Elephone M1: ve zlatém hávu [vyzkoušeno]

Neobešlo se to bez kompromisů, ale kde jinde koupíte luxusně vyhlížející smartphone se slušnou výbavou a čtečkou otisků prstů pod pět tisíc?

Jen pár týdnů starý Elephone M1 je další ukázkou vývoje typicky čínských výrobců. Značky, které ještě před dvěma lety chrlily jen nudné plastové placky, dnes vyrábí elegantní telefony ze skvěle zpracovaných kvalitních materiálů. Jedním dechem však musím dodat, že na špičku stále něco chybí – ten poslední krůček, v tomto případě slícování kovových zad a plastových dílů na spodní a horní hraně.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Renomované značky umí ještě něco – originální design. Tvůrci M1 si neodpustili trochu toho typicky čínského kopírování – také vidíte prvky z Huawei P8?
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nakonec ani zpracování není 100%. Na plastových dílech jsou vidět zbytky spár z lisovací formy.

Podobné je to s výbavou. Elephone M1 je jedním z nejlevnějších telefonů se čtečkou otisků prstů, ale na špičku mu opět něco schází. Nižší rychlost rozpoznání nepovažuji za problém – jednak je stále přijatelně rychlé, ale hlavně jsme přece jen v nižší cenové kategorii. Víc mi vadila jakási náladovost čtečky. Třikrát rozpozná prst napoprvé a při dalším to musíte zkoušet třikrát. Naopak pozitivně vítám, že není třeba telefon probudit tlačítkem a až pak přikládat prst – prostě přijdete ke spícímu telefonu, naslepo na zádech nahmátnete senzor, telefon se probudí a rovnou také odemkne.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Čtečku hned najdou nejen oči, ale díky výraznému rámečku i prst.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Skvělé je, že zabezpečení otiskem nekončí u probouzení telefonu, zamknout můžete i jednotlivé aplikace. Pak i kdybyste měli telefon odemčený, nikdo se vám nepodívá například do textových zpráv, nikdo si od vás nezavolá atd.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Příjemnou drobností je slot na karty. Do jednoho šuplíčku můžete naskládat dvě SIM i paměťovku.

Nedostatky ve výbavě? Na seznamu LTE frekvencí chybí 900 MHz, takže pokud jste u Vodafonu, jděte o dům dál. Rozšířenější „osmistovka“ naštěstí nechybí. Kde se šetřilo, je displej. Rozlišení 720p je při úhlopříčce 5,5" už vidět, ale znovu bychom jej mohli omluvit cenovkou telefonu. Víc mi ale vadily optické vlastnosti, barvy jsou nepřirozené, slévají se.

Podobné je to s fotoaparátem – nenechte se zlákat hodnotou 13 MPx, výsledná obrazová kvalita odpovídá nižší střední třídě. Bombasticky může působit informace, že i přední fotoaparát má LED blesk, ale specialistu na selfie hledejte jinde, obrazová kvalita je vyloženě slabá.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Uživatelské prostředí fotoaparátu. 
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové snímky a níže také ukázkové video.

S výkonem jsem neměl problém (Antutu je na obstojných 28 tisících bodech), také operační paměť při daném rozlišení displeje bohatě stačí. Kapacita baterie v tabulce nevypadá příliš světoborně, ale úsporné vnitřnosti s ní vydrží hospodařit klasický jeden intenzivní pracovní den, při volnějším provozu zvládne i celý víkend.

Klepněte pro větší obrázek
Funkční tlačítka pod displejem nejsou podsvícená, za tmy tak budete muset tlapkat popaměti.

Android je ve verzi 5.1 Lollipop, tedy stále patří k tomu nejnovějšímu, co se dá koupit. Úpravy proběhly spíše v grafické rovině, nejviditelnější odchylkou oproti čistému Androidu je absence menu, takže všechny aplikace i widgety máte vyskládané rovnou na ploše. Nadstandardní jsou možnosti zabezpečení jednotlivých aplikací pomocí otisků prstů nebo možnost upřít jednotlivým aplikacím některá práva, zakázat jim můžete přístup k notifikacím, takže vás nebudou rušit.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Android v Elephonu M1 se výrazně neliší od standardu a když už se upravovalo, bylo to k dobru věci.

Telefon nám k testu zapůjčil čínský e-shop www.GeekBuying.com, kde Elephone M1 stojí 160 dolarů, tedy po přepočtu a přidání české DPH lehce pod pět tisíc korun. Je tedy vidět, že s tím, jak se Číňané učí stavět hezké telefony, částečně se vytrácí jejich odvěká výhoda – zdrcující cena. Komu M1 doporučit? Uživateli, který chce reprezentativně vyhlížející telefon s přijatelnou cenou. Jako kompromisní vidím displej a fotoaparáty, naopak výkon dostačuje, výbava je solidní a čtečka otisků je příjemným bonusem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Efektní matný hliník, módní zlatá barva, po okrajích zaoblené sklo. Už jsme si zvykli, že tohle Číňané zvládají...
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
...Elephone přidává značku, která pro neznalé nepůsobí na první pohled čínsky, takže za přijatelné peníze můžete zapůsobit luxusně vyhlížejícím telefonem.
Klepněte pro větší obrázek
Telefon dorazil s českou nabíječkou, Android stačilo do češtiny přepnout v nastavení. 

Elephone M1 ve zkratce

  • OS: Android 5.1
  • displej: IPS LCD, úhlopříčka 5,5", rozlišení 1280 × 720 pixelů
  • procesor: čtyřjádrový MediaTek MT6735A s taktem 1,3 GHz
  • operační paměť: 2 GB RAM
  • úložiště: 16 GB ROM
  • fotoaparáty: OmniVision 13/8 MPix, oba s LED bleskem, zadní s autofokusem, přední bez
  • konektivita: LTE 800/1800/2100/2600MHz, Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11 b/g/n, microUSB, dualSIM (2×microSIM), microSD
  • baterie: 2 780 mAh
  • další: čtečka otisků prstů
  • rozměry a hmotnost: 151 × 78 × 7,6 mm, 161g
Diskuze (16) Další článek: Samsung SM-W2016: chytré véčko pochytilo design Galaxy S6

Témata článku: Elephone, , , Huawei P8, Huawei P8 64GB, Huawei P8 Lite, Huawei P8 Max, Originální design, Zlatá barva, Nejlevnější telefon, Obrazová kvalita, Kvalitní materiál, Zaoblené sklo, Celý víkend