ČTÚ: Do roku 2015 chceme LTE pro 90 % populace

Tuzemský regulátor vytyčil priority pro rok 2012. Tou nejdůležitější je aukce volných kmitočtů včetně digitální dividendy, kterou musí vypsat do konce března.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vytyčil zásadní cíle a priority roku 2012. Tou úplně nejdůležitější událostí nejen letošního roku bude aukce volných kmitočtů pro mobilní služby nové generace, ochrana spotřebitele v rámci nových kompetencí a provádění analýz relevantních trhů.

Členové Rady ČTÚ se shodli na tom, že největší pozornost a očekávání budou upřeny na aukci volných kmitočtů. Ta má za cíl přispět k rozvoji konkurence a zajistit v relativně krátké době pro občany a podnikatele v České republice špičkové služby mobilního broadbandu, především vysokorychlostní mobilní internet. Podle uvažovaných rozvojových kritérií by do tří let měl mobilní broadband na základě technologie 4G pokrýt většinu území ČR a být dostupný pro více jak 90 % obyvatel ČR.“

Jednorázové výnosy pro státní rozpočet odhaduje regulátor na jednotky miliard. Další z priorit je pro ČTÚ oblast ochrany spotřebitele. Úřad slibuje provádět dozor nad zajištěním informovanosti zákazníků, kontrolu náležitostí smluvních podmínek, kontrolu obchodních praktik při poskytování služeb a dohled nad transparentností podmínek služeb, jejich cen a tarifů. Tím se dostáváme k webovému kalkulátoru cen, který ČTÚ přislíbil loni na konferenci Digitální výzvy.

Sám úřad ale kalkulátor provozovat nebude a vlastně v tomto ohledu ještě nic nepodnikl. „ČTÚ také zahájí proces akreditací internetových provozovatelů cenových kalkulaček, podle nichž by se veřejnost měla lépe orientovat v tarifech telekomunikačních služeb,“ říká regulátor ve své zprávě.

Mezi hlavní úkoly ČTÚ zůstává i monitoring a analýzy relevantních trhů. V této souvislosti slibuje ČTÚ zveřejnit na svých internetových stránkách cenový barometr vývoje cen klíčových služeb na trhu. Doufejme jen, že půjde o hodnotnější projekt než cenová analýza z konce roku 2010, která nás měla přesvědčit, že Evropská komise i OECD se ve svých analýzách plete a ČR vůbec nevoláme draze.

Další priority pro rok 2012:

  • správa rádiového spektra včetně jeho inventarizace pro potřeby evropské harmonizace a implementace novely zákona o elektronických komunikacích a připravované novely zákona o poštovních službách do činnosti ČTÚ, které zahrnou aktualizaci a vydání nových vyhlášek,
  • dohled nad trhem poštovních služeb a aktualizaci systému pravidelného hodnocení jejich kvality,
  • závěrečné vyhodnocení přechodu na zemské digitální televizní vysílání.
Diskuze (23) Další článek: Symbian Belle pro loňské chytré Nokie je na dohled

Témata článku: , , , , , Nejdůležitější událost, Pro +, Populace, Státní rozpočet, Pop, Rok, Hlavní úkol