E-Ten M700: jeden přístroj vládne všem

E-Ten dokazuje, že není nutné s sebou nosit více než jedno zařízení. Telefon, PDA s WiFi, GPS a QWERTY klávesnice. To je E-Ten M700.

Klíčové vlastnosti

  • GPS
  • WiFi
  • bohatá nabídka aplikací
  • klávesnice
  • miniUSB

Hlavní nedostatky

  • cena
  • chybí 3G
  • průměrná sluchátka
  • podprůměrný fotoaparát
  • rádio s horším příjmem

   
Glofiish M700 na oficiálních fotografiích

K recenzi zapůjčil Sunnysoft:

E-Ten: X500 versus M700

U výrobců mobilních telefonů není neobvyklé, že do své nabídky zařadí dva nebo více velmi podobných přístrojů. Liší se pak jen několika funkcemi a hlavní rozdíl se odehrává v povrchní oblasti vzhledu. Uživatel se tak bohužel občas dostane do situace, kdy musí volit kompromis a ustoupit ze svých požadavků funkčních nebo hardwarových.

Ne však u E-Tenu, který udělal uvedením X500 a M700 výborný strategický tah. Výbavou a funkcemi jsou oba shodné, jedinou odlišností je hardwarová QWERTY klávesnice a z toho plynoucí nárůst objemu a hmotnosti u M700. Cenový rozdíl 500 korun je v porovnání s cenou přístroje zanedbatelný. Při nákupu tak volíte pouze mezi pohodlnějším psaním nebo sympatičtější váhou a rozměry.

Plast nemusí být negativem

Model M700 se svými 117,5 × 59,5 × 19,8 mm a 165 g narostl vůči menšímu X500 o necelý půlcentimetr na výšku a tloušťku (pochopitelně díky klávesnici) což odpovídá 19 g. Displej s obvyklým rozlišením 240 × 320, a 65 536 barvami byl umístěn doprostřed čelní strany, kde je chráněn dostatečným zapuštěním do těla. Pro delší životnost přibalil výrobce krycí fólii přesně v jeho rozměrech. Pracujete-li často se svým komunikátorem venku, budete nenávidět jakýkoliv náznak přímého světla. Čitelnost displeje je na slunci přímo katastrofální. Naopak v příznivých světelných podmínkách uvnitř budov nebo v noci se čte velmi dobře.

17.jpg 12.jpg 15.jpg 
18.jpg 13.jpg 16.jpg
E-Ten M700 jako PDA ovládané dotykovým perem, nebo komunikátor s klávesnicí

Nad displejem najdeme v rozích dvojici tlačítek pro navigaci a M-Desk. Pod ním jsou obvyklá dvě kontextová tlačítka, klávesy pro příjem a položení hovoru, samozřejmě nechybí ani hlavní navigační prvek. Ten se skládá z čtyřsměrové klávesy, jejíž potvrzovací střed má z nepochopitelného důvodu značnou vůli a může tak svádět k pohybu do všech směrů (i když slouží pouze k potvrzování). Spodní seskupení kláves podsvětluje modrá barva, každé horní nepodvětlené tlačítko doplňuje signalizační dioda, která svou barvou a intenzitou blikání informuje o zapnutých bezdrátových modulech a stavu baterie.

27.jpg 28.jpg 39.jpg 40.jpg
Kromě plné QWERTY nese Glofiish i několik funkčních kláves

Na zadní straně najdeme pod krytem 1530mAh Li-Pol akumulátor, který při rozumném používání (krátké hovory, několik SMS, krátkodobě WiFi) vydrží kolem dvou dnů. Při intenzivnější zátěži (GPS, Wi-Fi) se tento interval výrazně zkracuje. Pod horní hranou krytu je nalepen úzký gumový proužek, který má zabezpečit pevnou pozici na podložce a telefon i nepatrně naklonit tak, aby se čočka fotoaparátu zbytečně neodírala. Výška pásku však není dostatečná, nejvíce to odnáší vypouklé zrcátko na autoportréty umístěné spolu s přisvětlovací diodou vedle optického snímače.

Ošoupané zrcátko má částečně za vinu i jinak excelentní pouzdro (kůže a odolná látka) na opasek, které těsně obepíná tělo telefonu a nekryté komponenty fotoaparátu tak přichází do styku s jeho vnitřní sametovou vrstvou. Kromě této malé vady je to perfektní ochrana telefonu s výborně řešeným upínacím mechanismem, díky kterému nemá šanci z opasku spadnout.

54.jpg 55.jpg 48.jpg 49.jpg
Vedle slotu pro microSD kartu vidíme univerzální konektor miniUSB • čočka fotoaparátu a hlasitý reproduktor

Po bocích se kolem celého telefonu táhne tmavá rýhovaná linie, ve které jsou na levé straně ukryty regulátory hlasitosti s tlačítkem diktafonu a 2,5 jack pro sluchátka. Na pravé straně najdeme vypínač, tlačítko pro reset a spuštění fotoaparátu. Zespodu je umístěn slot pro microSD paměťovou kartu a systémový miniUSB konektor. Tím je zakončena nabíječka i datový kabel, přes který se E-Ten při připojení k počítači také nabíjí. Posledním prvkem ve spodní části je otvor pro teleskopický stylus, který z 6,5 roztáhnete až na konečných 9 centimetrů. Tlačítka na levém boku jsou dobře hmatově odlišitelná, na pravém už je to horší, prospělo by jim stejné provedení jako nalevo. Funkce přiřazené tlačítkům lze uživatelsky definovat (místo navigace můžete třeba spouštět SMS).

19.jpg 36.jpg 31.jpg 32.jpg 47.jpg 51.jpg 52.jpg 53.jpg

Témata článku: , E-Ten M700, E-Ten X500 , E-Ten X500+, Dobrý signál, Bytelná konstrukce, Vypouklé zrcátko, Pouhý pohled, Rozumné používání, Přístroj