Elektronika a voda: jak ji chránit a resuscitovat

Mobil padne do vody, na notebook vylijete sladkou limonádu. Máme pro vás tipy, jak střetu elektroniky s kapalinou předejít, případně minimalizovat následky.

Občas se to prostě stane. Co dělat, když se voda potká s elektronikou? Smartphony jsou na polití či ponoření nejnáchylnější už kvůli tomu, že je všude nosíme s sebou. Mnohé rady jsou univerzální pro veškerou elektroniku, jiné jsou specifické – jinak je třeba postupovat při záchraně mobilu a jinak u notebooku.

Klepněte pro větší obrázek
Někdy stačí jeden chybný pohyb (zdroj: Shutterstock)

Neriskujte

Nejjednodušší je řešit konflikt voda vs. elektronika, ještě než se stane. Chcete-li eliminovat riziko, nikdy do blízkosti přístroje nestavte sklenice s vodou (v horším případě limonádou apod.). Stačí nepozorný pohyb (nemusí být ani váš) a neštěstí je na světě.

Nenechávejte zařízení napospas batoleti, které má tendenci vše v dosahu cpát do úst. Jednak je to nehygienické, ale slin může být tolik, že proniknou dovnitř přístroje a zkratují jej. Ale škoda nemusí být okamžitá, i nastartovaná a pomalu postupující oxidace mívá destruktivní následky.

Víte, že přijdou rizikové situace (typicky výlet k vodě)? U drobné elektroniky pomůže nepropustné pouzdro, které koupíte za pár stovek. Pokud si chcete zahrát na domácího kutila a ušetřit, můžete sáhnout po balónku, prezervativech a v krajním případě po obyčejném igelitovém sáčku.

Klepněte pro větší obrázek
Pokud není telefon voděodolný nebo v ochranném obalu, rozhodně se s ním nekoupejte. (obr: Shutterstock)

Ideálně jej ani neberte do koupelny, vlivem odpařování teplé vody v této malé místnosti rapidně roste vlhkost vzduchu. Následná kondenzace odstartuje korozi uvnitř zařízení. Při velmi rychlé sprše, případně dostatečném větrání je ale riziko minimální. Zařízení ale položte na místo, kde nebude vystaveno přímému styku s vodou.

Ani v těchto dnech nejsou výjimkou teploty blízko nuly. Pokud je elektronika déle vystavena chladu a zařízení je na dotek studené, před zapnutím jej nechte alespoň půlhodinku ležet při pokojové teplotě. Vlivem náhlých změn teplot a vlhkého vzduchu může dojít ke kondenzaci vody v útrobách, což po zapnutí může vést ke zkratu.

Zvažte koupi odolného modelu

Co znamená zkratka IP?

IP kód (International Protection Marking) udává stupeň ochrany, tedy odolnosti elektrospotřebiče vůči vniknutí cizího tělesa. Skládá se ze dvou cifer. První udává stupeň ochrany před vniknutím pevných těles a druhá před vniknutím vody.

Čím vyšší číslo, tím lépe. Pokud je na druhém místě číslice 5, zařízení odolává tryskající vodě. Sedmička znamená odolnost proti dočasnému ponoření, 8 indikuje odolnost vůči trvalému ponoření. I zde ale existují hloubkové limity ponoření. A přestože je samotná specifikace bez omezení doby ponoru, v praxi se s ní  v manuálech setkáváme často.

Pokud dopředu víte, že při vaší práci nebo životním stylu může být váš elektronický pomocník často vystaven kontaktu s vodou/vlhkostí, připlaťte si za voděodolný model. Zejména telefony v tomto směru pokročily a dnes už kousky s krytím IPXX nabízí mnoho výrobců. Nejlevnější jednoduché mobil koupíte už kolem tisícovky, nejlevnější vodě odolný smartphone stojí kolem tří tisíc.

Výjimkou však není ani vodě odolný tablet či pracovní notebooky, které nabídnou alespoň klávesnici, ze které tekutiny okapou bez rizika proniknutí do útrob. Zejména klávesnice je totiž na polití extrémně náchylná. V případě přenosných počítačů se už ale bavíme o modelech kolem 30 tisíc korun.

Zálohovat, zálohovat, zálohovat

Co člověka trápí víc? Poškozené zařízení nebo navždy ztracené fotky a další dokumenty? S politou elektronikou odejde pevný disk, integrovaná paměť či SD karta, a tedy i všechny cenné data. Proto myslete na zálohu, minimálně toho nejdůležitějšího. Pokud máte dat hodně, zvažte koupi NAS (síťového úložiště), které již dnes nabízejí vskutku užitečné funkce automatické zálohy či přímé replikace dat ze zařízení připojených v rámci lokální, ale i mobilních sítí.

Klepněte pro větší obrázek
Investice jen o pár stovek překračující tisícovku bude stačit na externí harddisk, na který se vejde celoživotní fotogalerie. Zachrání data, ušetří stres. (obr: Shutterstock)

Co nejdříve vysušit

Kde prevence nezabere, přichází na řadu „resuscitace“. Pokud bylo zařízení jen polité, ale i když spadlo do vody, ještě nemusí být vše ztraceno. Důležité však je jednat rychle.

Uzavřené tělo nemusí být na škodu

Některé telefony s vestavěnou baterií a unibody konstrukcí s minimem otvorů mohou být vůči proniknutí vody poměrně dobře chráněny, a to i přesto, že výrobce neuvádí odolnost vůči vodě. Riziko poškození tak v konečném důsledku může být u těchto produktů níže.

Pokud ke kontaktu s vodou došlo, a zařízení bylo navíc připojeno k elektrické síti, okamžitě jej odpojte a vypněte. Pokud je to možné, ihned vyjměte baterii. Vyndejte i SIM kartu a paměťovou kartu.

Pak máte dvě možnosti. Buď se pokusíte zařízení svépomocí resuscitovat, nebo okamžitě poběžíte do servisu. Vždy ale přijde vhod zařízení nejdříve alespoň povrchově vysušit savým hadříkem nebo papírovou utěrkou. Tekutinu příliš neroztírejte, abyste ji nezanesli do dalších otvorů. Hadřík raději jen přikládejte na viditelně vlhká místa.

Pokud k incidentu došlo v době, kdy jsou servisy zavřené a vaši elektrotechnicky zdatnější známí spí, vypnuté zařízení zatím položte do suchého prostředí. Pro urychlení schnutí nepoužívejte fén, který může dostat vodu v útrobách ještě více do pohybu. Zvýšená teplota urychlí oxidaci, navíc je proud vzduchu silně ionizovaný.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Sony Xperia M4 Aqua a Samsung Galaxy S7 edge. Oba telefony jsou voděodolné, cenově a parametrově však kopou jinou ligu.

Pokud v bytě nebo domě máte vlhko, suché prostředí v malém si můžete vytvořit například z nádoby nebo igelitového sáčku, do kterého nasypete nevařenou rýži. Případně jiný dehydrovaný materiál, nikdy však mouku kvůli její jemnosti, nikdy sůl, kvůli její agresivitě vůči kovům. Rýže má vlastnost pohlcovat vlhkost. Když do nádoby položíte mobil, při snaze obou prostor o vyrovnání vlhkosti, rýže „vytáhne“ vlhkost z přístroje. Ještě efektivnějším materiálem je silikagel – to jsou ty čiré kuličky, které v malých papírových pytlících nacházíte v krabičce s novými botami.

Notebook je třeba položit do suché místnosti s otevřeným displejem a klávesnicí dolů, aby voda nepronikala ještě hlouběji, a naopak postupně odtéká ven.

Voda? Jsou horší kapaliny

Situace se komplikuje, pokud zařízení polejete nějakým sladkým nápojem či polévkou. Zde kromě oxidace a koroze hrozí rozleptání spojů. Tehdy je třeba základní desku a komponenty co nejdříve vyčistit destilovanou vodou nebo isopropyl alkoholem. Ten by pro změnu neměl dlouho působit na plastové části, které může rozleptat. Používejte jej pouze na vyčištění obvodů v útrobách.

Klepněte pro větší obrázek
Po nedostatečném vyčištění a vysušení následuje oxidace, která sžírá plošný spoj (zdroj: Shutterstock)

Pokud jde o velmi lepkavou tekutinu, můžete sáhnout i po houbě namočené v saponátu smíchaném s destilovanou vodou. Po očištění všechny části opláchněte destilovanou vodou. Následně je třeba nechat zařízení schnout alespoň 24 hodin.

Pokud po snaze o spuštění zařízení nenaběhne, zkuste ho nabít. Pokud se ani poté neprobere, tak už jen co nejdříve běžte do servisu. Pokud se ale zařízení spustí, následuje důkladné testování. Zaměřte se na displej, zda na něm nejsou vidět fleky. Velmi citlivé na vodu jsou i reproduktory či mikrofony. Také sledujte chování systému, který může například zamrzat.

V servisu přiznejte barvu

Politím elektroniky ztrácíte záruku, takže na bezplatnou opravu zapomeňte. Vůbec se ale nesnažte zatloukat, uvnitř zařízení jsou ukryté nálepky, které se obarví, pokud došlo ke kontaktu s tekutinou. Díky tomu servis okamžitě ví, co se stalo.

Někdy stačí důkladné vyčištění odborníkem, jindy pomůže výměna některé komponenty. Před opravou by vás ale technik měl seznámit s cenou opravy, abyste si rozmysleli, zda se nevyplatí na staré zařízení raději zapomenout a koupit nové. Při zálohovaných datech je loučení o to jednodušší.

Nezapomínejte ale, že nejde o konec světa. Důležité je, aby se nic nestalo vám nebo vašim blízkým. Pokud nemáte jako-takové elektrotechnické znalosti, do rozebírání se určitě nepouštějte. Uvnitř zařízení se totiž i po vypnutí může nacházet nebezpečné napětí. Nemluvě o tom, že po rozebrání se vám ho už nemusí podařit složit. Vždy je proto lepší, když se resuscitace ujme servis, nebo aspoň zkušenější známý.

Diskuze (10) Další článek: LG V10: ukázková galerie časopisu Computer

Témata článku: , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy S7 64GB, Samsung Galaxy S7 Active, Samsung Galaxy S7 Edge, Samsung Galaxy S7 Edge 64GB, Sony Xperia M4 Aqua, Batole, Zvýšená teplota, Zařízení připojených, Síťové úložiště, Rozebírání, Voděodolný model, Elektronika, Jak, Prevence, Cenná data, Stupeň ochrany, Oxidace, Prezervativ, Plošný spoj, Přenosný počítač, Kondenzace