Ericsson T39m: čtyřletý stařík s vitální duší (retro test)

Prodával se téměř za dvacet tisíc a ve své době těžko hledal konkurenci. Měl pětiřádkový displej, GPRS, synchronizaci a jako jeden z prvních dokonce i Bluetooth. Co víc si mohl mobilní nadšenec před čtyřmi lety přát? A jak si telefon vede v porovnání s nejmodernějšími potomky?
Kapitoly článku

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • Bluetooth a infraport
  • kompaktní rozměry
  • pět řádků textu na displeji
  • funkce pro organizaci času
  • možnost synchronizace 

Hlavní nedostatky

  • velká externí anténa
  • pomalejší odezvy
  • monofonní vyzvánění
  • malý a černobílý displej

Ericsson T39m byl představen v létě roku 2001. Už je to tedy více než čtyři roky, což je ve světě mobilních telefonů požehnaný věk. Ve své době patřil mezi elitu, nabízel všechny moderní funkce v malém těle s nízkou hmotností. Tento výjimečný telefon jsme objevili zapomenutý v zásuvce a rozhodli jsme se na něj zavzpomínat touto retrorecenzí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ericsson T39m z roku 2001

Kam se poděl flip?

S odstupem času se zdá spolčení Ericssonu se společností Sony jako nepochopitelný krok. Stalo se tak v říjnu roku 2001, ve stejný rok, kdy byly představeny takové legendy jako Ericsson R520 nebo T39. Tyto mobilní telefony ve své době neměly adekvátní konkurenci a nároční uživatelé po nich byli lační. Fúze byla ale zřejmě jediným řešením finančních problémů firmy nakonec se ukázala jako velmi povedená.

Klepněte pro větší obrázek 
Ericssson R520 (kvůli T39 skončil už po několika měsících)

Dnes vzpomínaný Ericsson T39m je telefon klasické koncepce vybavený odklopným flipem chránící klávesnici. Toto konstrukční řešení pomalu upadlo v zapomnění a přitom je docela praktické. Odpadá nutnost zamykání klávesnice, flipem se pohodlně přijímají a zavěšují hovory, zvukovod dovede hlas až k mikrofonu. Toto řešení použil Ericsson už u starších modelů GF388 nebo GF788 z roku 1997, znát je budeme možná spíše z mladších modelů řady T (T18, T10 nebo T20).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ericsson GF388 • GF788 • T10 • T18 • T20e 

Telefon má rozměry 96 × 50 × 18 mm, ke kterým je však nutné připočíst ještě mohutný špalík antény. O tenké tělo se zasloužila především plochá Li-Pol baterie, která ovšem vykazovala slabší výdrž. Řešením byla náhradní Li-Ion baterie, která ale byla tlustší. Hmotnost telefonu s Li-Pol baterií je příjemných 86 g.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dobrý dojem z kompaktních rozměrů telefonu kazí jen velká anténa

Design považujeme za nadčasový. Tmavé tělo zdobí stříbrný plast kolem displeje a stříbrná tlačítka klávesnice. Trochu lacině působí zcela plochá zadní strana s tmavým krytem baterie v matně stříbrném okolí. Telefon se nabízel ještě v bílé barvě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Anténa je pořádný špalík • typická mřížka telefonů Ericssson; a vzpomínáte na logo se třemi
proužky? • na zadní straně si mohli dát designéři více záležet, ocenit je ale nutné kovový rám telefonu

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ericsson T39m v bílé barvě

Vidět a dotýkat se

Displej je pouze monochromatický s modrozeleným podsvícením. Na ploše 31 × 15 mm se těsní matice 96 × 48 bodů, ze kterých lze poskládat až pět řádků textových informací. Písmo je velmi drobné, ale jeho velikost lze měnit ve třech krocích. V pohotovostním stavu displej zobrazuje hodiny, ukazatele stavu signálu a akumulátoru, název operátora a dokonce i obrázek. Na výběr je pět standardních obrázků, zvolit si můžete dokonce i vlastní.

Klepněte pro větší obrázek 
Se špatnou čitelností na slunci tento displej problémy žádné nemá 

 
Různé obrázky na pozadí displeje

Klávesnice je tvořena malými samostatnými tlačítky z tvrdého plastu. Jejich zdvih je poměrně vysoký a je potřeba na ně trochu více zatlačit. Typické tlumené cvaknutí známé z dnešních telefonů neuslyšíte ani neucítíte, tlačítko jen měkce dosedne na doraz. Psaní proto není nejpohodlnější. Trochu překáží odklopený kryt.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnici tvoří malá, samostatná tlačítka

Hlavní funkční klávesou je kolébkové horizontální tlačítko s popiskem Menu a dvěma šipkami. Vertikální směry nejsou potřeba, v hlavní nabídce se posunujete pouze horizontálně, v dílčích nabídkách pouze vertikálně; vždy tedy jen jedním směrem. Korekční tlačítko C nad „nabídkovou“ klávesou je přístupné i se zavřeným flipem a kromě mazání záznamů či textu umožňuje odmítnout hovor. Největšími tlačítky jsou Yes a No, neboli červené a zelené sluchátko. Ta jsou také přístupná i se zavřeným flipem, vykukují z nich ale jen úzké pásky, k jejichž stisku je potřeba nehet. Telefonovat se tak dá i bez otevřeného flipu, mikrofon je umístěný v kloubu, takže váš hlas zachytí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Hlavní funkční tlačítka jsou přístupná i se zavřeným flipem • podsvícení klávesnice je dost slabé

Na levém boku je ještě malá posuvná klávesa. Ta slouží k zobrazení provozních informací v pohotovostním režimu, k regulaci hlasitosti během hovoru nebo k vyvolání dalších znaků klávesy při psaní textové zprávy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Posuvné tlačítko na levém boku • vespod je systémový konektor • na pravé straně se schovává okénko infraportu


V druhé kapitole se budeme zabývat funkcemi telefonu. Začneme telefonováním, projdeme možnosti zpráv a ukážeme si ostatní doplňkové funkce

Témata článku: Ericsson, , , , , Ericsson T39m, Standardní obraz, Stařík, Eri, Textový popisek, Speciální karta, Stáří, Test, První položka, Ret, Velká anténa, Stejný rok