Duální foťáky čeká boom. Zapojí se Apple i Samsung

Tenčí telefony, lepší fotky a hrátky se 3D. Budoucí smartphony budou mít na zádech dva, tři, nebo dokonce čtyři objektivy. Zapojí se i Apple a Samsung

Zajímá vás, na jakou technologii začnou klást mobilní výrobci důraz v průběhu několika měsíců až let? Jedná se o duální fotoaparáty, se kterými sice někteří výrobci již experimentovali, blíží se ale doba, kdy celé odvětví mobilního focení potáhnou právě „zdvojené fotoaparáty“. Ve velkém je má začít používat Apple a také Samsung, přičemž oba mobilní giganti na stejném poli značí, že bude sveden boj o dostupné podpůrné součásti jako jsou čočky, mechanismy automatického ostření, filtry, mobilní RAM moduly a další polovodiče.

Klepněte pro větší obrázek
Společnost Linx se věnuje vývoji duálních fotoaparátů, její odkoupení Applem poukazuje na to, že právě tyto fotosnímače bude chtít Apple použít u budoucích iPhonů. A nakonec nemusí zůstat „jen“ u duálních fotoaparátů, LINX již vyvinul i moduly se čtyřmi fotosnímači

Apple již v dubnu koupil společnosti Linx Computational Imaging za 20 milionů dolarů, která se věnovala vývoji duálních fotoaparátů. Přičemž pro zvýšení kvality pořízených fotek je třeba snímače zkombinovat s víceclonovými zobrazovacími technologiemi. Na stejnou vlnu duálních fotoaparátů se naladí i Samsung, už dnes má k dispozici hardware (chipset Exynos 7420), který zvládne zpracovat duální obrazový signál. 

Jaký je však přínos samotných duálních fotoaparátů? V prvé řadě umožní snížit tloušťku zařízení, místo jednoho většího čipu použijí výrobci čipy s menší hloubkou. Navíc, dva fotoaparáty mohou, podobně jako lidské oči, opravovat chyby ve vnímání barev, což se odráží ve větší barevné přesnosti a ve většímu jasu u snímané scény. A zatímco současné fotomoduly u smartphonů ukládají obrazová data jako je předmět ostření, okolní barva, jas, hloubka, apod., duální snímače pracují jako vícesenzorový systém, kdy každý snímač pracuje samostatně. A jeden se může zaměřit na snímaný objekt, zatímco druhý zase na pozadí.

Duální fotoaparáty mohou zkvalitnit focení v horších světelných podmínkách a je možné je využít i pro pořizování 3D fotografií nebo pro virtuální realitu přes hledáček na displeji smartphonu. Největším přínosem ale má být zlepšení kvality fotografií, která často závisí na tom, kolik světla se přes čočku dostane na obrazový senzor. A pokud bude senzorů dvojnásobek, kvalita pořízených snímků by taktéž měla být poměrově vylepšena.

Trend duálních fotoaparátů má pomoci mobilnímu odvětví i druhotně, neboť u současných fotomobilů s 16Mpix snímači najdeme většinou 2 - 3 GB RAM, u smartphonů s 8Mpix snímačem je RAM obecně mezi 1 - 2 MB. Pokud se do telefonů dostanou duální fotoaparáty, bude pro 16Mpix modely potřeba zhruba 4GB RAM, zatímco u 8Mpix snímačů bude muset RAM povýšit na 2 - 3 GB. V brzké době se tak na trhu s mobilními součástmi očekává zvýšený zájem o fotomoduly s vysokým rozlišením (Samsung, LG), soustavy čoček (Haesung Optics, Sekonix) a o řešení automatického ostření (Jahwa Electronics).

Via Etnews

Diskuze (33) Další článek: Facebook Lite: jednodušší, úspornější a nahradí i Messenger

Témata článku: Apple, LG, Samsung, , , Mobilní odvětví, Zvýšení kvality, Sam, #Apple, Duální foťák, Foťák, Zvýšený zájem, Zobrazovací technologie, Samsun, Mobilní ram, Snímaný objekt, Boom, APP, Mobilní focení, F +, Duální snímač