Doro HandlePlus 334gsm: jednodušeji už to nejde

Stále jste babičku nepřesvědčili, že i ona zvládne mobil? Ukažte jí obrázky Doro HP334gsm, tentokrát podlehne. Je to nejjednodušší mobil na trhu.
Kapitoly článku

Do hlavní nabídky se dostanete delším stiskem tlačítka na pravém boku telefonu. Pohybujete se pak za pomocí dvou dalších kláves umístěných tamtéž. V první nabídce nastavujete datum a čas. V druhém zas zvuk a hlasitost vyzvánění. Na výběr máte celkem z deseti melodií, hlasitost upravujete v sedmi krocích. Maximální hlasitost by mohla být trochu vyšší, pokud si ale vyberete agresivnějším vyzváněcí tón, pravděpodobně ho uslyšíte. V nabídce Speed Dial nastavíte čtyři čísla přiřazená pod písmena A-D. Čísla můžete doplnit i jménem, připadá mi to ale trochu zbytečné. Napsat si jméno propiskou na papírek na telefonu bude rozhodně rychlejší. Vyplněné jméno tak svůj význam dostane pouze v případě, kdy hovor budete příjmat.

Klepněte pro větší obrázek 
Základní obrazovka s pořádně velkými hodinami
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
K jednotlivým tlačítkům přiřazujeme čísla
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Ukázka z nastavení telefonu

Menu Emergency slouží k nastavení nouzových hovorů. Tlačítko SOS výrobce původně nastavil na 112, nic vám ale nebrání zadat cokoliv jiného. Funkce tlačítka na zadní straně mobilu už je pak plně ve vaší kompetenci. Zadáváte maximálně pět telefonních čísel. Telefon umí odeslat i nouzovou SMS. Bohužel její text nezměníte a zpráva je v anglickém jazyce. Na jednu stranu jsem rád, vyťukat vlastní SMS za použití tří tlačítek by bylo dost krušné, na druhou stranu by se hodilo, kdyby byla zpráva česky.

Že to Doro myslí s jednoduchostí přístroje opravdu vážně, mě přesvědčilo poslední menu. V něm totiž můžete zvolit heslo pro přístup do nabídky. To je opravdu výhodné. Pokud počítáte s tímto telefonem pro nějakého seniora a bojíte se, aby omylem něco nezměnil, jednoduše menu zaheslujete. Pravděpodobnost, že ho omylem odemkne se pak rovná nule. Stejně jako přístup do menu lze uzamknout i celý telefon nebo nastavit PIN kód.

A jak se s Dorem telefonuje? Velmi jednoduše. Tlačítka na přední straně považuji za dostatečně velká a vytočení špatného čísla za málo pravděpodobné. Hovor vyvoláte stiskem některého z písmen, ukončíte červeným sluchátkem. Pokud při hovoru stisknete to zelené, zapne se hlasitý odposlech. I bez něj zůstává hlasitost nadprůměrná. Za nevýhodu pouze považuji, že pokud byste chtěli hlasitost regulovat v průběhu hovoru, musíte se poprat s malými tlačítky na boku. Vy to zvládnete, ale co vaše sedmdesátiletá babička?

Také si nejsme úplně jistý, jestli cílová skupina využije možnosti připojit si k mobilu sluchátka a příjem hovoru ovládat pomocí kabelu. Pokud ale někdo slyší opravdu špatně, jsou sluchátka řešením. Mobil strčíte do kapsy, kabel přichytíte na oblečení a sluchátka v uchu už upozorní, kdyby vám někdo volal.

Babi, bude se ti líbit

Doro HandlePlus 334gsm ve mně ale celkově zanechává velmi kladný dojem. Angličtinu nepovažuji za překážku, český návod je dobře zpracován a po prvotním nastavení vůbec nemusíte do nabídky vstupovat. Čtyři telefonní čísla by také měla stačit. Žádné další funkce nehledejte. Tento telefon je nenabízí a dělá dobře. Jinak by totiž musel soutěžit s konkurencí. Ve své absolutní jednoduchosti ovšem žádnou skutečnou konkurenci nemá. Jednodušší mobil tu zatím nebyl. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Témata článku: Doro, , Doro HandlePlus 326i gsm, Doro HandlePlus 334gsm, Český návod, Handl, Nouzový hovor, Nabíjecí kolébka