České vs. německé LTE: ještě není čas na nadávky

Obvykle se do operátorů strefujeme my, teď se ve facebookové masáži postavíme na jejich stranu. Jak je to se srovnáním LTE u nás a v Německu?

Internetem koluje následující grafika, jejímž původcem je Jan Ježek a jeho Facebook. „Dal jsem si tu práci a sloučil jsem mapy pokrytí českého a německého T-Mobile, a to zvlášť pro LTE a zvlášť pro 3G,“ uvádí autor v komentáři. Příspěvek sdílely stovky lidí, doprovodily jej tisíce rozhořčených komentářů... Hranice obou států je opravdu zřetelná a už-už jsem příspěvek sdílel i na mobilmaniakálním Facebooku. Ale ještě před tím jsem si ověřil zdrojová data a trochu se zamyslel.

Klepněte pro větší obrázek
Tahle část srovnání je pravdivá, přesto není úplně fér do českého T-Mobilu kopat. Viz dále.
(obr.: Facebook, Jan Ježek)
Klepněte pro větší obrázek 
Druhá část. Vidíme popisek „3G pokrytí“, ale na německém území je to kombinace 3G a LTE. Samotné 3G je řidší, i když ne tak jako u nás.
(obr.: Facebook, Jan Ježek)

Co se 3G týče, nechme stranou, jestli se autor grafiky ukliknul, nebo chtěl trochu pomoct svému záměru. 3G je minulost bez růstových ambicí. Budoucnost patří LTE a v jeho případě grafika nelže.

Přesto se k tisícům naštvaných hlasů nepřidám. Zatím. Současný stav pokrytí LTE signálem totiž není ani tak vinou T-Mobilu, jako spíše o roky zpožděné aukce volných frekvencí. Čeští operátoři dostali frekvence až letos na jaře a je jasné, že síť s německou hustotou se „přes noc“ sama nepostaví. T-Mobile se veřejně zavázal, že na konci roku bude jeho LTE pokrytí vypadat podobně jako v Německu. Jinými slovy, během šesti měsíců by česká mapa pokrytí měla vypadat podobně jako ta německá. To mi přijde jako slušná nabídka.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Německá mapa pokrytí. Vlevo 3G, napravo LTE
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Česká mapa LTE. Vlevo její aktuální podoba a napravo slíbený stav na konci roku 2014, tedy už za necelých šest měsíců. Snad to nejsou jen plané sliby...
Současné kroky operátorů nasvědčují tomu, že se při stavbě LTE nebude opakovat několikaletá blamáž, které jsme byli svědky při výstavbě sítě 3G. Tehdy bylo spílání operátorům v módě a kritiky se účastnila i MobilMania, ale myslím, že dnes není na místě. Zatím. Počkejme si, jak budou sítě vypadat po letošním Silvestru. Pak srovnávejme a nemusí zůstat jen u T-Mobilu.
Diskuze (55) Další článek: Adidas miCoach Smart Ball: fotbalový míč s haldou senzorů a aplikací

Témata článku: , , , , Nen, Česká mapa, Čas, Němec, TMCZ, Následující graf, Druhá část, Slušná nabídka