ČTÚ proti operátorům: boj za zkrácení přenosu čísla

Přenos čísla mezi operátory za čtyři dny? Od září 2013 uzákoněná teorie, kterou operátoři v praxi protáhnou až na dva měsíce. ČTÚ hodlá zakročit!

Český telekomunikační úřad není spokojen s praxí u při přenosu čísla a chystá se k důraznější akci. Operátoři sice provedou přenos do čtyř pracovních dní, ale až po uběhnutí výpovědní lhůty účastnické smlouvy. Teoreticky tak mezi žádostí a dokončením přenosu uplyne doba přesahující dva měsíce.

Klepněte pro větší obrázek
ČTÚ chce aby přenos trval nejvýše 4 dny, a to nejen v teoretické rovině... (obr.: shutterstock.com)

Regulátor to chce změnit, a to legislativní úpravou zákona. Jaromír Novák to spolu s dalšími členy Rady na pátečním zasedání přednesl zástupcům Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS), která sdružuje největší mobilní operátory. Přenos čísla od jednoho operátora ke druhému by měl teoreticky trvat pouhé čtyři dny. Toto pravidlo platí od září 2013, ale operátoři našli skulinku a zákazníka si dovedou podržet.

S touto praktikou má osobní zkušenost i služebně nejmladší člen Rady Jiří Peterka, který se na podzim roku 2013 „chytil“ do přenosové pasti Vodafonu. Následně se začal angažovat i sám šéf úřadu, který na Twitteru loni žádal tuzemské zákazníky, aby mu své zkušenosti s přenosem sdělili. Postup ČTÚ budeme bedlivě sledovat a o případných změnách v Zákoně o elektronických komunikacích (ZoEK) vás budeme informovat.

Diskuze (13) Další článek: Samsung ukázal Galaxy Tab S2. Vejdou se do 6 mm!

Témata článku: , , , , , , Pře, Pro +, Jiří Peterka, Přenos, Operátor, Zkrácení, Boj, Osobní zkušenost