ČTÚ: „EU přehání, zase tak draze v ČR nevoláme“

Nevyznívá pro vás jeden průzkum dobře? Nechte zpracovat jiný, který nepříznivé skóre trochu vylepší, tak jako ČTÚ k cenám českých operátorů.

Patří čeští operátoři k nejdražším v Evropě nebo ne? Evropská komise i Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) opakovaně říkají, že ano. Český telekomunikační úřad ale obhajuje naše operátory (s nimi potažmo i vlastní regulační činnost) a vrací úder svým vlastním průzkumem, podle kterého to prý zase tak hrozné není. Česká republika podle metodik ČTÚ představuje čistokrevný evropský průměr.

Klepněte pro větší obrázek
Když dva dělají totéž, není to totéž... ČTÚ říká, že tuzemské ceny nejsou zase tak vysoké, jak tvrdí EK a OECD

ČTÚ zveřejnila analýzu ve svém listopadovém monitorovacím věstníku (k nahlédnutí zde v .pdf) kde rovněž uvádí důvody, proč se do srovnání úřad pustil. Evropská komise používá ve své Zprávě pro srovnání cen za mobilní služby (hlasové volání, SMS a MMS) průměrné koše mezinárodní organizace OECD z roku 2006. Tyto koše jsou rozděleny podle spotřeby zákazníků do tří kategorií: koš pro zákazníka s nízkou, střední a vysokou spotřebou.

Jednotlivé spotřební koše rozlišují poměr volání do pevné, vlastní mobilní, ostatní mobilní sítě a hlasové schránky z celkové průměrně provolané doby jednotlivého koše. V koších je též zohledněna doba volání, tj. kolik procent provolané doby se uskuteční ve špičce, mimo špičku či o víkendu, a průměrná délka hovoru. OECD už ale zahájila aktualizaci košů a od národních regulátorů si vyžádala čerstvé informace.


volambaner.jpg

Čtěte také: Mobilní služby v ČR patří k nejdražším na světě

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj říká, že vyšší ceny než v ČR mají v Evropě už jen Španělé. Slováci jsou na tom skoro stejně.


A nyní k jádru věci. Jak víme, tak český trh je „specifický“ (oblíbené to slůvko operátorů pro obhájení čehokoli), možná ten nejvíce specifický na světě, a ČTÚ se nezdály spotřební koše tak, jak je stanovila OECD. S ohledem na potřeby a zvyklosti tuzemských zákazníků tak upravili vstupní charakteristiky následujícím způsobem:

Provoz v minutách/kusech za rok
Stupeň spotřebyodchozí voláníSMSMMS
nízká3604002
střední100010002
vysoká168016803

Předplaceným kartám vévodí Vodafone

Abych nezapomněl, analýza nebere v úvahu žádné mimořádné akce, porovnávány jsou běžné nabídky. Jak můžete vidět na obrázku níže, jako první si Český telekomunikační úřad vzal na mušku předplacené karty.

Klepněte pro větší obrázek
Srovnání ročních nákladů na předplacených kartách • pro plnou velikost obrázku klikněte zde

U:fon králem paušálistů

Do srovnání paušálních tarifů mohl zasáhnout i náš tuzemský benjamínek, i když službu MMS nezvládá. Z našich operátorů se umístil s přehledem nejlépe.

Klepněte pro větší obrázek
Srovnání ročních nákladů paušálních zákazníků • pro plnou velikost obrázku klikněte zde

Zas tak hrozné to není...

Ze srovnání těchto základních tarifů vyplynulo, že u zákazníků s předplacenou kartou poskytuje nejnižší roční cenu za všechny koše největší kyperský operátor, zatímco nejvyšší roční ceny má Nizozemí. Čeští operátoři se dle ČTÚ pohybují kolem evropského průměru, přičemž tento průměr přesáhl pouze operátor T-Mobile, a to u koše s nízkou a střední spotřebou. Z českých operátorů je ve všech případech u zákazníků s předplacenou kartou nejlevnější Vodafone.

Klepněte pro větší obrázek
Čas jsou peníze, takovou „drobnost“ jako je účtování hovorů bohužel analýza ČTÚ nezohledňuje

U paušálních zákazníků je v rámci srovnávaných evropských zemí nejdražší francouzský operátor Orange. Nejlevnějším českým operátorem je u všech košů U:fon, který spadá se svými cenami za roční koš k nejnižším v Evropě. Ostatní čeští operátoři jsou na úrovni průměru nebo lehce pod průměrem srovnávaných zemí.

Osobně nedokážu posoudit, který z výzkumů (evropský nebo ten od ČTÚ) lépe popisuje skutečnost. Něco málo ale vím o cenách v zahraničí. Ono není třeba chodit daleko, stačí se podívat třeba k rakouskému T-Mobile a hned vám dojde, že tady „něco“ nehraje. Mám tím na mysli ceny tarifů stejného operátora u nás. Nejde ovšem o žádný ojedinělý případ, desítky dalších můžete najít sami. Stačí se rozhlédnout po webových stránkách zahraničních operátorů.

Diskuze (51) Další článek: Jak funguje barometrický výškoměr v turistických navigacích?

Témata článku: , , , , , , , Apple iPhone 4GB, Následující způsob, Pře,