Doro HandleEasy 330gsm: když smysly slábnou (test)

Slábne vám zrak, nechcete se obtěžovat složitými funkcemi, ale na monstrózní seniorský mobil se necítíte? Doro HE 330gsm bude přesně pro vás.

Trh s telefony pro seniory, zdá se, konečně ožívá. Po Emporii Life a Alegatorovi A300 tu máme dalšího zástupce mobilních telefonů s jednoduchým ovládáním a čitelnějším displejem. Švédská značka Doro na trh uvedla hned čtyři jednoduché telefony, všechny si je můžete prohlédnout v tomto článku. Jako první se nám do rukou dostal model HandleEasy 330gsm. Ten není úplně pro ty nejstarší seniory, ale nabízí jednodušší ovládání než běžné mobily, a tím je určena jeho cílová skupina uživatelů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Velikostí není toto Doro nijak extrémní, právě naopak, rozměry jsou zcela srovnatelné s běžnými mobily

Doro HandleEasy 330gsm
Doro HandleEasy 330gsmJednoduchý, ale velmi funkční mobilní telefon. Dostatečně velká klavesnice a barevný displej s velkým písmem umožnuje snadné volání a práci s SMS zprávami. Je vybaven malou svítilnou, rádiem vybračním vyzváněním a hlasitým odposlechem. rozměry a hmotnost: 105 × 58 × 16 mm, 94 g
displej: 1,7'', 128 × 60
sítě: GSM (900/1 800/1 900 MHz)
baterie: Li-Ion 900 mAh
hudba: FM rádio
7 %
(981. místo z 1101)
katalogpreviewinfo výrobce
cena: cca 3 850 Kč

O kolečko víc

Ze všech seniorských telefonů (tedy ze všech tří, které jsme prozatím testovali) na mne působí Doro 330gsm nejlepším dojmem. Telefon má bezproblémovou konstrukci a líbí se mi i vzhledově. Na čelní straně máte na výběr mezi perlěťově bílým a lávově černým lakem, na zádech je protiskluzová úprava.

Pohled na displej vás vrátí o několik let zpět. Tam bylo rozlišení 128 × 60 bodů a 65 tisíc barev velmi častou kombinací a také úhlopříčka 1,7" se objevovala poměrně často. Doro tedy nabízí oproti svým konkurentům barevný displej a nejsem si příliš jistý, jestli dělá dobře. Kvůli funkcím ho určitě nevyužijete a čitelnost je bohužel nižší než bychom si představovali. Pokud vám ovšem telefony Aligator a Emporia vadily právě kvůli monochromatickému displeji, Doro 330gsm představuje tu pravou volbu.

Telefon nabízí i zvláštnost v podobě ovládání. Pod displejem se nacházejí tři funkční tlačítka. V menu obvykle slouží pro potvrzování či rušení nabídek a návrat zpět. Pro samotný pohyb v menu ale využijete ovládací kolečko, které se ukrývá na pravé straně. Dá se jím pohybovat nahoru a dolů a pokud ho zmáčknete, můžete jím rovnou potvrzovat i volby v nabídkách. Pro mne bylo ovládání velice příjemné a věřím, že jej zvládnou i „mladíci mezi seniory“, pro které je ostatně tento mobil určen.

Klepněte pro větší obrázek 
Připomíná Jog-dial, ti úplně nejstarší uživatelé by s ním asi měli problém, tento mobil ale není určen přímo jim, pro ně má Doro jiné modely

Kromě ovládacího kolečka nenajdete na bocích telefonu žádná jiná tlačítka. Pouze nad displejem se nachází klávesy pro zapnutí rádia a svítilnu. Pohříchu jsou ale obě tlačítka docela malá. Svítilnu navíc jde zapnout pouze pokud je současně v provozu i telefon a nacházíte se na pohotovostním displeji. Pokud splníte obě dvě podmínky, světlo se rozsvítí na horní hraně telefonu. Vedle něj je ještě červené tlačítko, které slouží pro vytočení nouzového čísla.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
U čistě seniorských mobilů je bezpečnostní tlačítko obrovské, Doro 330gsm jej má také, ale v poněkud civilizovanější formě
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rádio funguje zas jen s připojenými sluchátky, ale na to jsme zvyklí i u mnohem dražších přístrojů.

Sluchátka se připojují do konektoru na spodní straně. Tam je taktéž otvor pro nabíječku. Ta ale vypadá o dost jinak, než jsme zvyklí. Místo obvyklého kolíku dostanete kolébku, které obepne celou spodní stranu telefonu. Jedná se o docela zajímavou myšlenku, takto se vám totiž jen těžko stane, že byste nabíječku v konektoru zalomili. Také se do malého otvoru nemusíte nijak složitě trefovat, telefon do kolébky přesně dosedne. Použití telefonu není kolébkou nijak omezeno.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Neobvykle řešená nabíječka

Jednoduché menu

O způsobu, jakým se pohybujete v nabídce už jsem psal, pojďme se na ni tedy podívat blíže. Telefon vás přivítá pohotovostním displejem s obvyklými informacemi o síle signálu, baterie, času atd. Bohužel, písmena nejsou o nic větší než na jiných mobilních telefonech, bez brýlí si tedy počtou spíše jen ti později narození. Pro pohotovostní nabídku můžete vybrat z několika různých tapet. Pro vstup do menu slouží středová klávesa. Pro rychlejší vstup do telefonního seznamu stačí stisknout červené tlačítko, zelené vás (tak jak je to obvyklé) přenese do seznamu posledních hovorů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Základní obrazovka a hlavní menu

Nabídka je rozdělena do čtyř řádků, pohybujete se v ní ale směry vlevo a vpravo. Na jednotlivých řádcích jsou vypsané vždy název nabídky (písmo opět mohlo být větší), velká ikona, ze které by mělo být jasné o co se v dané nabídce jedná a spodní část displeje si zabral řádek pro ovládání. Červeným telefonkem nabídku zrušíte, zeleným potvrdíte. Je to celkem jednoduché, jenom mě nebavilo pořád přehmatávat z kolečka na boku k ovládacím tlačítkům pod displejem. Naopak musím Doro 330gsm pochválit za bleskové reakce, žádné zdržování, které kazí tolik levných telefonů, se tentokrát nekoná.

Podnabídky jsou už pouze textové. Na displeji vidíte vždy tři řádky s volbami. Písmena jsou bezesporu větší než na běžných mobilech, jestli vám ani tato velikost nestačí, nezbývá než sáhnout po některém z čistě seniorských mobilů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Ukázka textových nabídek

Sedm procent funkcí

Doro 330gsm toho moc neumí, v tomto případě bych to ale nebral jako nevýhodu. Složitý seniorský telefon bychom asi moc neocenili. Celá hlavní nabídka se skládá z pouhých sedmi položek. Oceňuji, že všechny funkce telefonu jsou takto „vytaženy“ do hlavní nabídky, je to určitě jednodušší řešení, než kdybyste hledali např. profily někde v nastavení, nebo budík v organizačních funkcích.

Co tedy telefon konkrétně nabízí? Na prvním místě se nachází psaní zpráv. To jsem si užil, ostatně jako na všech ostatních seniorských telefonech. Klávesnice totiž opět zaslouží superlativy. Velká tlačítka se dobře tisknou, možná jen trochu vadí, že ze všech nemáte stejný pocit. Abych to nějak vysvětlil: tlačítko 5 je při zmáčknutí měkčí než klávesy po stranách. Ovládání je ale i přesto maximálně pohodlné a dobře vyřešené. Všechny tlačítka (až na oba telefonky) jsou podsvícena intenzivním modrým světlem, telefon není nikterak složité používat ve tmě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Vynikající klávesnice a její stejně tak kvalitní podsvícení

Ale zpět k textovým zprávám. Na displej se vejdou tři řádky textu, telefon zvládá dlouhé SMS i odpočítávání znaků. Příště bych ale prosil ať je informace o počtu znaků větší, číslice jsou opravdu malinkaté. A to stejné platí i o výběru režimu psaní. V tom mimochodem chybí slovník T9, z typických funkcí SMS se musíte rozloučit i s potvrzením o doručení. Naopak nechybí třeba koncepty a v nastavení se dá také vybrat, kam se budou přijaté SMS ukládat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

A co organizační funkce? Telefon nabízí tři budíky, které jsou dokonce opakované. Velmi jednoduše si vyberete dny, kdy se mají ozvat. Přítomnost převodníku měn jsem v takto orientovaném telefonu moc nepochopil, naopak jednoduchá kalkulačka jistě najde alespoň nějaké využití.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jednoduchý mobil, jednoduché aplikace

Telefonní seznam nabízí kapacitu pro sto kontaktů. Při tvorbě nového uložíte kromě jména a čísla už jen skupinu. V seznamu se vyhledává podle prvního znaku, v adresáři vidíte pohromadě záznamy ze SIM karty i vnitřní paměti. Osm kontaktů si přiřadíte pod rychlou volbu. Kvalitu hovoru hodnotím dobře, je možné použít i hlasitý odposlech. Ve funkcích asi nejvíce překvapí přítomnost profilů. Je jich celkem pět a můžete v nich upravovat zvukový projev příchozích hovorů a SMS, případně vypnout zvuk tlačítek. Do telefonu žádné vlastní melodie nedostanete, ale pochybuji, že by ma tom někomu z budoucích uživatelů záleželo. Vyzvánění je dostatečně hlasité a je podpořeno vibracemi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tři řádky na displej a dostatečná velikost písma
Klepněte pro větší obrázek 
Veškerou zábavu má na starosti rádio. Mezi jednotlivými pozicemi v paměti uložených stanic se pohybujete s pomocí již zmíněného kolečka na boku přístroje

V nastavení pak hledejte možnost automatického zámku klávesnice, úpravu kontrastu displeje a především nastavení čísla pro tísňové volání. Doro 330gsm nabízí pouze jedno číslo pro tento případ, pokročilejší „SOS funkce“ si Švédové schovali do telefony pro starší uživatele.

Pro časy předdůchodové

Psal jsem to už v úvodu článku a má očekávání se v průběhu testu potvrdila: Doro HandleEasy 330gsm je telefon na půl cesty od běžného mobilu k seniorskému, a tím je určena skupina jeho potenciálních uživatelů. Typický Zákazník pro Doro HE330gsm vypadá asi takto: je mu přes padesát let, nechce se obtěžovat se stovkami pro něj zbytečných funkcí (a platit za ně), zrak slábne a u běžných mobilů začíná být problém s velikostí písma. Není to ale tak špatné, aby bylo nutné kupovat monstrózně vyhlížející seniorský mobil – onen průměrný zákazník totiž ještě pracuje a nechce budit nežádoucí pozornost. Doro HE 330gsm přesně tyhle požadavky splňuje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Cena je 3 850 Kč. Je to málo, nebo moc? Pokud na Doro pohlédnete jako na málo vybavený mobil, je to hodně. Jestli ale hledáte přesně to, co model HE 330gsm nabízí, je cena přijatelná i přestože nemáte mnoho alternativ. Jestli sháníte něco spolehlivého, kvalitně vyrobeného a jednoduchého, jen těžko uděláte s tímto telefonem chybu.

  • Doro HandleEasy 330gsm zapůjčila firma FIFON
  • Cena: 3 850 Kč
  • e-shop
Diskuze (17) Další článek: 3G konečně i v Ostravě, HSDPA zatím zřídka

Témata článku: Doro, , , Doro HandleEasy 328i gsm, Doro HandleEasy 330gsm, Handl, Nežádoucí pozornost, Sos funkce, Protiskluzová úprava, První znak, Velká ikona, Červený telefon, SLA, Smysl, Skupina uživatelů, Švédská značka, Test, Jednoduché menu