Doro Liberto 820: jednoduchý Android pro seniory

Smartphony jsou zase o něco dostupnější seniorům. Doro Liberto 820 obsahuje rozhraní, se kterým se naučí pracovat každý.

Společnost Doro nepatří mezi úplně známá jména, s jejími produkty se ale může setkat i český zákazník. Tato společnost vytváří telefony a smartphony pro seniory a na veletrhu IFA 2014 v Berlíně představila nový model Doro Liberto 820. Jak uvádí výrobce, Liberto 820 je „smartphone určený pro seniory, kteří chtějí využít výhod dnešních smartphonů, ale k využití všech funkcí potřebují nápovědu a pomocnou ruku, aby jim porozuměli a naučili se je používat“.

Liberto 820 je smartphone a běží na operačním systému Android KitKat, i když převlečenému k nepoznání. I přes vizuální změny si ale zachoval přístup k obchodu s aplikacemi Google Play. Základní funkcí, jako u většiny telefonů pro seniory, je schopnost rozeslat několik SMS nebo vytočit hovor v případě nouze. Cena modelu Liberto 820 by se měla pohybovat okolo 8 500 korun bez daně (přepočet), což není vůbec málo. Doro ale nikdy nechtělo být levnou firmou, která na nejlevnější čínské výrobky pouze umisťuje svoje logo. Dostupnost byla oznámena na na konec září, konkrétní trhy budou ještě upřesněny.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Doro Liberto 820: smartphone pro seniory, který rozličné funkce smartphonu neschovává, ale právě naopak, šetrně je ukazuje a seniora s nimi učí zacházet (foto: cnet.com)

Z výbavy toho není moc známo, ostatně, v tomto případě je na prvním místě ovladatelnost, na bleskové reakce, špičkový výkon nebo nejmodernější technologii a konektivitu se prostě nehledí. Doro ale slibuje nově vyvinuté tutoriály a výukové programy, které seniora naučí s telefonem zacházet. Pro opačný konec rodiny, tedy pro děti či vnuky, je k dispozici možnost vzdáleného nastavování těch nejzákladnějších parametrů, jako je hlasitost, vyzvánění, jas atd., stejně tak jako vzdálená diagnostika zařízení v případě problémů.

O Libertu 820 zatím víme pouze to, že je poháněné čtyřjádrovým procesorem, disponuje čelním VGA a zadním 8 Mpx fotoaparátem, displej má úhlopříčku 4,5" a nechybí mu GPS nebo Bluetooth. Více než přepis technických parametrů (které stejně nejsou na stránkách výrobce uvedeny), napoví spíše výše přiložené obrázky. Pokud byste si chtěli udělat obrázek o produktovém portfoliu výrobce, doporučuji navštívit anglickou mutaci stránky se všemi telefony.

Diskuze (10) Další článek: Samsung Galaxy S5 Active se přeci jen dostane i do Evropy

Témata článku: Doro, , , , , , Doro Liberto 820 mini, Vnuk, #Android, Senior, Špičkový výkon, Sen, Opačný konec, Pro +, Konec září,