Eltrinex Free24: Skype plnokrevník (test)

Pošlete pevnou do důchodu a volejte zdarma nebo levněji. S certifikovaným Skypephonem navíc zůstane připojeni nepřetržitě i bez přítomnosti PC.
Kapitoly článku

Mnozí z nás už dávno odložili pevné telefonní linky na půdu a plně se oddali nově nabyté mobilitě. Mobilním telefonům se přesto do dnešní doby brání zejména příslušníci starší generace, kteří trvají na tom, že takové novoty pro ně jednoduše nejsou. A právě pro tyto uživatele, ale zejména pro časté Skype telefonisty je ušitý na míru dnešní telefonní aparát. Do kapsy ho sice nestrčíte, může vám ovšem ušetřit spoustu peněz.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
To je on, mého Skypu šampion

Jmenuje se Eltrinex Free24 a jde o plnohodnotný Skype telefon s certifikací vývojářů stejnojmenné aplikace pro bezplatné volání. Jeho hlavními trumfy jsou schopnost pracovat zcela bez přítomnosti osobního počítače a být neustále připojen do Skypu. K tomu si připočtěte nízkou spotřebu energie a volání zcela zdarma či levněji než z klasické pevné. Vaší babičce i dědovi se bude líbit, sice vůbec nepoznají, že nejde o pevnou linku, ale dovedou ho ovládat?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Designově nenadchne ani neurazí, nezasvěcený pozorovatel vůbec nepozná, že nejde o pevnou linku

Plusy a mínusy

+ plnohodnotná náhrada pevné linky
+ funguje bez PC a zůstane neustále připojen (přihlášen do Skype)
+ volání uživatelům Skype zdarma a levně do pevné i mobilní sítě
+ velká tlačítka a snadné ovládání

- neobejde se bez internetu
- zatím chybí čeština (firmware telefonu lze aktualizovat přímo z menu)
- displej by mohl být větší, stejně tak velikost písma

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej by mohl být větší, tisknutím tlačítek pod ním také můžete nechtěně s telefonem posunout

Ovládání a konstrukce

Jak už jsem psal výše a jak můžete vyčíst sami z fotografií, Eltrinex Free24 vypadá jako obyčejná pevná linka. V krabici naleznete krom samotného přístroje sluchátko, kabel k jeho propojení s telefonem, síťový kabel, napájecí adaptér a manuál. Zkompletovat a připojit přístroj k internetu zabere jen pár minut. K zadní části nasadíte podpěru, připojíte sluchátko, napájecí adaptér a nakonec síťový kabel, což asi bude zejména pro potenciální starší uživatele problém. Je jasné, že bez internetu si nezavoláte a navíc je třeba mít router (nebo ADSL modem apod. s více RJ-45 výstupy). Do telefonní přípojky Etrinex nezapojíte. Já telefon testoval spolu se svým Huawei EchoLife HG520i, což je standardní modem, který dodává O2 k internetu ADSL.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pro připojení Skypephonu k internetu budete potřebovat prostředníka, třeba ADSL Wi-Fi router • černý a červený kabel, ten druhý spojuje router s telefonní přípojkou

S přichycenou opěrkou svírá tělo telefonu s podložkou úhel 45° a dobře se s ním manipuluje. Telefon je vyroben z matného plasu který nezanechává otisky. Tlačítka jsou velká, mají dostatečný zdvih a dobře se mačkají. Na přední straně přístroje nalezneme alfanumerickou sadu kláves pod reproduktorem, další klávesy se nacházejí pod 1,8 palcovým displejem. Pro pohyb v menu slouží navigační tlačítka, kterým sekunduje dvojice funkčních kláves. Sestavu doplňuje obligátní červené a zelené sluchátko. A konečně šestero tlačítek pro ovládání hlasitosti, hlasitého odposlechu, pauzy, atd. Samotné ovládání je pak velmi snadné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jak vidno, přístroj by se dal teoreticky zavěsit i na stěnu, ale v praxi by zavazely kabely • občas mne zlobilo neúspěšné přihlašování

Konstrukci přístroje jako takovou bych určitě pochválil, vše perfektně drží a nikde se nic neprohýbá. Mám jen dvě menší výhrady, za prvé jde o to, že hmotnost telefonu je z větší části soustředěna pod alfanumerickou klávesnici. Z toho plyne, že při tisknutí kláves pod displejem můžete telefon nechtěně posouvat po podložce. Druhá výtka směřuje k zavěšení sluchátka, které není zrovna na dvakrát jisté. Pokud o něj nechtěně zavadíte třeba při kontrole kontaklistu, pravděpodobně ho shodíte.

English Lesson

Jakmile připojíte telefon do elektřiny, rozsvítí se displej a nabídne volbu jazyka. Čeština mezi nabízenými šestnácti jazyky zatím chybí, ale časem se snad objeví. Dále už pak následuje přihlášení k vašemu Skype účtu a je vymalováno. Hlavní displej se rozsvítí vždy, pokud zvednete sluchátko. Uvidíte na něm aktuální čas a aktivní účet – mezi účty lze dle potřeby přepínat. Zavolat kontakt z hlavního menu jde tak snadno jako lusknout prsty. Stačí stisknout pravé funkční tlačítko a okamžitě vidíte svůj kontakt list. Vše vypadá podobně jako na počítači, zeleně uvidíte přátele online, šedou barvou ostatní. Přímo z telefonu také můžete přidávat nové kontakty či potvrdit autorizaci někomu jinému.

Témata článku: , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 3GS, Apple iPhone 3GS 16GB, Apple iPhone 3GS 32GB, Apple iPhone 4GB, Počáteční investice, Poslední pokus, Free +, Aktivní účet, Nežádoucí uživatel, Test, Free, F +, Standard Mode