Emgeton Noble: dvě SIM se stylem a 3G (test)

Emgeton uvádí novou generaci svých dualSIM telefonů. Staré chyby zmizely, přibyla spousta novinek.
Kapitoly článku

Ovládání mohlo být lepší

Ovládání telefonu dopadlo rozpačitě. Ovládací tlačítka pod displejem jsou malá, více mi ale vadilo, že po nich prst nepříjemně klouže. Platí to především pro dvě dvojice umístěné pod kontextovými klávesami. Málokdy se vám sice stane, že byste se prstem netrefili, tohle ale šlo jistě řešit lépe. Stačí se podívat na kulatý ovladač. K tomu nemohu mít žádné výhrady. Reaguje pochopitelně jen na čtyři směry, ovládá se ale výborně a stačilo mu k tomu pouze změnit povrchovou úpravu...

Klepněte pro větší obrázek 
Střed je sice opět kluzký, ale je obklopen stříbrnou částí, kterou prstem jednoznačně odlišíte

Emgeton Noble nabízí celkem bohaté možnosti personalizace ovládání. Měnit nemůžete pouze funkci středového ovladače, který slouží pro vstup do hlavní nabídky. Všem čtyřem směrům už ale přiřadíte libovolné funkce, stejně tak změníte funkčnost kontextových kláves. Standardně mají nastaven přístup k profilům a kontaktům.

Alfanumerická klávesnice nabízí celkově malý prostor a přinejmenším ze začátku se vám bude stávat, že se prstem občas netrefíte do správného tlačítka. Klávesy totiž nabízejí dost prostrou na šířku, ovšem mezi jednotlivými řádky už jsou mezery minimální i velikost tlačítek minimální. Povedený je alespoň stisk kláves, snadno se prstem dostanete také k horní řadě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na prostoru pro klávesnici se šetřilo, zato její podsvícení je přímo vzorové

Chce být úspěšný

V Emgetonu asi pečlivě pročítají všechny recenze, rozhodli se totiž odstranit všechny hlavní chyby, které jsme dualSIM telefonům vyčítali. O lepším vzhledu a kvalitnějším displeji jsem se už zmiňoval, ještě výraznější novinkou je ale podpora rychlých dat 3G. Sice pouze pro jednu SIM kartu, ale i tak se z Emgetonu rázem stává datově nejvybavenější dualSIM. Díky druhé kameře umístěné nad displejem jsou k dispozici dokonce i videohovory. Nastavit si u nich dokonce můžete i zda má kamera snímat barevně a určujete kvalitu obrazu.

Opravena byla i další velká chyba a sice absence technologie Java. Přímo v telefonu se pak nachází Opera Mini. Nyní do telefonu dostanete mnohem více aplikací. Otázkou ovšem zůstává kompatibilita aplikací, pokud si je budete objednávat přímo z internetu. Emgeton běžně nebývá mezi nabídkou podporovaných telefonů, když například kupujete některou javovou hru. Lepší cestu představuje stažení souboru do počítače a následně jeho přehrání do telefonu a teprve pak instalace.

Klepněte pro větší obrázek 
S Operou Mini do mobilu přichází kvalitní internet

Třetí velký problém se týkal kvality integrovaného fotoaparátu. I v tomto ohledu na sobě telefon zapracoval, už jen zisk značky Flexaret naznačuje, že se výrobce na fotoaparát tentokrát mnohem více soustředil a i když výsledné snímky nepatří rozhodně mezi perfektní, nespílejte jim hned. Raději se podívejte jak fotí další dualSIM konkurence. Až Samsungu Duos strčí Emgeton všechny ostatní konkurenty do kapsy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Uživatelské prostředí fotoaparátu

Velení vybíráte vy

Ke změnám došlo také při práci se SIM kartami. Emgeton se rozhodl nechat na vás, kterou z nich chcete mít jako tu hlavní. Nyní už tedy nezáleží na tom, jaký slot použijete, primární karta se určuje v nabídce. Oproti Samsungu Duos je to lepší v tom, že telefon se po každé změně nemusí vypínat a zapínat, vše proběhne automaticky. Opět zůstává zachováno pravidlo všech dualSIM telefonů – pouze s primární SIM kartou si užijete datové přenosy.

Klepněte pro větší obrázek
Vytáčení kontaktů je snadná práce. Levé zelené tlačítko zastupuje SIM1, pravé pak SIM2. Toto nastavení se už řídí umístěním karet do slotů
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Také ve výpisu hovorů vidíte, ze které SIM karty se hovor uskutečnil. Výhodné je také přehled o všech hovorech podle jednotlivých SIM karet. To stejné pak platí i pro data

Kvalita signálu se u obou karet znatelně neliší. Při hovoru máte standardně k dispozici hlasitý odposlech a také informaci o jeho délce.  V praxi si pouze budete muset chvíli zvykat, že chybí rychlé tlačítko pro jeho ukončení. Nejsnadněji to tak jde pomocí zavření mobilu. Stejný princip jako u hovorů funguje i pro textové zprávy. Levé sluchátko pro SIM 1, pravé pro SIM 2. Pokud zvolíte zvláštní tlačítko Odeslat, zpráva se automaticky pošle přes primární SIM

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
S přítomností dvou SIM karet souvisí také profily, které má Emgeton Noble zpracovány opravdu skvěle. Pro každou z karet si totiž můžete nastavit odlišný profil. Docela dlouho mi trvalo než jsem našel, kde se dá jedna z karet vypnout. V nastavení byste hledali marně, správnou odpovědí je tlačítko, kterým se vypíná celý telefon

Zakažte neoblíbené kontakty

Do telefonního seznamu se vejde tisíc jmen plus záznamy na SIM. Ke kontaktu uložíte třináct dalších položek, tou zdaleka nejzajímavější je volba pro odmítnutí hovoru. U koho tuto možnost zatrhnete, ten se vám prostě nedovolá. Alespoň částečně se tak dá smazat nevýhoda, kdy nemůžete SIM kartu vypnout. U koho nechcete, aby vás zrovna rušil, toho prostě jednoduše zakážete.

Telefonní seznam dále umožňuje jednoduché kopírování kontaktů mezi seznamem a SIM kartami, kontakt také snadno pošlete přes SMS. K dispozici jsou i skupiny volajících, v seznamu vyhledáváte postupným zadáváním znaků. 

Chci rychlejší zprávy

I když jsou celkově reakce telefonu velmi svižné, pro nabídku zpráv to neplatí. Při psaní bych uvítal o něco rychlejší reakce, taktéž tvorba multimediálních není z nejrychlejších.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Při psaní se znaky odečítají od čísla 1530, při vybírání příjemce můžete volit mezi posledně použitými, kromě seznamu kontaktů vám také telefon umožní přístup do adresáře s uskutečněnými hovory, nebo vyberete rovnou celé skupiny

Oproti staršímu Emgetu jsme se dočkali slovníku T9, zprávy se ale bohužel odesílají včetně diakritiky. Do multimediálních zpráv vložíte obvyklé přílohy, například fotku v maximálním rozlišení se vám ale odeslat nepodaří. E-mail nabízí možnost stáhnutí pouze hlavičky, případně omezení maximální velikosti stahované zprávy či počet maximálně stáhnutelných zpráv.

Základní organizace

Organizační funkce nabízejí tři opakované budíky a možnost tvorby upomínek. Textové poznámky mohou mít maximální délku 512 znaků. Nechybí ani úkolovník s nastavením priorit. Ve specifikacích výrobce jsem také našel informaci o diktafonu. Tuto položku jsem ale nikdy v nabídce neobjevil a nezmiňuje se o ní ani návod.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Celková paměť telefonu dosahuje hodnoty kolem 60 MB. Rozšíření je možné díky podpoře paměťových karet microSD. To bych vám velmi doporučoval, jinak totiž budete mít problémy přenést do počítače např. vyfocené snímky. Bezkarty se ukládají do paměti přístroje a bez obslužného softwaru (který je naštěstí součástí balení) se k nim dostanete jen těžko.

Průzkumník v telefonu má strukturu, kdy řadí zvlášť Obrázky, Videa a Zvuky a zcela zvlášť je pak paměť microSD karty. Telefon ale v tomto směru rozhodně není dokonalý, pokud máte hudbu na kartě v nějakých podsložkách, neukáže vám ji. Po připojení k počítači se umí telefon přes USB kabel dobíjet. Díky dodávanému softwaru ho také použijete jako hardwarový modem.

Pojďme se bavit

Při focení se Emgeton Noble drží jako fotoaparát v nastavení ale lze přepnout na vertikální snímání. Hlavním ovladačem upravujete směry do stran úroveň kompozice, při nižším rozlišení lze používat také zoom. Ten se ale nastavuje klávesami, které se při „fotodržení“ nacházejí na spodní straně, nastavování tedy není nikterak pohodlné. Snímky jsou na první pohled evidentně rozmazané a kvalitou tedy nikterak neohromí. Znovu ale zdůrazňuji, že v kategorii dualSIM telefonů se jedná o nadprůměr.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Hudební přehrávač umožňuje vytváření playlistů a dokáže hrát také na pozadí. Zdaleka největším problémem je ovšem hudbu do telefonu vůbec dostat. I když si přehrávač zapnete a v nastavení vyberete paměťovou kartu, telefon žádné soubory nenajde. A je přitom jedno, jestli jsou skladby schovány ve složkách nebo přímo v kořenovém adresáři. Jinak než přes obslužný software jsem se k poslechu hudby nedostal.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kromě fotoaparátu a hudby máte k dispozici ještě rádio. Stačí připojit sluchátka a můžete začít poslouchat, rádio přehrává klidně i na pozadí a pobaví také hry

Povedlo se

Nový Emgeton Noble se dle mého názoru vydařil. Rozhodně se nejedná o telefon bez chyb, oproti konkurenci a dřívějším modelům se ale jedná o ohromný krok dopředu. Spousta chyb byla napravena, povedl se také design a konstrukce. V současnosti je největší překážkou vysoká cena, která řadu lidí odradí. Jakmile ale počáteční cena klesne, úspěchu Emgetonu Noble nic nebrání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Témata článku: Emgeton, , , , Emgeton G20 Cult, Emgeton Noble, Snadná práce, Malý prostor, Nejviditelnější změna, Styl, Velká chyba, Hardwarový modem, Levé sluchátko, Spousta chyb, Jednoduché kopírování, Test, EMG, Kvalita signálu, Standardní miniUSB, Dobrá konstrukce, Primární karta, Zelené tlačítko