Čtyři nové Android Samsungy: KitKat a průměrný HW

Samsung dnes představil čtyři modely střední třídy - Galaxy Core II, Galaxy Ace 4, Galaxy Young 2 a Galaxy Star 2. Přestáváte se orientovat?

Samsung dnešním dnem rozšiřuje své portfolio mobilních zařízení s Androidem o další přírustky. Soudě podle označení, máme před sebou vylepšené nástupce loňských i letošních modelů běžící na Androidu 4.4 KitKat spolu se zjednodušenou grafickou nadstavbou Samsungu, která nese název TouchWiz Essence. Již v první chvíli nás zaujalo nejednotné číselné označení, zatímco římské číslice u Galaxy Core II odkazují na starší značení v době Galaxy S III, další modely již používají arabské číslice. Do prodeje se tak brzy dostane Galaxy Star 2, Galaxy Young 2 a již čtvrtá generace Samsungu Galaxy Ace. V článku si ukážeme, jaké změny můžeme očekávat v nových modelech střední třídy. Zásadní otázkou ale je: „Nejste ve značení Samsung smartphonů již úplně ztraceni?"

Galaxy Star 2: základní funkce, dvě SIM k tomu

Nejméně vybavenou novinkou je Galaxy Star 2 (SM-G130E). Jedná se o smartphone s rozměry 110 × 60 × 12 mm a s hmotností 108 gramů. Na čelní ploše se nachází 3,5" TFT displej s HVGA rozlišením (480 × 320 pixelů). Ve spodní části jsou umístěny hlavní ovládací prvky v čele s domovskou klávesou Home a senzorickou zpětnou šipkou a klávesou pro otevření nabídky posledních aplikací. Po bocích najdeme zamykací tlačítko a regulátory hlasitosti, 3,5mm jack umístěný na horní hraně doplňuje microUSB umístěný na protilehlé hraně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Galaxy Star 2 v černé barevné variantě

Záda jsou vyrobena z plastu imitující kožený povrch, je v nich vsazena čočka 2Mpix fotoaparátu s fixním ostřením a hlavní reproduktor. Pod skořápkou je umístěna 1300mAh baterie a slot pro microSD kartu (až 32 GB), interní paměť jinak pojme 4 GB dat, část ale bude již od výroby zabraná předinstalovaným obsahem a některými součástmi ROM. Telefon dále nabídne hned dva sloty pro microSIM, k přepínání aktivní karty není k dispozici žádná klávesa, takže to bude řešeno ryze softwarově. Z pohledu konektivity se mimo datové komunikace ve 2G sítích (3G chybí) dočkáme Wi-Fi b/g/n a Bluetooth 4.0.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Galaxy Star 2 v bílé barevné variantě

V telefonu bude připraven Android 4.4 KitKat s grafickou nadstavbou TouchWiz Essence. Ta by neměla být oproti plnohodnotnému TouchWizu v Galaxy S5 tolik paměťově náročná. Samsung do smartphonu totiž dodal pouze 512MB operační paměť, takže budeme zvědavi, kolik si z této hodnoty ukousne samotný systém, a kolik místa v RAM zbude pro uživatele. Mezi předpřipravenými aplikacemi nebude chybět aplikační obchod SamsungApps, komunikátor ChatOn ani FM rádio.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Infografika a technické specifikace Galaxy Star 2

O výkon se postará jednojádrový 1GHz procesor Spreadtrum SC6815A, je vidět, že vše bude podřízeno nízkým výrobním nákladům (ve výbavě chybí dokonce i čip GPS), z čehož se snad bude odvíjet i poptávaná cena. Zařízení se na trh dostane ve dvou barevných variantách - černé (Iris Charcoal) a bílé (White).

Galaxy Young 2: Star 2 s GPS, 3G a 3Mpix snímačem

Samsung Galaxy Young 2 (SM-G130H) je vzhledově identický model k dříve popisovanému Galaxy Star 2, resp. nástupce loňského Galaxy Young (testovali jsme zde). Jedná se opět o Dual SIM se stejným vzhledem, rozměry i hmotností. Na zádech však bude nově přítomen 3Mpix fotoaparát, automatické ostření mu ale stále bude chybět.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
I Galaxy Young 2 se bude prodávat v černé a bílé barevné variantě, vzhledově jej však od Galaxy Star 2 nijak nerozlišíte 

V útrobách bude tepat opět jednojádrový 1GHz procesor, jeho přesné modelové označení a výrobce ale tentokrát neznáme. Android 4.4 KitKat si budete muset poradit s 512MB operační pamětí, interní 4GB úložiště doplní slot pro microSD karty (až 32 GB). Zdrojem energie bude opět 1 300mAh baterie, i konektorová výbava zůstala při starém. V technických specifikacích však přibyla rozšíření konektivita, mimo Bluetooth 4.0 a Wi-Fi b/g/n můžete počítat s mobilními daty v 3G sítích (HSPA+). Novinkou je také přítomnost kombinovaného čipu A-GPS/GLONASS, která u Galaxy Star 2 nečekaně chyběla.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Infografika a technické specifikace Samsungu Galaxy Young 2

Mezi specifikacemi jsme nově nalezli i položku Easy text, pravděpodobně se bude jednat o nějaký zjednodušený editor pro zprávy či prostředí pro rychlé psaní odpovědí hned po kliknutí na notifikaci v horní liště. Galaxy Young 2 se do prodeje dostane opět v černé a bílé barevné variantě. 

Galaxy Ace 4: dvoujádro, LTE, 1GB RAM

Při pomyslném stoupání vzhůru k vybavenějším smartphonům se zastavujeme u Galaxy Ace 4, nástupce loňského Galaxy Ace 3 (testovali jsme zde). První změna je patrná již při rozdělení modelů, Ace 4 bude, zřejmě v závislosti na trzích, dodávám ve 3G i LTE variantě. V souvislosti s dřívějšími dodávkami Samsungů s LTE na český trh si popíšeme právě LTE variantu. Vzhledově opět nenajdeme mnoho rozdílů, displej má, stejně jako u loňské generace, úhlopříčku čtyři palce a WVGA rozlišení (800 × 480 pix). Ve strukturovaném zadním krytu je umístěn hlavní reproduktor i 5Mpix snímač s autofokusem a přisvětlovací dioda. Maximální rozlišení natáčených videí bude 1 280 × 720 pix. Pod zadní skořápkou bude umístěn 1 800mAh akumulátor. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotografie Samsungu Galaxy Ace 4 LTE

Pod zadní skořápkou je umístěna 1 800mAh baterie, dlužíme vám ještě rozměry zařízení, tedy 121 × 63 × 11 a hmotnost 130 gramů. Galaxy Ace 4 LTE bude již pouze jednosimkovým modelem, interní 4GB paměť doplní microSD karty až do kapacity 64 GB. Hlavní hybnou silnou bude dvoujádrový procesor neznámého označení o taktu 1,2GHz a 1GB operační paměť RAM. V rámci konektivity se k LTE, HSPA+, Bluetooth 4.0 a Wi-Fi b/g/n přidává i Wi-Fi Direct. Po navigování poslouží Google Mapy ve spojitosti s čipem GPS/GLONASS.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Infografika a technické specifikace Samsungu Galaxy Ace 4 LTE. K dispozici bude i méně vybavená 3G verze

Systémově se bude opět jednat o Android 4.4 KitKat se zjednodušenou grafickou nadstavbou TouchWiz Essence. Mimo obvyklé porce aplikací od Samsungu má být k dispozici i upravená fotografická aplikace se zjednodušeným rozhraním a ovládáním. V rámci multimediálního přehrávání můžeme očekávat poměrně širokou podporu různorodých formátů. Galaxy Ace 4 oproti loňské generaci přidal u procesoru, baterie, u mobilních dat, a samozřejmě přichází s novějším systémem. Žádné jiné změny se však nekonají. Do prodeje se novinky dostane opět v černé nebo bílé barevné variantě.

Galaxy Core II: čtyřjádrový Dual SIM

Nejvybavenějším modelem z nově představené čtveřice je Galaxy Core II nástupce loňského Core Duos (testovali jsme zde). Novinka dostala do vínku podstatně hranatější design a zvětšený TFT displej. Konkrétně má úhlopříčku 4,5" a rozlišení WVGA (800 × 480 pix). Na zádech Samsung plastovými kryty imituje kůži, ve výřezech je vsazen 5Mpix fotoaparát s automatickým ostřením (natáčení však maximálně 480p videa), LED dioda pro přisvětlení a hlavní reproduktor. Nad displejem je pak umístěna VGA kamerka pro videhovory.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Core II v černé barevné variantě

Potěší přítomnost dvou slotů pro SIM i slotu pro SD karty, kterým půjde rozšířit (až o 64 GB) interní 4GB paměť. V telefonu se našlo místo pro čtyřjádrový procesor o taktu 1,2GHz, kterému dopomáhá 768 MB operační paměť. O přísun energie se postará 2 000mAh akumulátor, telefon rozměrově (130 × 68 × 10 mm) ani hmotnostně (138 gramů) nijak výrazně nevybočuje ze zajetých kolejí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Core v bílé barevné variantě

Systémově je nad Androidem 4.4 postaven grafická nadstavba TouchWiz Essence spolu s řadou systémových úprav. Mezi předpřipravenými aplikacemi můžeme opět čekat SamsungApps, komunikátor ChatOn, FM rádio či spoustu dalších aplikací přímo od Googlu. K navigaci (GPS/GLONASS) poslouží Google Mapy, k internetu se připojte, buď přes Wi-Fi, nebo přes 3G sítě s HSPA+. Lokální spojení zajistí Wi-Fi Direct a Bluetooth 4.0.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Infografika a technické specifikace Samsungu Galaxy Core II

Galaxy Core II na pulty obchodů zavítá, stejně jako dřívější trojice, v základních osvědčených barvách - tedy v černé a bílé. Cena ani dostupnost nově představených smartphonů Samsungu v ČR zatím nebyla oznámena. 

Diskuze (46) Další článek: LG G3 mini má být pětipalcový obr s HD displejem

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Ace, Samsung Galaxy Ace 3, Samsung Galaxy Ace 4, Samsung Galaxy Core, Samsung Galaxy Core Duos, Samsung Galaxy Core II, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy Star, Samsung Galaxy Star 2, Samsung Galaxy Young, Samsung Galaxy Young 2, Stejný vzhled, #Android, Samsun, Fotografická aplikace, Sam, Essence,