E-Ten M700: jeden přístroj vládne všem

E-Ten dokazuje, že není nutné s sebou nosit více než jedno zařízení. Telefon, PDA s WiFi, GPS a QWERTY klávesnice. To je E-Ten M700.
Kapitoly článku

Všema deseti to nepůjde

Plnohodnotná klávesnice je hlavní odlišností M700 od sesterského modelu X500. Zpracování vysouvacího mechanismu je kvalitní, má přijatelnou vůli a obě krajní polohy jsou dostatečně fixovány. I když je tělo celé plastové, drží pevně, nikde nevrže. Pro vysunutí musíte překonat přiměřený odpor, plné otevření poznáte podle jemného lupnutí, zasouvání probíhá analogicky. Už při posunu o půl centimetru při vysouvání se orientace displeje otočí, návrat ke svislému zobrazení nastane při zpětném překonání této hranice. Pokud jste zvyklí mít nastavenu orientaci displeje naležato, M700 vás zklame. I když ni změnu nastavíte standardní volbou operačního systému, při nejbližším pohybu klávesnice ji bude orientace displeje následovat.

K dispozici máme 39 (4 × 10, větší mezerník) přiměřeně velkých kláves. Na psaní všema 10 rovnou zapomeňte, jako ideální se jeví úchop dlaněmi a psaní palci. Na klávesnici se píše dobře, jednotlivé klávesy kladou odpovídající odpor, stisk je zřetelný. Dobré orientaci pomáhají velké popisky, v noci využijete decentní modré podsvícení, které kromě jednotlivých znaků zvýrazňuje i jednotlivé řady.

41.jpg 45.jpg 46.jpg 
Klávesnice je vždy po ruce, na tento fakt se zvyká velice rychle

M600+ 02.jpg 59.jpg 60.jpg 61.jpg
Glofiish zdědil světelné linky po navigátoru M600+

Klávesnice trpí dvěma neduhy. Prvním jsou nepochopitelně malé a zapuštěné náhrady kontextových tlačítek jejichž stisk je aspirací na zlomení palce. Lze se obejít bez jejich používání potvrzováním voleb prstem přímo na displeji, nebo používáním původních kontextových kláves. Druhou vadou na kráse je nulová čitelnost sekundárních znaků v noci (nejsou podsvětleny). Jelikož se jedná o čísla a řadu interpunkčních znamének, budete si je muset zapamatovat, nebo si na klávesnici posvítit jinak.

Funkce po E-Tenovsku

Uvnitř M700 pracuje 400MHz procesor Samsung, 64 MB SDRAM a 128 ROM jsou také hodnoty nijak nevybočující ze standardních. Pro uložení objemnějších dat lze využít microSD paměťové karty. U E-Tenu nepřekvapí ani volba systému Windows Mobile 5.0 pro Pocket PC. Synchronizace se stolním počítačem probíhá zcela bez chyb a to přes kabel i bluetooth.

Telefon podporuje 900/1800 MHz i 850/1900 MHz, jeho provoz za oceánem tedy není problémem. Během hovoru je druhá strana slyšet dobře, kdykoliv lze zapnout hlasitý odposlech. U něj je vhodné držet se ve spodní polovině stupnice hlasitosti, výše už reproduktor vedle fotoaparátu nepříjemně rezonuje. Pro větší pohodlí lze také využít dodávaná sluchátka.

01.png 02.png 03.png
Odchozí, příchozí hovor, signalizace ztraceného 

Kontakty, naplánované položky v kalendáři, stejně jako e-maily bezproblémově přenesete při synchronizaci. Při psaní zpráv všeho druhu hodně pomůže klávesnice, psaní na ní je hodně návykové, i občasným pisálkům ušetří dost času. Psaní diakritiky zdržuje, proto od něj asi většina uživatelů upustí a bude psát „cesky bez hacku a carek.“ To ale u SMS a e-mailů není příliš na škodu.

04.png 05.png 06.png
Detail kontaktu – tvorba nové položky v kalendáři - položka v kalendáři

07.png 08.png 09.png 10.png
Denní, týdenní, měsíční a roční pohled na kalendář

E-Ten si je moc dobře vědom faktu, že každá kladná odlišnost od konkurence se může pozitivně podepsat na získání zákazníka. Jeho modely si už v základním balení nesou řadu užitečných aplikací. Jednou z nejviditelnějších je M-Desk, kterému bylo vyhrazeno i vlastní hardwarové tlačítko. Jeho funkcí je (doplnění) Today obrazovky. Veškeré aplikace lze rozdělit do 4 záložek, odkud se k nim snadno přistupuje.

11.png 12.png 13.png 14.png
Čtyři záložky rozšíření M-Desk

Quick Link plní obdobnou funkci, přidává zástupce přímo na obrazovku Today. Scenarios vhodně plní funkci vyzváněcích profilů, ve Filtru hovorů stačí zadat, která čísla se nedovolají. Zoom SMS zobrazí příchozí zprávu hned na displeji, není nutné se nořit hluboko do menu. Výrobce přidal do balení i CD s několika užitečnými aplikacemi, které tak není nutné hledat na internetu (Total Commander, vědecká kalkulačka, TCPMP, aj.).

 15.png 16.png 17.png 18.png
Quick Link nastavení a různá zobrazení

19.png 20.png 21.png 22.png
Scenarios a Filtr hovorů

 23.png 24.png 25.png 26.pngTotal Commander, TCPMP, Real Calculator a standardní přehled stavu bezdrátových sítí

40.png 41.png 42.png 43.png
Zoom SMS-čtení • SMS-psaní • psaní MMS

Pro bezdrátové připojení lze použít GPRS/EDGGE ve třídě 10, o jejichž dostupnosti jste informováni příslušným písmenem v horní liště obrazovky Today. Rychlejší data budete muset ulovit v bezdrátové WiFi síti, podpora 3G se zde nekoná. WiFi funguje zcela bez problému, v místě se signálem je připojení dílem chvilky. Na hodiny strávené na webu tomu ale pořád chybí větší rozlišení, odpoledne prosurfuje na QVGA asi jen málokdo. VGA by už bylo o něčem jiném...

27.png
Správce bezdrátových modulů, Bluetooth

28.png 29.png 30.png
Internet Explorer na výšku, na šířku a ještě jednou jako fullscreen

Posledním bezdrátovým modulem je GPS. Ani ten nebyl ochuzen o řadu zajímavých nástrojů. Aktuální polohu se základními údaji prozradí GPS view včetně rychlosti, nadmořské výšky a dostupných satelitech, svým známým můžete odeslat poziční SMS s vlastní polohou.

32.png 33.png 34.png 
Dva pohledy na GPS view • Poziční SMS

S Tom Tomem v M700 se cestovalo výborně, navigace dělala přesně co se od ní očekává. Vzhledem k energetické náročnosti GPS je škoda, že výrobce nepřibalil alespoň autonabíječku. Pokud to s navigováním a M700 v autě myslíte vážně, nevyhnete se nákupu držáku, protože telefon putující po palubní desce není při jízdě zrovna uklidňující.

35.png 36.png 37.png
Tom Tom v noci a ve dne

Témata článku: , E-Ten M700, E-Ten X500 , E-Ten X500+, Bytelná konstrukce, Pouhý pohled, Rozumné používání, Přístroj, Vypouklé zrcátko, Dobrý signál