Edison: Intel chce být u počátku Internetu věcí [CES]

Edison je počítač v SD kartě, na kterém chce Intel postavit internet věcí. Viděli jsme i hodinky, nezvyklé sluchátko a misku, ve které všechno to harampádí naráz nabijeme.

Intel měl na letošním CES dvě velké prezentace. První byla věnovaná přeměně počítačů na smyslová zařízení, druhá se zaměřila hlavně na internet věcí. Intel chce být u toho, chce, aby celé vznikající odvětví stálo na jeho platformě Edison, což je miniaturní počítač s rozměry SD karty. Jeho základem je druhá generace čipu Quark (dvě jádra, technologie 22nm, frekvence 400 MHz, Wi-Fi, Bluetooth 4.0, OS Linux). Nevyniká výkonem, tady jde hlavně o integraci do nejrůznějších zařízení, vyžadovány tedy jsou miniaturní rozměry a extrémně nízká spotřeba.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Intel Edison je kompletní dvoujádrový počítač o velikosti běžné SD karty. Na trh se má dostat kolem poloviny roku 2014.

Intel pro Edisona zajistil obchod s aplikacemi, pro začátek speciální verzi Wolframu Alpha a softwaru Matematica. Firma zatím cílí především na vývojáře, chce je navnadit zářnou budoucností, ale i soutěží „Make it Wearable“ a cenami v hodnotě 1,3 milionu dolarů, které mohou za své produkty postavené na Edisonu získat. Ocenění si odnesou peníze, potřebné kontakty a know-how pro sériovou výrobu. Vítěz by měl být známý v polovině roku.

Internet věcí podle Intelu: vše bude chytré a spojené

Edison je základ intelovského internetu věcí, tím to však pro firmu neskončilo, prezentace pokračovala ukázkami senzorů a samotných nositelných minizařízení. Intel představil například chytrá sluchátka, která obsahují kompletní počítač se senzorem pohybu a tepu. Sluchátko neustále poslouchá, pomocí kabelu se propojí se smartphonem a aplikací ve stylu asistentky Siri nebo Google Now. Intel tu svoji pojmenoval Jarvis.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Chytrá sluchátka mají senzor pohybu i tepu

Intel nezapomněl ukázat ani svou představu o chytrých hodinkách. Nevyžadují propojení s mobilním telefonem, mají vlastní síťové rozhraní a další prvky typické spíše pro mobily. GPS s možností ukázat mapu, odesílání dat o poloze do aplikace nebo do internetu apod.

Klepněte pro větší obrázek
Chytré hodinky na platformě Intel mají vlastní připojení na internet i GPS

Intel se také spojil s radou módních návrhářů Barneys New York aby umožnil rychlejší rozvoj chytrých zařízení v módní oblasti.

Ve spolupráci s MIT ukázal Intel projekt Mimo baby sloužící ke sledování dítěte pomocí řady senzorů (teplota, puls, dýchání). Na chytrém hrníčku s displejem a platformou Edison je v reálném čase možné sledovat výstupní data ve formě jednoduchých grafických symbolů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mimo Baby používá několik senzorů pro hlídání stavu dítěte

Posledním chytrým zařízením v řetězci byl chytrý ohřívač mléka pro dítě, který už při předpokládaném probuzení dítěte (senzory detekují pohyb a hluk) začal ohřívat mléko na předem nastavenou teplotu, aby bylo možné dítě okamžitě nakrmit.

Elegantní miska pro bezdrátové nabíjení různých zařízení

Vzhledem k rostoucímu počtu nositelných zařízení a senzorů se představa jejich jednotlivého nabíjení rovná noční můře. Intel ukázal elegantní misku, která slouží pro bezdrátové nabíjení všech těchto elektronických drobností zároveň pomocí magnetické rezonance.

Klepněte pro větší obrázek
Jedna elegantní miska slouží pro bezdrátové nabíjení různých zařízení

Hlavní problém vidím v tom, je bude potřeba vytvořit nějaký standard. Vzhledem ke konkurenci v této rodící se oblasti to však nebude snadné. Intel v tomto případě propaguje standard A4WP a chce využít svého vlivu pro jeho co možná největší rozšíření.

Videozáznam celé přednášky

Diskuze (5) Další článek: Týden na CESu: Tomáš Holčík rekapituluje to nej…

Témata článku: , , , , , , , EDI, Módní návrhář, Jarvis, Miniaturní počítač, Mléko, Věc, Miska, Letošní CES, Největší rozšíření, Nejrůznější zařízení, Edison, Nízká spotřeba, Rezonance, Miniaturní rozměr,