Co můžeme čekat od Push to talk

„Haló, tady orel, slyšíte mě? Přepínám...“. Taková hlášení budete moci zanedlouho slýchat, neboť Eurotel na začátek roku ohlásil spuštění služby Push to talk. K čemu je služba určena a jaké jsou její výhody?

Mnoho názvů pro jednu službu

Technologie není žádnou novinkou, přesto se o ní nedá říci, že by byla nějak obecně známá a rozšířená. U nás i v celé Evropě s jejím používáním zatím poněkud zaostáváme. Ale časy se mění a podpora technologie jak ze strany operátorů, tak i výrobců mobilních telefonů už existuje a pomalu přibývá. Důkazem toho je prosincové prohlášení Eurotelu, o němž jsme psali v této bleskovce. Eurotel se totiž jako první a zatím jediný u nás k technologii přihlásil a začne ji zanedlouho i komerčně provozovat.  Přesto, že jsme o této technologii již několikrát psali, stojí za to si její základní vlastnosti připomenout. V článku zavítáme také do Německa, kde je Push to talk již v provozu.

Služba bývá nejčastěji označována názvem Push to talk (v angličtině se píše s velkými písmeny a s pomlčkami: Push-To-Talk, ve zkratce PTT). Je tomu tak dokonce i ve většině česky psaných textů. Na MobilManii jsme používali označení Stiskni a mluv (zkratkou SAM), protože je používá Nokia ve svých telefonech s podporou této technologie. Ale protože Eurotel začal používat anglické označení, vrátili jsme se k němu i zde, abychom čtenáře zbytečně nemátli. Další označení, s nímž se lze setkat, je anglické „walkie-talkie“. Celý anglický název pro technologii začleněnou do mobilních telefonů je ovšem delší a zní Push to talk over Cellular, zkratkou PoC.

Mobil v kanceláři, vysílačka v terénu

O tom, jak služba Push to talk funguje, už bylo napsáno mnoho slov a proto to vezměme jen velmi stručně a vyzdvihněme jen to podstatné. Jednoduše řečeno: technologie Push to talk zavádí do světa mobilních telefonů nový způsob komunikace, který známe spíše z vysílaček. Hovor probíhá v jednom okamžiku pouze jedním směrem, čemuž se v odborném jazyce říká simplex. K řízení komunikace je třeba tlačítka, jímž se přepíná, kterým směrem se má hlas přenášet. Odtud tedy Push to talk – Stiskni a mluv.

V praxi to znamená, že stačí jednoduše vybrat a zvolit ze seznamu uživatele nebo hned celou skupinu uživatelů a stisknout tlačítko. Po stisku tlačítka je spojení velice rychle navázáno, což je účastníkovi signalizováno obvykle pípnutím, a ten pak může začít hovořit. Většina telefonů s touto technologií mají k tomuto účelu speciální, vyhrazené tlačítko.

Samotný hovor probíhá tak, že po celou dobu stisknutí tlačítka může účastník hovořit. Podle typu spojení jej uslyší celá skupina uživatelů nebo jen jeden. Komunikace začne na straně příjemce - pokud je tedy přihlášen - naprosto bez varování. To se spolu s jednosměrným (simplexním) způsobem komunikace odrazí mj. ve způsobu zacházení s mobilem. Bude zřejmě třeba dávat si pozor, abyste nebyli rušeni v nevhodnou chvíli někým, kdo vám potřebuje náhle něco sdělit. Ještě dodávám, že přenášení zpráv probíhá stejně, jako přenos obecných dat přes GPRS. 

U nás každou chvílí, nechte se překvapit

Jak již bylo naznačeno dříve, službu u nás chystá zatím jen Eurotel. Výběr operátora pro Push to talk je tedy zjednodušený, ale nemusí tomu tak být na dlouho. V sousedním Německu totiž v listopadu loňského roku spustil službu Push to talk operátor T-Mobile. Lze tedy oprávněně očekávat, že Německo nezůstane v Evropě z celé skupiny zemí tohoto operátora osamoceno, a podpora služby se bude postupně šířit i do jiných zemí a tedy i k nám.

Eurotel v tiskové zprávě hovořil o tom, že službu spustí do komerčního provozu začátkem roku 2005. Zatím z nového roku uplynulo jen pár dní, tak zatím nebuďme netrpěliví. Ani ceny služby zatím pochopitelně nejsou známy, stejně tak se neví, bude-li třeba službu aktivovat nebo bude přístupná okamžitě pro všechny. Jak již bylo zmíněno, v sousedním Německu už Push to talk funguje. Pojďme se tedy podívat alespoň tam, ať si můžeme lépe představit, co nás čeká.

Od zprovoznění služby v druhé polovině listopadu až do 30.dubna 2005 zavedl německý T-Mobile tzv. testovací provoz. V tomto období je zcela zdarma. Po ukončení zaváděcího provozu se bude zřejmě účtovat cena 1 Euro za jeden den provozu v síti D1. Služba Push to talk funguje v Německu v celé síti D1, ale umožňuje i roaming po všech sítích T-Mobile. V roamingu už ale Push to talk pochopitelně tak levné není. Jsou účtována 4 Eura za každou započatou stovku odeslaných zpráv, přičemž jedna zpráva představuje maximálně 30 sekund hovoru. Je třeba dodat, že nejsou účtovány žádné aktivační poplatky. Také volaná strana neplatí za konverzaci nic a veškeré platby jsou tedy na straně volajícího.

Jak a za co zaplatíme?

Německý způsob zavádění služby se jeví velmi příznivě. Počáteční využívání služby zdarma je dobrým strategickým tahem, protože se uživatelé mají šanci naučit se službou zacházet a zvyknout si na ni. Pak už budou ochotni za službu i něco připlatit, tedy pokud se jim zalíbí. Pokud se k tomuto kroku odhodlá i Eurotel u nás, bude to jistě ku prospěchu věci.

Způsobů účtování služby je více. Mohou se účtovat jen přenesená data. Tam je ale problém s tím, které straně účtovat, zda oběma a v jakém poměru, popř. jak řešit hromadná volání. Druhý způsob jsou paušální poplatky za službu s tím, že bude určen počet volání zdarma. V každém případě platí, že ceny a způsoby zpoplatňování mohou hrát rozhodující roli v tom, zda bude služba oblíbená a populární, či zda zapadne. Problémem úspěšného zavedení služby je také podpora technologie v mobilních telefonech. Jejich nabídka zatím není příliš široká, ale postupně se rozrůstá. 

Telefony s podporou technologie Push to talk jsou zatím v drtivé většině od firmy Nokia, ale dá se očekávat, že se do podpory technologie postupně výrazněji zapojí i další výrobci. Zájem o technologii projevil např. i Siemens, který technologii zavedl do modelu CX65 a takto vylepšený model nazval CX70. Navíc mobilní telefony se Symbianem budou moci využít Push to talk prostřednictvím speciální aplikace. Modely Nokia, které Push to talk podporují, jsou 3230, 5140, 6020, 6170, 6260, 6600, 6670, 7610 a 7270.

Nokia 5140 Nokia 6170 Nokia 6260 Nokia 6600 Nokia 6670 Nokia 7610
Telefony s PTT, které najdete v našem katalogu mobilů:
Nokia 5140 • 6170 • 6260 • 6600 • 6670 • 7610
Diskuze (30) Další článek: Garmin iQue M5: Pocket PC s GPS navigací

Témata článku: , , , Nokia 5140, Nokia 6170, Nokia 6260, Nokia 6260 slide, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 6670, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, PUSH, Celá skupina, Push-To-Talk, Den provozu, Anglický název