání:

Klepněte pro větší obrázek
Internet v mobilu pořídíte za... (obr.: ctu.cz)

Nárůst datového provozu pociťují operátoři i navýšením útraty na straně zákazníků. Průměrný měsíční výnos (ARPU) na zákazníka užívajícího datové služby brzy přesáhne hranici 100 Kč, za první pololetí loňského roku to za všechny síťové i virtuální operátory bylo 91,34 Kč.

Rok 2011 2012 2013 2014 2015 (I. pololetí)
ARPU (měsíčně) 57 Kč 64 Kč 83 Kč 84 Kč 91 Kč

Nadále rostl počet aktivních SIM využívajících internet v mobilu. Počet účastníků se dle odhadu meziročně zvýšil o 5,4 % na přibližně 6,6 milionu.

Voláme za 1,10 Kč za minutu

Já měl kuře, ty ne, ale v průměru měl každý půlku... Průměry jsou ošidné, ale díky neomezeným tarifům roste spotřeba a klesá jednotková cena. Loni spadla zhruba o desetinu na 1,10 Kč za minutu. Aktivních SIM karet bylo loni téměř 14 milionů, z toho paušálních devět milionů a pět milionů předplacených karet.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aktivní SIM a vývoj průměrné minutové sazby v čase u tří síťových operátorů (obr.: ctu.cz)

Podobně jako Teligen, přinesl ČTÚ také cenové srovnání spotřebních košů. Regulátor nadefinoval čtyři koše (nízká, střední, vysoká spotřeba a předplacenka). Celkovou měsíční cenu koše zachycují v grafu níže sloupce a minutovou cenu volání do jiné sítě barevné body. Jak víme, koše s vyšší spotřebou vychází u všech operátorů prakticky na korunu stejně, u nejlevnější nabídky O2 a Vodafonu je rozdíl přibližně 280 Kč ve prospěch O2.

Klepněte pro větší obrázek
Tarify jsou bez závazku (obr.: ctu.cz)

Co se týče přenositelnosti, tak počet přenesených čísel v roce 2015 klesl meziročně o 33 % na 506 600. V časové řadě byl právě srovnávací rok 2014 rekordní (přeneseno 752 000 čísel).

ČTÚ jako správce spektra také vybírá od operátorů poplatky za jeho využívání vybral loni přes 1,1 miliardy korun a 105 milionů vybral ze správy čísel. Dalších necelých pětadvacet milionů korun vybral ČTÚ na pokutách.

Regulátor loni také spustil nový web, webovou interaktivní aplikaci mapující využití celého radiového spektra. Dále aktualizoval doporučení k účastnickým smlouvám, prověřoval smluvní dokumentaci operátorů a ve spolupráci s CZ.NIC představil nový nástroj pro měření kvality služeb mobilního připojení k internetu - aplikaci NetMetr. A konečně do rady ČTÚ byl na pět let jmenován Jiří Peterka.

Diskuze (7) Další článek: Tenhle dron má jedinou vrtuli. Neuvěříte, jak létá

Témata článku: , , , , , Volání, Datová nabídka, Telekom, Nový nástroj, Celkový počet, Zákazník využívající, Měření kvality, Průměrný zákazník, Tarifní revoluce, Pokles příjmů, Jiří Peterka, Průměrná spotřeba, Vysoká spotřeba, Aktivní SIM, První pololetí, Jednotková cena, NetMetr, Spotřeba dat