Doogee T6: rekordman s nekompromisní výdrží [recenze]

Vyzkoušeli jsme Doogee T6, telefon s nejsilnější baterií na českém trhu. Jak dlouho vydrží a jak si celkově vedl v naší recenzi?
Kapitoly článku

1. Design: neurazí, neoslní

Doogee vás rozhodně svým designem nijak neohromí. Plastová záda se neúspěšně snaží napodobit broušený kov a texturované pruhy na vrchu a spodu zad celkovému dojmu rovněž nepřidají. Výhodou však je, že na nich nezůstávají otisky prstů a zařízení nijak neklouže z ruky. Díky kovovému rámu je však zařízení bytelné, nikde nic nevrže a na nějaké ohýbání můžete zapomenout.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Trojici dotykových tlačítek pod displejem bohužel chybí podsvícení, v noci je tedy musíte ovládat poslepu.

Ačkoliv bychom kvůli přítomnosti silného akumulátoru očekávali masivní rozměry, Doogee se podařilo vše vměstnat do těla o přijatelných rozměrech 152 × 74 × 102 mm. Promítlo se to však na váze zařízení, která činí 170 gramů. Navzdory benefitu dlouhé výdrže se to však dá telefonu odpustit. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na bocích nalezeme 3,5mm jack konektor, micro USB, zapínací/vypínací tlačítko, regulaci hlasitosti a hybridní slot na micro SIM a paměťovou kartu.

Na pravém boku telefonu najdete regulaci hlasitosti a zapínací tlačítko, které je lehce ovladatelné palcem bez nutnosti přehmatávání. Levý bok skrývá šuplíček na micro SIM kartu a paměťovou kartu. Jelikož se jedná o hybridní slot lze místo paměťové karty využít druhou SIM kartu. Spodní strana nabídne konektor micro USB a mikrofon, na horní straně pro změnu našel své místo 3,5mm jack.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Záda se snaží imitovat broušený kov, ale moc se jim to nedaří. Pozitivem však je že nekloužou a nezanechávají otisky prstů.

Čelní straně vévodí displej, ale najdeme zde také selfie kamerku, sluchátko, notifikační diodku a důležité senzory (světelné čidlo pro automatickou regulaci jasu a senzor přiblížení). Zkritizovat bohužel musím trojici dotykových tlačítek pod displejem, které postrádají podsvícení. Na zadní straně se nachází čočka fotoaparát s duálním bleskem a nešťastně umístěný reproduktor, který je po položení telefonu na stůl zcela zakrytý.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hlavní fotoaparát má k dispozici rovnou dvojici LED diod, ty můžete samozřejmě využít i jako svítilnu. Jelikož má telefon unibody konstrukci, tak záda nejsou odnímatelná a tím pádem odpadá i možnost uživatelské výměny baterie.

Známka za design: 5,5 z 10


2. Displej: nežene se za jemností

Přestože Doogee použilo IPS zobrazovač, nejsou pozorovací úhly telefonu takové jaké bych očekával a HD rozlišení na 5,5" úhlopříčce už také nikoho neohromí.  Běžného uživatele však nijak omezovat nebude. Naopak musím pochválit živé barvy.

Naměřené parametry displeje:

  • průměrná barevná odchylka: 8,64
    (Ideální hodnota je 0, údaj určuje odchylku od normy stanovené pro BluRay. Smartphony s odchylkou okolo hodnoty 6 mají stále velmi dobré displeje. U Doogee je v testu poznat levnější panel)
  • maximální barevná odchylka: 20,44
    (Hodnota u nejvíce odchýlené barvy, Doogee dělá největší potíže tyrkysová)
  • gamma: 1,93
    (Ideální hodnota je 2,20, údaj vypovídá o podání černé a odstínů šedé barvy)
  • maximální jas: 425 cd/m2
    (Čím vyšší hodnota, tím lepší jas; nejzářivější IPS displeje na mobilech mají maximální jas okolo 700 cd/m2. Doogee je v tomto ohledu lepší průměr)
  • minimální jas: 17,6 cd/m2
    (Čím nižší hodnota bližší nule, tím méně může displej méně zářit.)
Klepněte pro větší obrázek
Gamut barevného spektra – z bílého trojúhelníku je vidět, že displej Doogee nedokáže ideálně pokrýt celé normované spektrum (černý trojúhelník), utíkají mu hlavně odstíny chladnějších barev

Displej je na slunci dobře čitelný, ale jas by mohl být o něco vyšší. Na druhou stranu při nočním používání bych byl radši, kdyby šel ještě snížit, protože po delším používání zbytečně namáhá oči. Displej může dále sloužit k probouzení telefonu pomocí dvojitého poklepání, bohužel tato funkce není vůbec spolehlivá a většinou nikdy nefunguje na první pokus. Naopak gesta, kdy nakreslíte na displej písmeno pro spuštění konkrétní aplikace fungují perfektně.

Známka za displej: 5 z 10


3. Hardware: baterie hraje prim

O výkon telefonu se stará čtyřjádrový procesor MediaTek MT6735 s taktem 1 GHz a grafika Mali-T720. Přístroj tedy netrhá žádné rekordy, ale jeho výkon postačí na plynulý chod zařízení a v nouzi vám dovolí rozjet i náročnější 3D hry jako Asphalt 8 či Real Racing 3 ovšem s nižšími FPS. Rozhodně vítám použítí 2 GB operační paměti, které zabezpečí bezproblémový multitasking bez padání a opětovného spouštění aplikací. Pozitivní je i přítomnost 16GB vnitřního úložiště (uživatelsky dostupných 11 GB), které je možné rozšířit až o 32 GB pomocí paměťové karty.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Náročnější hry sice rozjedete, ale nepočítejte s plnou plynulostí.

Výsledky benchmarku AnTuTu 6.0:

  • Celkové skóre: 23 878
  • 3D: 1 967
  • UX: 9 863
  • CPU: 8 492
  • RAM: 3 556

Největším trumfem telefonu je bezesporu baterie, která se může chlubit obří kapacitou 6 250 mAh. To v reálu znamená, že telefon vydrží i 4 dny aktivního používání. Když budete úsporní, vydrží s vámi Doogee T6 bez problému i týden. Když jsem telefon hodně šetřil měl ho jako sekundární telefon, kdy mi posloužil pro každodenní čtení knih, příležitostné hovory a zhlédl jsem na něm i dvouhodinový HD film, vydržel mi slušných 10 dní i při neustálém připojení na Wi-Fi.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Když telefon pošetříte může vám vydržet i 10 dní. Běžná výdrž se však pohybuje mezi 4 - 5 dny.

Opačný proces, tedy nabíjení musím velmi pochválit, navzdory obří kapacitě přístroj nabijete už za 2 a půl hodiny. Jelikož telefon podporuje i reverzní nabíjení, můžete jeho silnou baterii využít k nabití jiných zařízení. Příslušnou redukci micro USB samec – USB samice dostanete rovnou v balení.

AnTuTu Battery Test:

  • 27 638
    (Test zohledňuje výdrž baterie při práci s hardwarem obsaženým v telefonu. Protože Doogee T6 není žádný trhač výkonu a vystačí si s HD panelem, šplhá se hodnota daná obří baterií ke 30 tisícům. U lépe vybavených smartphonů se standardní baterií do 3 000 mAh se hodnoty obvykle pohybují mezi 5 až 8 tisíci bodů)

Z konektivity tu máme jen tu nejnutnější výbavu jako je Wi-Fi standardu 802.11 b/g/n a Bluetooth 4.0, ale nechybí ani podpora LTE v pásmech 800, 1 800, 2 100 a 2 600 MHz. To ale podporuje pouze primární micro SIM slot. Telefon bohužel nepodporuje NFC, což může mírně kompenzovat funkce HotKnot od MediaTeku. Samozřejmě zde najdeme i konektory micro USB s podporou OTG či 3,5mm jack a nechybí ani FM rádio. Po stránce navigace oceníte přítomnost GPS, A-GPS s rychlou fixací polohy.

Zmínit musim také reproduktor. Ten bych hodnotil jako průměrný až podprůměrný. Při maximální hlasitosti ho totiž většina telefonů přehlučí. Dobré to není ani z kvalitou. Zvuk působí plastově a hodně šumí, proto doporučuji poslouchat hudbu spíš přes sluchátka, kde je výsledný dojem o poznání lepší.

Známka za hardware: 5 z 10


4. Software: lízátko black edition

Operačním systémem telefonu je Android 5.1 Lollipop, který je rozšířen o několik vychytávek. Nejprve se podíváme na vzhled. Doogee vsadilo na zaoblené prvky a temný design. Proto je celé prostředí posazené na černém pozadí a to včetně nabídky nastavení. Když ale v nastavení zabrouzdáte do 2. nebo 3. úrovně vzhled se znovu přepne do klasické, androidí bílé, což trochu kazí jednotnost prostředí. Rovněž mě zklamalo, že u přidaných funkcí v nastavení si výrobce nelámal hlavu s překladem a zůstal u angličtiny.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Celý Android má černý design, což vypadá na první pohled velmi zajímavě, temný vzhled bohužel pomine, když zabrouzdáte do 2. nebo 3. úrovně nastavení, prostředí přene zpět na výchozí, androidí bílou.

A jaké, funkce Doogee vlastně přidalo? Překvapivě bezpečnostní. Například je možné si zaheslovat přístup k jednotlivým aplikacím, nebo lze aktivovat tzv. Visitor mode, který skryje všechny SMS konverzace, protokoly hovorů nebo fotografie. Nejde sice o nic, co by nevyřešila aplikace z Google Play, ale přidání takové funkce do systému vítám.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Možnost uzamknout přístup k aplikacím či skrýt citlivá data jako jsou SMS zprávy, protokoly hovorů nebo fotografie může být velmi užitečná.

Doogee to ani nijak nepřehnalo s přidaným softwarem. V základu kromě výchozích Android aplikací najdeme pouze užitečné programy jako je hudební přehrávač, správce souborů, svítilna, kancelářský balík Documents to Go nebo aplikace Xender pro jednoduché sdílení dat mezi zařízeními. Pokud byste přeci jen chtěli něco odinstalovat, máte však smůlu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Výrobce systém nijak nazaplnil bloatwarem, ale přidal pouze užitečné aplikace.

Známka za software: 7 z 10


5. Fotoaparát: někde se šetřit muselo

Telefon nabídne 8 Mpx fotoaparát od Sony (Sony IMX219), díky interpolaci však umožňuje pořizovat až 13 Mpx snímky. Stejný případ je to i u přední 2Mpx kamerky, která takto zvládne pořídit až 5 Mpx fotografie.

Ukázkové fotografie z hlavního fotoaparátu:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Další fotky najdete v kapitole Fotogalerie

Telefon za dobrých světelných podmínek sice dokáže pořídit ostré fotografie, ale kazí mu to barevné podání. Fotky jsou zbarvené hodně to teplých barev a někdy to fotografii úplně pokazí (viz fialová obloha na některých fotkách). Navíc optika často bojuje s šumem a silými přepaly. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
S HDR a bez HDR (vpravo)

Noční fotografie jsou bohužel ještě horší. Díky dlouhé závěrce s automatikou jen těžko bez stativu vyfotíte ostrý obraz. Fotografie jsou plné šumu obsahují velké přepaly a jsou vše, jenom ne hezké. Nijak výrazně nepomůže ani HDR. Bohužel aplikace fotoaparátu nám toho neumožňuje moc manuálně upravit, můžete pouze zapnout/vypnout blesk, změnit expozici případně použít některý s barevných profilů. Dobré to bohužel není ani s videem, telefon totiž umí natáčet pouze v HD.

Ukázkové video (720p, 30 FPS):

Na druhou stranu můžete vyzkoušet některý ze spousty fotografických režimů. Na výběr máte režimy: Panorama, Filmový pás, Živá fotografie, 360° fotografie či režim krásy tváře. Telefon také umožňuje pořizovat fotografie gesty, například ukázáním véčka. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparát je velmi jednoduché, ale bohužel toho moc neumí. Pozitivní je přítomnost spouště jak pro fotografování, tak pro video, nemusíte tak zbytečně nikam přepínat a zrychluje to práci.

Známka za fotoaparát: 4,5 z 10


Závěr: výdrž, to je oč tu běží

Z recenze jste jistě poznali, co je hlavním tahákem telefonu proti konkurenci. Kapacitě baterie 6 250 mAh, kterou Doogee T6 nabízí se totiž většina telefonů na trhu ani nepřibližuje. Pokud tedy hledáte telefon s dlouhou výdrží, nemůžete zkrátka vybrat lépe. Příznivá je také cena, která se na českém trhu pohybuje okolo 4 500 Kč.

Celkové hodnocení: 5,4 z 10

V této cenové kategorii člověk nemůže čekat zázraky, přesto nás zklamal fotoaparát, který je na dnešní dobu podprůměrný, rádi bychom viděli i plnou lokalizaci do češtiny. Jinak ale Doogee dokázalo držet krok s konkurencí a naopak je přebíjí obří baterií a to bude hlavní důvod, proč by mohl mít úspěch.

Pro Doogee T6 se špatně hledá přímá konkurence, většina telefonů totiž s kapacitou baterie nepřesahuje ani 5 000 mAh a ve většině případů je ještě výrazně dražší. Jeho největším konkurentem je momentálně Ulephone Power s baterií o kapacitě 6 050 mAh - 6 500 Kč, dále můžu zmínit například THL 5000 (5 000 mAh) - 5000 Kč, Elephone P5000 (5 000 mAh) - 6 000 Kč nebo Lenovo Vibe P1 (5 000 mAh) - 8 500 Kč.

Plusy:

  • Rekordní kapacita baterie
  • Reverzní nabíjení
  • Cena
  • Příjemné prostředí
  • Ochranné pozdro, fólie a redukce micro USB - USB uvnitř balení

Minusy:

  • Vysoká váha
  • Slabší fotoaparát
  • Absence NFC
  • Pouze HD displej
  • Méně kvalitní reproduktor

Verdikt: Telefon je výbornou volbou pro ty, kteří nepotřebují strhující výkon, ale vyžadují několikadenní výdrž bez omezování.

Témata článku: Doogee, , , , , , Doogee T6, Lenovo Vibe P1, Lenovo Vibe P1m, Opětovné spouštění, Jednoduché sdílení, Fotografický režim, Přijatelný rozměr, Absence nfc, Micro Sim, Reverzní nabíjení, Černé pozadí, Rekordman, Největší trumf, Black Edition, Slabá výdrž, Kvalitní reproduktor, Duální blesk, Sekundární telefon, Notifikační diodku,