Emgeton Flexaret Mini: kompakt s duší mobilu (test)

Je to ještě fotomobil? Nebo fotoaparát, co se naučil telefonovat? Emgeton má optickým zoom a značkový 12Mpx snímačem. Fotky stojí za to.
Kapitoly článku

Emgeton se opravdu předvedl, po duálních modelech Enzo, Noble a Picco na trh uvedl solidní fotomobil Flexaret Mini s uzavřenýnm operačním systémem a dotekovým displejem. To, co u mobilů běžně nevídáme, je 12Mpx CCD snímač a objektiv s trojnásobným optickým zoomem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tiskové fotografie Emgetonu

Klíčové vlastnosti:

  • 12,2Mpx snímač Panasonic CCD 1/2,33", 3× optický zoom, xenonový blesk
  • 3" TFT dotykový odporový displej s WQVGA rozlišením
  • dobrá výdrž na baterii, v balení náhradní akumulátor

Hlavní nedostatky:

  • větší rozměry a hmotnost
  • chybí rychlé datové přenosy
  • nepřesné dotykové ovládání

Emgeton Flexaret Mini
Emgeton Flexaret MiniPrvní fotomobil Emgetonu s opravdovým 3násobným zoomem a 12Mpx snímačem. Telefon obsahuje operační systém Nucleus s dotekovým ovládáním, bohužel schází datové přenosy 3G a Wi-Fi; rovněž chybí 3,5mm jack. Útěchou může být bohaté příslušenství.rozměry a hmotnost: 113 × 52 × 19 mm, 145 g
displej: 3'', odporový TFT, 240 × 400, 262 tisíc barev
sítě a data: GSM (900/1 800/1 900 MHz), GPRS (třída 12), EDGE (třída 12)
konekt.: miniUSB, Bluetooth (A2DP)
paměť: 70 MB, microSDHC
baterie: 1 020 mAh
hudba: přehrávač hudby, rádio
fotoaparát: 12MPx (4 000 × 3 000), video (640 × 480), autofocus, xenonový blesk, krytý objektiv
54%
hardware
70%
software
katalogpreview
cena: 8 000 Kč

Novinka přídomkem Flexaret uctívá více než 70leté výročí značky, retro však hledejte pouze v grafice originální krabice. Hlavní roli v tomto fotomobilu hraje pokrokový 12Mpx snímač Panasonic CCD 1/2,33", 3× optický zoom a výkonný xenonový blesk. Ještě před zkoumáním telefonu je potřeba se znímit o bohatém příslušenstí, které jej doprovází. V krabici tak najdete 2× 1 020mAh Li-Ion akumulátor, síťovou nabíječku s USB konektorem, USB datový a nabíjecí kabel, nabíječku pro akumulátor, stereofonní sluchátka s handsfree, uživatelský manuál, CD se synchronizačním software, pouzdro, poutko, teleskopický stylus k zavěšení.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Emgeton se oblékl do černých hladkých plastů, které lákají otisky vašich prstů. K rozměrům konstrukce, která váží bezmála 150 g stačí dodat jen to, že jde o „cihlu“. Čelní stěnu nenarušuje klasická klávesnice, mobil ovládnete doteky a stisky hlavní směrové klávesy a pár tlačítek. Hlavní klávesu svírá červené okruží, stejný prvek je použit na doladění výsuvného objektivu fotoaparátu na zadní straně a obepíná i spoušť.

Podstatnou roli tu přebírá velký dotekový rezistivní displej o úhlopříčce 3" s rozlišením 240 × 400 bodů (WQVGA) a doplňujícím čidlem pro automatickou volbu podsvícení (jeho funkci lze deaktivovat). Displej ovládnete stylusem (hlavně pro psaní znaků na virtuální klávesnici), ale hlavně prstem, ikony a nabídky jsou veliké akorát. Displej reaguje přiměřeně citlivě, vícenásobné klepání není potřeba. K dispozici je automatický i manuální zámek, rovněž libovolná prodleva zhasnutí podsvětlení.

Emgeton schytá výtku ke zvolenému směrovému kolečku – jeho stisknutelný střed je příliš malý pro pohodlé ovládání, navíc vůbec nevystupuje nad povrch. Vedle ležící červené a zelené tlačítko září podsvícením, stejně tak dvojice senzorových kláves nad nimi. Levé z nich otevírá fotoalbum, pravé „céčko“ maže znaky při psaní. Jejich stisk může potvrdit krátké zavibrování, k umístění nemám připomínek.

Více kompakt než mobil

Levý bok obsahuje hlasitý reproduktor pod mřížkou, Emgeton hraje velmi nahlas a zvonění jen tak nepřeslechnete. Výrobce k mobilu nedává žádnou microSDHC kartu, toto zjistíte po odklopení krytky, rovněž na levé straně. Vespod se pod krytkou schoval miniUSB konektor pro připojení kabelu nebo nabíječky. Mobil se dobíjí z počítače a funguje jako modem i další disk (Mass Storage).

Klepněte pro větší obrázek

Tlačítkové žně se konají na pravém boku, který okupuje decentní a dostačují dvojtlačítko hlasitosti a zoomu. Ideálně pro prsty pravé ruky se umístilo tlačítko foto/video a vedle ležícía vystupující spoušť. Není nic jednoduššího, než krátkým podržením foto/video tlačítka aktivovat fotoaparát. Všechny části objektivu se příslušně svižně vysunou a vy můžete začít fotit.

Klepněte pro větší obrázek 

Teprve po vysunutí si uvědomíte, že Emgeton nejvíce připomíná klasický kompaktní fotoaparát s digitálním hledáčkem na zadní straně. Strana s objektivem obsahuje i xenonový blesk a světelné čidlo. Objektiv v zasunutém stavu vyčnívá nad povrch konstrukce, mobil tak na podložce leží mírně nakloněný. Aktivní krytka chrání čočku před nečistotami, odsouvá se elektronicky s vysunutím. Optický zoom má na starost servomotorek, který viditelně hýbe s částmi objektivu. Ve vysunutém stavu se Emgeton protáhne asi o 20 mm. Objektiv se vyznačuje ohniskovou vzdáleností 6,2–18,6 (ekvivalent 35–105) mm, světelností F3–F5,6 a ostřením 5 cm – nekonečno.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

V Emgetonu je použit fotografický čip Panasonic typu CCD, tedy nikoliv CMOS, s nímž se setkáte u naprosté většiny ostatních fotomobilů. CCD najdete v klasických kompaktních fotoaparátech, oproti CMOS se vyznačují menším šumem, vysokým rozlišením a dynamickým rozsahem, na druhou stranu jsou třeba náročnější na spotřebu. Pro pořádek ještě dodávám, že po tenkým plastovým zadním krytem najdete baterii s kapacitou 1 020 mAh, udává se výdrž až 450 hodin. Pro náruživé fotografy nebo „jen“ telefonisty je připravena zmíněná druhá baterie gratis, společně s externí síťovou nabíječkou.

Klepněte pro větší obrázek

Témata článku: Emgeton, , Emgeton Flexaret Mini, Výročí značky, Proprietární systém, Největší tahák, MOBI, Flex, Automatický zámek, Druhá baterie, Dotčená aplikace, Přibalený stylus, Klepání, Kompakt, Hlasová poznámka, Mini +, Komp, EMG, První fotomobil, Mini, Duální model, Mobil, Dotekové ovládání, Aktivní kryt, Zelené tlačítko