DualPhone 3088: bezdrát pro Skype i pevnou

Skype bez počítače a pevná linka dostupná z jednoho bezdrátového sluchátka. DualPhone 3088 nabízí vše, přidává skvělou výdrž i dosah.
Kapitoly článku

Trochu jsme odbočili od mobilních telefonů a připravili jsme pro vás test telefonu, který dokáže telefonovat prostřednictvím oblíbené služby Skype a přitom k tomu nepotřebuje počítač. Navíc dokáže zároveň obsluhovat i pevnou linku. Seznamte se s DualPhonem 3088.

Ve video-testu uvidíte:

  • komentovaný popis DualPhonu a příslušenství
  • používání DualPhonu v praxi

Plná kvalita:

 

Úspornější kvalita:

Tento video-test najdete na DVD časopisu Computer (číslo 7/07, vychází 5. dubna)

Mnohými zatracovaná aplikace Skype dokázala přinést internetovou telefonii běžných uživatelům v masovém měřítku. Instalace i použití této aplikace je natolik jednoduché, že ji zvládne i nezkušený počítačový uživatel. Výborná je i nabídka funkcí: se Skype můžete nejen telefonovat jiným počítačovým uživatelům, za přijatelný poplatek se dovoláte také na obyčejné pevné linky i mobilní čísla, můžete přijímat hovory a k dispozici máte i hlasový záznamník. A abych nezapomněl, Skype lze také používat pro textovou komunikaci a pro rychlý přenos souborů mezi dvěma počítači.

Obrovskou nevýhodou Skypu až do nedávna byla jeho naprostá závislost na běžícím počítači. I když se objevovaly konvenční i bezdrátové telefony podporující tuto aplikaci, stále se jednalo o obyčejné USB zvukové karty, které byly "pouze" zabaleny do plastových krabiček připomínajících telefony. Příchod na počítači skutečně nezávislých telefonů tedy nastává až v několika posledních měsících.

Nové přístroje pro Skype, jedním z jejichž příslušníků je i DualPhone 3088, se vyznačují především tím, že ke svému chodu nevyžadují počítač. V podstatě jsou tyto telefony postaveny na hardwaru chytrých mobilů, používají procesory z rodiny ARM (DualPhone 3088 je osazen procesorem OMAP715 společnosti Texas Instruments) a jejich firmware je plnohodnotným Skype klientem.

11.jpg 12.jpg 
DualPhone 3088

Díky tomu, že vývoj komunikačního protokolu i aplikace si Skype drží takzvaně "in house", najdete ve všech telefonech označených nálepkou Skype Certfied (Ověřeno pro Skype) stejnou komunikační aplikaci se shodným uživatelským rozhraním (postaveným na známé QT knihovně společnosti Troltech) i ovládáním. Pokud si tedy navyknete na ovládání přístroje DualPhone 3088 a později dostanete do ruky jakýkoli jiný Skype telefon, budete ho umět používat.

DECT nebo raději Wi-Fi?

 Víme tedy, že telefony pro Skype se vzájemně neliší uživatelským rozhraním ani nabídkou funkcí. Podle čeho se tedy rozhodnout pro ten či onen model? Můžete se rozhodovat například podle prodejní ceny, hardwarového provedení, způsobu připojení nebo podle nabídky doplňkových funkcí.

Je překvapivé, jak mnoho se mohou jednotlivé Skype telefony vzájemně odlišovat svým hardwarovým provedením. Přestože všechny jsou postaveny na stejné procesorové platformě, často se liší rychlostí odezvy uživatelského rozhraní. Výrobci totiž často taktují procesory v telefonech na různých frekvencích, používají jiné (rychlejší nebo pomalejší) paměti; to vše vede k různým výsledným rychlostem. Dalším - a na první pohled viditelným - rozdílem mezi telefony této třídy je kvalita použitého displeje. Všechny v součastnosti prodávané přístroje (až na jednu výjimku společnosti Netgear) mají displeje barevné, ne všichni výrobci osadili do svého telefonu displej aktivní. Pasivní displej poznáte na první pohled podle mizerné rychlost překreslování a problémovému podsvícení.

15.jpg 22.jpg 23.jpg 
DualPhone je pohodlný domácí telefon • oproti běžnému mobilu (Nokia 6300) je trochu větší

Bezdrátové telefony pro Skype se liší také použitou technologií: některé jdou cestou většího dosahu a nižší spotřeby energie volbou digitálního standardu DECT, jiní volí univerzálnější Wi-Fi. Nevýhoda telefonů používajících Wi-Fi je v nízké výdrži na akumulátory (pohybuje se okolo dvaceti hodin v pohotovostním režimu), hlavní nevýhodou systému DECT pak je v nutnosti vlastnit další napájenou krabičku - základnovou stanici.

Jenom jedno podsvícení

DualPhone 3088 je Skype telefon využívající právě DECT technologii a snažící se její tuto její nevýhodu naopak proměnit ve výhodu. Do základnové stanice lze totiž připojit běžnou telefonní linku a rázem tak získat telefon duální. Ano, na jednom bezdrátovém sluchátku budete mít a přijímat jak Skype hovory, tak i hovory vaší stávající pevnou linkou.

02.jpg 03.jpg 04.jpg 05.jpg
K telefonu dostanete praktický stojánek a základovou stanici 

Bezdrátové sluchátko je se svými rozměry 130 × 47 × 29 mm a správně zoblenými hranami velmi ergonomické, skvěle padne do ruky a zápěstí nebolí ani při dlouhých telefonátech. Při srovnání s běžnými mobilními telefony se jedná spíše o malý tank, který zastíní i komunikátor Nokia 9300i, pro domácí použití jsou však rozměry ideální.

Sluchátko obsahuje pasivní, spíše pomalejší barevný displej s rovnoměrným podsvícením. Pro základní ovládání slouží dvojice kontextových kláves pod displejem doplněná o čtyřsměrový kurzorový kříž s aktivním středem. Součástí funkčního bloku jsou také klávesy pro práci s hovory.

17.jpg 21.jpg 
Displej je barevný, pasivní • na boku najdete konektor pro připojení handsfree sluchátka 

Celá klávesnice včetně numerické části je pryžová, klávesy jsou dostatečně velké s ideálními rozestupy. Jejich stisk je spíše tužší, je však přesný s jasným dotiskem. Skvělé je samostatné podsvícení levé kontextové klávesy, která při zmeškané události (hovor, autorizace jiného uživatele) pulzuje modrým světlem. Samotná klávesnice však podsvícená není.

14.jpg 19.jpg 20.jpg 18.jpg 
Klávesnici dominuje kruhová navigační klávesa

Ve spodní části telefonu jsou dva kontakty pro připojení k dobíjecí základnové stanici, díky rovné spodní hraně však telefon dokáže stát i na desce psacího stolu. V zadní část na krytem dvojice standardních mikrotužkových akumulátorů je otvor hlasitého reproduktoru.

Témata článku: , , , Nokia 6300, Nokia 9300i, Bezdrátová sluchátka, Podobný program, Užitečný tip, Domácí použití, Digitální standard, Výchozí možnost, Pro +, Plná kvalita, Netgear, Udávaný výrobce, DECT