eCall: GPS a mobil povinně v každém novém autě

Ať už si o výmyslech EU myslíte cokoliv, snaživost se europoslancům upřít nedá. Buďto v hlavách jejich, nebo v hlavách lobbistických skupin vznikl nápad, který se týká automatizovaného tísňového volání z automobilu v případě nehody. Nese jméno eCall a funguje bez zásahu uživatele. Zkrátka a jednoduše nabouráte a systém se sám dokáže spojit s tísňovou linku a na základě určení vaší polohy díky GPS jí předá přesné informace o tom, kde vás neštěstí potkalo.

Klepněte pro větší obrázek
Systém eCall v celé své nahotě (kráse), zdroj heero-pilor.eu

Podle EU by tato technologie měla urychlit jak příjezd záchranných složek, tak hlavně výrazně snížit procento úmrtí na silnicích. Systém bude fungovat zcela automaticky, možná je ale také manuální aktivace uživatelem, v případě náhlé potřeby. Krom nehod by se celý koncept dal použít také pro monitoring průjezdnosti jednotlivých komunikací, nebo třeba k vyhledání odcizených vozidel. Velký bratr ale nikdy nespí, a tak se můžou jednoduše naplnit obavy nevěřících o neustálém špehování ze strany Bruselu, ač se jinak EU dušuje, že nic podobného nepřipadá v úvahu.

Po technické stránce by komponenty pro instalaci do automobilů měl dodávat Qualcomm, nicméně očekávat ještě můžeme poměrně dlouhou debatu nad sjednocením systémů z technologického hlediska napříč celým spektrem výrobců automobilů. EU má naplánován start systému na rok 2015, máme se tedy dozajista nač těšit.

Diskuze (120) Další článek: Google bude půjčovat snímkovací batoh pro StreetView

Témata článku: , , , , , Úmrtí, Auto, Tísňové volání, Nov, Mobil, Velký bratr, Špehování, MOBI, Manuální aktivace