Emporia Life: mobil pro babičku jde na český trh

Konečně pořádný mobil přesně pro důchodce! Jednoduché ovládání, čitelné písmo a pouze základní funkce.

Snad nejčastější uživatelský dotaz ohledně mobilních telefonů se týká tipu na přístroj, který se bude dát co nejsnadněji ovládat a bude mít velké a čitelné písmo. Prozatím jsme vždy mohli poradit jenom s řadou výhrad. Zadání splňovala nejlépe snad jen Motorola Fone F3, která ovšem měla zcela jiné ovládání, než na jaké jsou uživatelé mobilů zvyklí a také písmo telefonu nebylo nejlepší. Velikost sice byla enormní, ale už na úkor přehlednosti. Od 1. listopadu se ovšem v nabídce operátora O2 objevuje mobil, který požadavky na jednoduchost splňuje bez kompromisů. Přichází mobil Emporia Life.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
To je ono: Emporia Life, telefon, který se stará o pohodlí a bezpečí našich blízkých

Obří pádlo

Emporia Life je vysouvací mobil a díky této konstrukci mu mohl výrobce nadělit skutečně obří tlačítka. Myslím, že co do velikosti nemají mezi ostatními mobily jedinou konkurenci. Výrobce ovšem nezaváhal a přidal jim i mnohem větší popisky než jsme u jiných telefonů zvyklí. Telefon jsem měl v ruce jen krátce, ale tlačítka musím i tak hodnotit na výbornou. Jen těžko si dokážu představit, že by měl někdo problémy psát na takto velké ploše.

Maximálně zjednodušené je i samotné ovládání telefonu. Na všechno stačí čtyři funkční tlačítka. Šipkami se pohybujete v plně textovém menu, místo funkčních kláves máte k dispozici tlačítka s červeným a zelených sluchátkem, která nejenom ovládají hovor, ale také potvrzují a ruší volby.

Přemýšlelo se také při navrhování displeje. Je dokázáno, že oranžové podsvětlení je nejlepší barvou pro dobrou čitelnost. Písmo v telefonu je pak maximálně velké při zachování dobrého přehledu. Nenastává tedy případ jako u Motofonu, že písmo je sice obrovské, ale na displeji jsou v jednom řádku sotva čtyři písmenka. Textové popisky se většinou vejdou na jeden řádek, jen minimálně se stává, že písmo musí rolovat.

Emporie Life je poměrně velká, uživatelé zvyklí na současné mobilní telefony budou v první chvíli rozhodně zaskočeni.  U přístroje tohoto určení to však není nevýhoda, spíše naopak.

VIDEO: 334 'Emporia Life'

Speciální funkce i tarify

Emporia Life je mobil určený speciálně pro starší uživatele. Funkcí mnoho nenabízí, stačit musí volání a textové zprávy.

Mobil ale nabízí i jisté zvláštnosti, které u jiných přístrojů nenajdeme. Na horní hraně je umístěná svítilna a přístroj disponuje také zvláštním tlačítkem pro přivolání pomoci. Po jeho zmáčknutí se telefon snaží opakovaně dovolat na předdefinovaná čísla. A zkouší to tak dlouho, dokud hovor někdo nezvedne. Současně je aktivován i hlasitý odposlech. Majitel telefonu má tak vysokou šanci, že si přivolá pomoc ve chvílích, kdy by s klasickým telefonem jen obtížně manipuloval.

Klepněte pro větší obrázek
Nouzové tlačítko je na zádech přístroje

Emporii Life začne od 1. listopadu nabízet exkluzivně O2. Údaje o tarifech a cenách ocituji z tiskové zprávy: Příznivci předplacených služeb mají možnost využít speciálního balíčku s přednastaveným tarifem O2 Fajn a kreditem v hodnotě 1 000 Kč, který je bude stát jen polovinu. Paušální zákazníci nad 60 let věku mohou využít velmi výhodnou nabídku tarifu O2 NEON S za měsíční paušál 190 Kč. Díky němu získají volání na mobilní čísla O2 a pevné linky o víkendu zdarma a 40 volných minut měsíčně na volání do všech sítí. Cena za minutu volání ve všední den a do ostatních sítí je 5,50 Kč a cena SMS je 1,50 Kč.

Telefon je k dostání v nedotované verzi za 3 495 Kč. V kombinaci s některým z paušálních tarifů je pak možné jej pořídit za cenu již od 1 Kč.

Telefonzákladní cenaMMP 238 KčMMP 714 KčMMP 1190 KčMMP 2380 Kč
Emporia Life3 495 Kč2 495 Kč1 495 Kč495 Kč1 Kč
*MMP - minimální měsíční plnění platné po dobu 12 měsíců, kontrakt na 24 měsíců

Současně s prodejem telefonu O2 rozjíždí i speciální linku seniorů. Opět nechám promluvit tiskovou zprávu: V mobilním telefonu Emporia mají senioři předvolené číslo Linky seniorů 800 200 007. Tuto linku finančně podporuje Nadace O2 a díky tomu je volání na ni zdarma. Senioři na Linku seniorů volají, když potřebují poradit, pomoci či jen chtějí s někým sdílet své radosti a trápení. Mohou také dostat informace z oblasti medicíny, práva, psychologie a systému sociální podpory. Navíc, za každý zakoupený telefon Emporia do konce roku, věnuje společnost Telefónica O2 100 Kč na podporu provozu Linky.

Proč to tak trvalo?

Emporia Life je mobil určený speciálně pro starší generaci. V současnosti tu máme takřka dva miliony osob v důchodovém věku a populace dále stárne. Je proto s podivem, že podobný telefon se tu objevuje až nyní. První informace o něm jsou přitom už více jak dva roky staré. O úspěchu telefonu nepochybuji, snad se podobně zaměřených přístrojů dočkáme do budoucna více. Rakouský výrobce Emporia nemá rozhodně ve své nabídce pouze tento model.

Emporia Life
Life Pomineme-li staré komunikátory, Emporia Life z Rakouska je telefon s největším černobílým displejem všech dob. Mobil s přemrštěnou cenou, jednoduchými funkcemi a ovládáním má paměť na 200 kontaktů a 50 SMS a možnost napájení pomocí tužkových baterií.rozměry a hmotnost: 112 × 55 × 26 mm, 152 g
displej: 2,7'', monochromatický FSTN, 128 × 160
sítě: GSM (900/1 800 MHz)
baterie: Li-Ion 1000 mAh
10 %
(821. místo z 967)
katalogpreviewinfo výrobce
cena: 3 495 Kč (O2)
Diskuze (26) Další článek: Vyšel Google Earth pro Apple iPhone

Témata článku: Emporia, , Emporia Life, Emporia Life Plus, Motorola Fone F3, MOBI, FSTN, Přivolání pomoci, Psychologie, Nouzové tlačítko, Mobil, Pádlo, Český trh, Český, Pro +, Zakoupený telefon, Trh