Elephone W2: Skvěle zabalený krokoměr [recenze]

Skvělý design, výdrž čtvrt roku a lákavá cena. Nechcete funkce alá Apple Watch? Pak jste právě našli chytré hodinky, které zaslouží pozornost.
Kapitoly článku

Jednoduchá recenze jednoduchých chytrých hodinek. Pod tímto pojmem se dnes může skrývat kde co od Apple Watch (koupíte z nich letenku, ale vydrží sotva do večera), po opačný extrém, který reprezentují testované Elephone W2. Tyto dva modely si nekonkurují, míří na jiné uživatele se zcela odlišnými požadavky. W2 jsou především elegantní. Chytrých funkcí mnoho nemají a ty, co mají, skrývají. Velkým trumfem je výdrž baterie a cena.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Před nákupem váš čeká volba: klasičtější a kulatější „růžové zlato“, nebo modernější a hranatější „nerezová ocel“? Jak ukazují obrázky z produktové stránky, výrobce není ve značení variant příliš konzistentní.

Design a zpracování

Čínský původ a nízká cena ve mně vzbudily podezření, že musí být něco špatně s výrobní kvalitou, nebo s materiály. Když hodinky přišly do redakce, byl jsem příjemně překvapen. Hodinky vypadají skvěle a jsou precizně zpracované. Co na tom, že použitý kov rozhodně není udávané růžové zlato, řemínek je kožený jen částečně a sklíčko není safírové? Po téměř čtvrt roce nošení nepozoruji žádnou katastrofu jako sloupávání barvy apod.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vzhledem jsou spíše klasické. Pokud byste radši modernější vzhled, mrkněte na „ocelovou“ variantu.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Řemínek je kapitola sama pro sebe. Je to kůže? Není to kůže? S naučenou nedůvěrou k čínské identifikaci materiálů jsme zvětšovali, očichávali, diskutovali... Svrchní vrstva velmi pravděpodobně kožená není...
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
...ne, že by tohle z kůže nešlo vyrobit, ale asi by to nebylo u takto levných hodinek. Také naprosto pravidelná struktura nevypadá na materiál přírodního původu.
Klepněte pro větší obrázek
Uvnitř a na spodní straně řemínku však kůže je.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
K uchycení řemínku nepotřebujete nářadí, na osičce je drobná páčka, za kterou stačí nehtem zabrat.

Funkce: Maskovaný fitness náramek

Elephone W2 jsou vlastně dva přístroje v jednom. 1) Analogové hodinky, které se seřizují klasickou korunkou na boku a fungují nezávisle na telefonu. Chybějící podsvícení částečně supluje fosforeskující proužek na rafičkách, v úplné tmě pomůže rozsvícení diod krokoměru. Co se hodinového stroje týče, nenechali Číňané nic náhodě a nakoupili u Švýcarů. Zpoždění je asi sekunda denně.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na první pohled jsou to prostě hodinky. Chytré funkce jsou zde jako bonus a neruší dojem. 

K analogovému ciferníku ještě jedna poznámka – ten jednoduchý fakt, že okamžitě vidíte, kolik je hodin, je naprosto skvělý. Majitelé klasických hodinek se teď patrně smějí, ale v říši nositelností je to vlastně spíše výjimka. Náramky bez displeje vám čas nesdělí vůbec, chytré hodinky s displejem je nutné aktivovat. Elephone W2 jsou v tomto ohledu prostě staré dobré hodinky!

2) Chytrá elektronika. Jejíž výčet funkcí se shoduje s běžnými fitness náramky. Orientační informaci podá čtvrtkruh deseti miniaturních modrých diodek, pro podrobnosti musíte do mobilní aplikace ve smartphonu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Postupně se rozsvěcující diody jsou pěkné „kino“. Jedenáctá LED nad logem signalizuje režim (fitness/spánek) a když začne docházet energie, rozzáří se červeně.

Hodinky umí počítat kroky, diodky a jejich popisky reprezentují procento splnění denního cíle (dá se nastavit v aplikaci). Už jsem si zvykl, že různé přístroje kroky měří různě. Několikrát krokoměr srovnával se záznamem z GPS a hodnoty mi připadají reálné, hodinky mají tendenci mírně přidávat (to když navíc mávnete rukou). Co bych vytknul, je počítání kroků při jízdě po hrbolaté dálnici nebo na kole.

Umí monitorovat spánek, orientačně určí i fáze hlubokého a mělkého spánku. Mezi denním a nočním režimem je nutné přepnout pomocí tlačítka, ve kterém z nich se právě nacházíte, zeleně/modře signalizuje jedenáctá diodka nad logem výrobce. Osobně jsem tuto funkci nepoužíval, ale spíše proto, že mi vadilo spát s hodinkami.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Mezi krokoměrem a „spánkoměrem“ se přepíná ručně. Možná je to lepší řešení, než kdyby to výrobce nechal na špatné automatice. 

W2 umí vibrovat. Upozorní na dlouhé sezení (interval lze nastavit), na příchozí hovor (pochopitelně bez identifikace volajícího) a také vás vzbudí. Všimněte si drobných piktogramů u krajních diodek, právě tak při vibracích poznáte, co se vám telefon, potažmo hodinky snaží sdělit.

Klepněte pro větší obrázek
Kromě krokoměru diody ukazují i příchozí hovor a budík.

Vibrace jsou relativně slabé. Na vzbuzení z klidného spánku to u mě stačilo (u vás nemusí), zato třeba za chůze městem jsem vibrace často nezaregistroval. Upozornění na příchozí hovor je defaultně nastavené tak, že hodinky začnou vibrovat až po osmi sekundách. To je jednoduše příliš dlouho. Nastavit můžete minimální tři sekundy, ale ani to není ideální.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Do počtu je zde dálkové ovládání pro fotoaparát. Zní to skvěle, ale funguje to pouze v aplikaci od Elephonu, a ta fotí mizerně.

Aplikace: sliby, chyby

Když půjdete z QR kódu na produktové stránce, začne se .apk soubor aplikace stahovat do paměti telefonu, odtud musíte instalovat sideloadem. To nebudí důvěru, ale v Číně služby od Googlu nemají a jednodušeji to tedy nejde. Pro zbytek světa je aplikace přece jen dostupná na Google Play, už si tedy nemusíte zahrávat s bezpečností vlastního telefonu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Jako u jiných nositelností – v aplikaci zadáte základní informace – pohlaví, hmotnost, výška, datum narození…

S premiérou hodinek výrobce sliboval aplikaci také pro iPhone, na přímý dotaz mi odpověděl, že bude začátkem března, dnes se blížíme k půlce dubna a Apple iOS verze nikde. Dočkáme se?

Co mi chybělo, bylo další použití nastřádaných dat – třeba třeba propojení s Google Fit nebo některou ze sportovních platforem. Takhle máte pouze data v aplikaci, pouze k nahlédnutí a tím to končí.

Baterie: kvartál a pak výměna

Nemám pro vás přesný údaj, přesto vás potěším. Výrobce udává tři měsíce, já hodinky používám dva měsíce a dva týdny a stále drží. Výdrž je tedy skvělá, právě tohle je ta protiváha krátkému seznamu chytrých funkcí. Slábnoucí baterii ohlásí červené světlo diody nad logem, ale ani tu jsem ještě neviděl. Stav baterie v procentech můžete sledovat přes aplikaci, dlouho však visel na 100 %.

Až se jednou baterka vybije, přijde na řadu stinná stránka řešení. Bude třeba vzít přibalený šroubovák a „knoflík“ uvnitř vyměnit za nový. V krabici dostanete dva náhradní, další se dají pořídit od 20 do 60 korun (jde o typ CR2032). Výměna baterie není nic těžkého. Spíše mám obavu o to, jestli si hodinky po dvou, třech, nebo deseti demontážích zadního krytu udrží svoji vodotěsnost. Ta je mimochodem do 30 metrů, ale raději jsem nepokoušel spolehlivost tohoto údaje a víc než sprchu jsem si nedovolil (ostatně kožený řemínek vám nepoděkuje ani za to).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Výměnu baterie zvládne každý, jen si dejte pozor, abyste neztratili titěrné šroubky.

Cena a konkurence

Standardní cena W2 je 70 dolarů, tedy asi 1 700 Kč, což je s ohledem na design a zpracování skvělá nabídka. Když se teď rozhlížím po výrobcem doporučených prodejcích (tlačítko Buy Now vpravo nahoře), vidím cenu dokonce 50 dolarů (i když jde pouze o časově omezený „flash sale“). Českých e-shopů, které by W2 nabízely, není mnoho a shodují se na částce kolem 2 700 Kč.

Líbí se vám? Kupte si je. Vypadají zrovna tak skvěle jako na fotkách, dělají přesně to, co čekáte. Líbí se vám myšlenka krásných hodinek se základními chytrými funkcemi, ale ne přímo Elephone W2? Mrkněte na Withings Activité. Jsou tenčí, ale také výrazně dražší.

Plusy:

  • design
  • výdrž tři měsíce
  • cena
  • ukazují čas
  • vodotěsné do 30 metrů

Minusy: 

  • po vybití nutno vyměnit baterii
  • některé chytré funkce jsou zde spíše „do počtu“

Verdikt: Vedle energeticky náročných Apple Watch/Android Wear a ultimativních sportovních hodinek (např. Garmin Fenix 3) zastupují Elephone W2 svébytnou kategorii chytrých hodinek, které upřednostňují eleganci a výdrž před dlouhým seznamem funkcí. Nepotřebujete hloubkovou analýzu sportovního výkonu? Stačí vám orientační pohled na postupně se rozsvěcující diodky? Rádi se díváte na hezké věci? Pak vám hodinky od Elephonu budou dělat radost. Dalším trumfem je nízká cena.

Témata článku: Elephone, , , , , , , Apple iPhone 4GB, Struktura, ID volajícího, Výměna baterie, Šroubovák, Přesný údaj, Knoflík, Flash Sale, Skvělá nabídka, Chytrá elektronika, Růžové zlato, Chybějící podsvícení, Opačný extrém, Denní cíl, Velký trumf, Dlouhý seznam, Stinná stránka, Sportovní výkon