Co nového u Applu? Nejen iPhone 4S

Kromě nového telefonu iPhone 4S prozradil Tim Cook na tiskové konferenci spoustu zajímavých čísel. Řeč byla o úspěších, iPodech a Macích.

Apple představil nový iPhone 4S, ale nejen o tom byla včerejší přednáška. Předně bylo zajímavé pozorovat, jak si v roli prezentéra vede Tim Cook, nový šéf Applu. Po charismatickém Stevu Jobsovi měl těžkou pozici, ale zahraniční komentátoři, kteří byli přímo na místě, hodnotí jeho výkon celkem dobře. Tim Cook je sice oproti Jobsovi trochu zdrženlivý, ale nuda s ním rozhodně nebyla.

Co Windows 7 trvá dvacet týdnů, zvládne Mac OS X za dva

Úvod patřil tradičním statistikám. Zaujal například údaj o počtu návštěvníků, kteří po otevření navštívili nový Apple Store v Šanghaji – bylo jich sto tisíc. A to za jediný víkend. To když otevíral nový obchod v Los Angeles, dosáhl této mety až za měsíc. Nově otevřený Apple Store v Hong Kongu má zase jiný rekord, prodalo se zde v den otevření nejvíce počítačů za den v historii kamenných obchodů Applu. To ukazuje na sílu asijského trhu, na který se Apple pochopitelně soustředí.

Klepněte pro větší obrázek
Tim Cook povídá o nově otevřených Apple Storech (zdroj: Engadget.com)

Tentokrát přednáška patřila především mobilním zařízením, ale nemohlo se zapomenout ani na zhodnocení úspěchu dříve představeného systému Mac OS X Lion. Aktuálně bylo staženo na šest milionů kopií tohoto systému, který je nabízen v online obchodě Mac App Store za necelých třicet dolarů. Tim Cook se při této příležitosti pochlubil, že za dva týdny byl Mac OS X Lion v 10 % počítačů Mac. Microsoftu přitom trvalo 20 týdnů, než dostal Windows 7 na 10 % „pícíček“.

Applu se daří a je to vidět i na prodejích počítačů – MacBook Pro a iMac jsou nejprodávanějším notebookem a stolním počítačem v Americe. Meziročně prodej počítačů značky Apple stoupl o 23 %, kdežto klasická PC (jak notebooky, tak stolní, zkrátka s Windows) zaznamenaly jen 4% nárůst. Přepočteno na uživatele – zanedlouho bude na světě 60 milionů těch, kteří používají počítač značky Apple. Přitom podíl těchto počítačů na americkém trhu čítá zatím „jen“ 23 %. Tim Cook to považuje za prostor pro další růst, který bude znamenat ještě dlouhou práci.

iPody stále důležité, ale bez zásadních inovací

Novodobý úspěch Applu ale odstartoval především přehrávač hudby iPod. Těch už Apple prodal přes 300 milionů a zajistil si v USA 78 % podíl na trhu s přenosnými hudebními přehrávači. Ačkoli jsou nyní iPody trochu ve stínu iPhonů, stále je to pro Apple velmi důležitý produkt. Vždyť jen za poslední rok (od července 2010 do června 2011) se prodalo 45 milionů iPodů. Každý jeho majitel je přitom potenciální zákazník na iTunes Store.

Apple se tradičně před Vánoci věnuje inovacím iPodů a nejinak tomu bylo tentokrát. Představen byl inovovaný iPod Touch a iPod Nano. Oba modely zůstávají po stránce hardwaru prakticky stejné, jen barvy se změnily a přibylo pár funkcí. Ty bude možné aktualizovat i do loňských modelů. Výjimkou hardwarové inovace je zabudovaní pohybových senzorů do iPodu Nano, které umožní přístroj používat při běhání bez jakýchkoli jiných senzorů (není tedy potřeba čip Nike+ v botě). Potěší také snížení cen, ale jinak mohou být fandové iPodů celkem zklamáni. Žádné zásadní novinky se nekonají.

Klepněte pro větší obrázek
Nové iPody, nové barvy, nové ceny... (Zdroj: Engadget.com)

Ale zpět ke statistikám, aktuálně lidé používají přes čtvrt miliardy zařízení s operačním systémem iOS. Spadají sem iPhony, iPody Touch či iPady. Jejich majitelé už provedli přes 18 miliard stažení aplikací, což vývojářům vydělalo tři miliardy dolarů. Nyní už se čeká na novou verzi iOS 5, která přijde 12. října a majitelé iPhonů od 3GS výše, iPadů a iPodů Touch se mohou těšit na aktualizaci. Přinese jim řadu nových funkcí – nové notifikace, bezplatné posílání zpráv, inovovaný prohlížeč Safari a řadu dalších drobností.

Pohlednice, sdílení polohy a mrak

Tak trochu mimo je uvedení nové služby Cards pro zasílání pohlednic. Apple zřejmě zjistil, že by mohl lidi naučit znovu posílat papírové pohlednice a vydělat na tom. A tak můžete třeba v iPhonu něco vyfotit, v aplikaci to hezky zarámovat, připsat adresu, nějaký text a poslat e-mailem do Applu. Ten to vytiskne a za tři dolary pošle v rámci USA nebo za pět dolarů kdekoli po světě. Tato služba ale není nic nového, funguje od různých poskytovatelů skoro všude, u nás ji nabízí třeba Česká pošta. Ovšem Apple má tu moc, aby ji naučil lidi používat.

Další novou službou je Find My Friends. Je to aplikace, která vám na mapě zobrazí, kde jsou vaši přátelé, respektive jejich iPhony. Samozřejmě musí nejdříve umožnit sdílení své polohy. Hodit se každopádně může, třeba rodičům pro hlídání pohybu svých ratolestí.

Kromě nového iPhonu se také čekalo na spuštění již dříve představené služby iCloud. Dočkáme se 12. října. Bohužel, součástí nebude hned od začátku služba iTunes Match pro převod vaši aktuální hudební sbírky do cloudu. Tato vychytávka, která vám vlastně za 25 dolarů zlegalizuje hudební sbírku, bude zatím dostupná jen v USA. Nicméně pracuje se na tom, aby byla dostupná ve všech zemích, ve kterých je k dispozici iTunes Store. Můžeme si ale domyslet, že Apple naráží na vyrovnání s autorskými právy.

Diskuze (49) Další článek: E Fun Nextbook Premium 8: dotykový tablet se starým Androidem

Témata článku: Apple, , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 4S, Apple iPhone 4S 16GB, Apple iPhone 4S 32GB, Apple iPhone 4S 64GB, Apple iPhone 7, Počítač Macbook, Nov, APP