Emgeton M8: jak to bude s čínským iPhonem v ČR?

K příchodu zajímavého přístroje na náš trh se váže několik otazníků. Jasno není ani kolem jeho technické specifikace.

Vše odstartovalo představením chytrého mobilního Apple iPhone. Ten sází pouze na dotykové ovládání a revoluční uživatelské rozhraní. V tomto článku se mu však příliš věnovat nebudeme: vše podstatné již o něm bylo řečeno, a zda jsou všechny chyby představitelů Apple pravdivé se dozvíme již za několik dní. Apple iPhone se totiž začne prodávat 29. června.

Zaměřme se raději na jeden z nejvíce propagovaných a také v mnohém tajemnou konkurenci v podobně asijského přístroje Meizu M8. Podle papírových údajů by se mělo jednat o skutečně zajímavý přístroj, který by měl být dostupný také na našem trhu. Ovšem se znalostí pozadí a praktik značení nových produktů společnosti Meizu už nejsou parametry modelu M8 tak bombastické.

meizu5.jpg meizu2.jpg getfile.aspx.jpg meizu3.jpg meizu1predelane.jpg
Dvakrát čínské Meizu • dvakrát americká předloha • srovnání parametrů najdete zde

Úspěch díky M6

Kdo vlastně stojí za tímto přístrojem? Společnost Meizu, celým názvem správně MEIZU Electronic Technology je čínský výrobce spotřební elektroniky, který se stal známým teprve v posledních dvou letech. Název společnosti lze do češtiny přeložit jako „Ďábelský závod“ (pokud vycházíme z tradiční čínštiny), popřípadě také jako „Kouzelný závod“ (při použití modernější čínštiny). Meizu sídlí v hlavním městě čínské provincie Guangdong a prodává své produkty jak pod vlastní značkou, tak i pod značkami obchodních partnerů.

20051211841453.jpg 
Hlavní sídlo a továrna společnosti Meizu

Společnost Meizu vděčí za svojí známost především malému přenosnému přehrávači Meizu M6 s pamětí typu Flash. Přehrávač o rozměrech 79 × 48 × 10 milimetrů váží pouhých pětapadesát gramů, je k dispozici ve verzích s jedním až osmi gigabajty úložné paměti a vestavěný akumulátor vystačí pro šest hodin přehrávání videa (nebo až pro dvacet hodin hudební produkce). Displej s úhlopříčkou 61 milimetrů má rozlišení 320 × 240 obrazových bodů. Dobře si tyto údaje zapamatujte.

Zajímavosti o M8

S připravovaným modelem M8 míří Meizu ještě výše než s úspěšnou em šestkou. Přístroj vybavuje operačním systémem WinCE 6.0, zvětšuje mu displej a přidává komunikační možnosti. Zde však nacházíme několik háčků. V první řadě jde o displej. Ten je s úhlopříčkou 84 milimetrů o dva centimetry větší než displej přehrávače M6 (a v podstatě stejně velký, jako displej iPhonu), zajímavě působí především informace o udávaném rozlišení hovořící o 720 × 480 obrazových bodech. Na papíře do vypadá opravdu bombasticky, ale zkušenosti hovoří jinak: je totiž pravděpodobné, že skutečné rozlišení ve vertikálním směru bude menší. Je totiž zažitou praxí mnoha asijských výrobců spotřební elektroniky uvádět (především) v předprodejních materiálechrozlišení nikoli v obrazových bodech (tedy pixelech), ale ve fyzických bodech displeje (tranzistorech). Tudíž pro získání skutečného rozlišení musíme vertikální rozlišení podělit třemi (na každý pixel máme tři tranzistory pro RGB), což nám dá 240 bodů.

pomery.png 
Srovnání rozměrů displeje obou variant rozlišení

Tudíž nám vychází rozlišení 240 × 480 obrazových bodů, které poměrově odpovídá rozměrům obrazovky na fotografiích (po postavení přístroje na výšku) více, než původní 720 × 480. Je však možné, že Meizu překvapí a rozlišení displeje skutečně udává v obvyklých jednotkách.

Na dostupných fotografiích také nevidíme jednotné uživatelské rozhraní, snad každá z fotografií ukazuje jiné prostředí. Jako nejpravděpodobněji tedy působí informace, že v iPhone stylu bude pouze úvodní obrazovka sloužící jako spouštěč aplikací a dále již bude dostupné pouze „běžné“ uživatelské rozhraní Win CE.

Dále je záhadou dostupnost komunikačních modulů. Meizu ve svých materiálech hovoří o podpoře mobilních sítích GSM, ovšem s přitvrzující se kritikou (především ze strany právních zástupců amerického Apple) toto tvrzení bylo zmírněno. Meizu se totiž obává právního postihu a tudíž neplánuje do modelů mířících na export osazovat telefonní modul. Podle slov Jacka Wonga, CEO společnosti Meizu vycházejí z právního názoru, že v případě neimplementace telefonních funkcí je M8 jen novým videopřehrávačem a tudíž nemůže být považován za kopii iPhonu. Meizu však nadále počítá s uvedením plnohodnotné telefonní verze na Čínský trh, kde je vymahatelnost práva na velmi nízké úrovni. Pan Wong však připustil, že v případě zájmu některého z lokálních distributorů a jeho ochotě případný právní spor s Apple riskovat nebudou mít problém dodat telefonující em osmičky pod cizí značkou i mimo čínu. A zde přichází prostor Bell Technology.

Meizu, Bell Technology, Emgeton

Společnost Bell Technology je česká společnost se sídlem v Praze. Ta kromě jiného vlastní značku Emgeton, pod kterou dodává na český telefon hudební a videopřehrávače různých asijských výrobců. Kromě jiného najdete v její nabídce také modely společnosti Meizu v čele s úspěšným modelem M6 (je k dispozici pod názvem Emgeton M6Cult).

S ohledem na minulost by právě Bell Technology mohla mít dostatek odvahy případný právní spor riskovat. Již v minulosti provedla pár právně kontroverzních kroků a má za sebou i spory o ochranné známky. Neznámějším z nich byl spor se společností Koss, které se nelíbil dovoz a prodej levných napodobenin značkových sluchátek Koss Porta Pro. Tato byla nabízena pod názvem Emgeton Porta Cult a počátkem tohoto roku dostala společnost Bell Technology zákaz nadále dovážet tato sluchátka na český trh. Tyto napodobeniny byly prodávány jak samostatně, tak i v balení s již několikrát zmíněným přehrávače M6Cult.

Zástupci společnost Bell Technology na přesné dotazy ohledně modelu M8 odmítají podat více informací. Víme jen, že přístroj by měl být pod názvem Emgeton Mini One Phone dostupný na našem trhu před koncem letošního roku. Nemáme potvrzenu ani prodejní cenu, ani skutečné rozlišení displeje, stav lokalizace ani komunikační možnosti. Můžeme tedy věřit spekulacím, že ani v Emgetonu nejsou rozhodnuti o přesné výbavě tohoto produktu na našem trhu?

emgeton mini one phone 03.jpg emgeton mini one phone 04.jpg
Render Meizu M8 už se značkou Emgeton

Odpověď na otázku, zda tedy český Emgeton Mini One Phone bude na našem trhu skutečně telefonem nebo jen přehrávačem s velkým displejem budeme muset ještě několik měsíců počkat. Bylo by skvělé, kdyby telefonovat dokázal, ale i jen jako přehrávač by byl tento přístroj zajímavý.

Diskuze (22) Další článek: Velký přehled roamingu

Témata článku: Emgeton, Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone SE, Apple iPhone SE 64GB, Guangdong, Česká společnost, Jak, Papírový údaj, Skutečné rozlišení, EMG, Hlavní sídlo, Cin