Ericsson T65: začátek nové éry? (test)

Ericsson T65 je velmi dobrý mobil, který si budete moci koupit už za pár týdnů. Nemá anténu, vypadá k světu a hlavně nabízí mnoho dobrých a užitečných funkcí. Přečtěte si první recenzi v Česku. Jako obvykle máme spoustu povedených fotografií.

Ericsson T65 přišel na svět zčistajasna počátkem září a i když od té doby uběhly jen necelé dva měsíce, začíná se už drát na trh. Ačkoli je stylový a na první pohled se snad i může zdát, že patří do třídy levných přístrojů, má téměř všechny funkce, které od dnešního mobilu můžete očekávat a cena byla nasazena někam „doprostřed“.

Hned na začátku musím zmínit tu krutou pravdu: T65 je z pohledu funkcí prakticky stejný jako Ericsson T39m. Nemá jen infračervený port, záznamník a podporu bezdrátové technologie Bluetooth. Počáteční cena bude navíc velmi podobná a pokud T39 nebude následovat model R520 a Ericsson nezastaví jeho výrobu, je asi jasné, že pro úspěšný start novinky z této recenze bude velkým protivníkem.

Pohled z jedné strany Pohled z druhé strany Pohled z jiného úhlu

Holátko neviňátko

Ericsson T65 je spolu s právě uváděným modelem T68 prvním mobilem Ericssonu bez antény. Upřímně řečeno: sluší mu to, i když na plochou anténu jsem byl u Ericssonů zvyklý a nijak zvlášť mi nevadila. Bez antény ale vidím v půdorysu obdélník - navíc vzhledem k výšce docela široký obdélník. Na druhou stranu telefon je velmi tenký a jeho hmotnost je pod 100 gramů, takže s nošením v kapse nebudete mít žádný problém. Podobnost se staršími modely Ericssonu ale nový T65 přesto nezapře.

Z pohledu rozlišení je displej mobilu stejný jako u velkého Ericssonu R520m (a patrně i rozměry - nemůžeme to teď bohužel ověřit). Zobrazíte na něm až šest řádků a pokud máte slabé oči, můžete v menu najít funkci pro až dvojnásobné zvětšení písma. Displej je výborně čitelný na přímém slunci, v šeru oceníte zelenomodré podsvícení; bohužel je trošku tmavší, než by se mi líbilo.

Při nejmenším písmu máte na textovku pět řádků Pět řádků je k dispozici také pro wapování

Tlačítka: proč jsou z gumy!?

Úplnou novinkou u Ericssonu je ovládání. Klávesám totiž dominuje velké čtyřsměrové kurzorové tlačítko, které jakoby z oka vypadlo tlačítku typickému telefonům Panasonic. Podobné ovládání měly už modely R320 a R520, nicméně u nich byly jednotlivé klávesy samostatné. Malé tlačítko, které u R520 zpřístupňovalo kontextové menu, najdeme i u T65. Zde je však ze zeleného průhledného plastu a má i trochu jiný účel: v pohotovostním stavu spustí wapový prohlížeče nebo seznam oblíbených záložek. V ostatních případech slouží ke stejnému účelu jako v R520. Přiznám se, že jsem se hodně bál, že Ericsson bude následovat jiné nejmenované značky a jedním stisknutím tohoto tlačítka se dostanu do WAPu (jinými slovy: stačí malá neopatrnost a hned budu platit). Tlačítko ale pro otevření wapového prohlížeče musíte chvíli podržet. Po straně mobilu najdete také obligátní dvojtlačítko pro ovládání hlasitosti hovoru.

Novinkou, kterou velmi kritizujeme, je materiál číslicových kláves. Jsou totiž z měkké hmoty a jak už je mnohokrát ověřeno, s takovými tlačítky si ergonomie používání mobilu příliš nepodává ruku. Tlačítka jsou také velmi malá a blízko u sebe, což docela znesnadňuje ovládání. Zejména psaní textovek není pohodlné. Ostatní funkční klávesy jsou z tvrdého materiálu a proti nim nemám vůbec žádné výhrady. Proč nemohla být všechna tlačítka z tuhé hmoty?

Karta SIM se zasouvá do šuplíčku v horní části mobilu Detail na tlačítka: stále to není to pravé

Poslední zajímavou novinkou, která se týká vzhledu, je absence zadního krytu na baterii. Baterie Li-Ion je totiž v mobilu vložená a zašroubovaná napevno. Tím byl odstraněn neduh vrzání a skřípání, kterým trpí spousta mobilů, u kterých musíte kvůli výměně karty SIM stále snímat kryt. Karta SIM se u Ericssonu T65 skrývá v šuplíčku na horní straně mobilu. Lze ji vyjmout dokonce za běhu, mobil to samozřejmě pozná a vypne se; po vložení nové SIM se automaticky zapne.

Windows v mobilu?

Menu je naprosto stejné jako u všech novějších Ericssonů. Najdete v něm malé záložky, které se rozbalují směrem dolů, a to buď kurzorovou klávesou nebo klávesou Yes; trošku to připomíná nabídku v programech ve Windows. Na displeji můžete vidět při listování v menu až pět řádků plus horní řádek se sedmi ikonami reprezentujícími hlavní funkce menu. Rychlost pohybu v menu je však bohužel stejná jako u R520 a T39m. Jinými slovy: mohlo to být trochu lepší.

Hlavní menu ... ... a jeho položky

Tradiční výhodou Ericssonů je vlastní menu, do kterého si umístíte nejčastěji používané funkce (psát zprávu, změna profilu apod.). Do tohoto menu se z pohotovostního režimu dostanete šipkou vlevo a pokud ji podržíte déle, rovnou se spustí první položka v pořadí (doporučujeme ji nastavit třeba na psaní textovek). Pokud podržíte déle pravou šipku, dostanete se k hledání v telefonním seznamu. Novinkou, kterou mnozí jistě přivítají, je rychlé spuštění telefonního seznamu stlačením šipky dolů nebo nahoru. To doposud Ericssony neměly a bylo jim to občas vyčítáno. Zachovány zůstaly i další způsoby hledání v seznamu: přímo z menu i delším podržením tlačítka.

Srovnání s Alcatelem OT 511 a Nokií 8310 Srovnání s platební kartou

Vydrž, hned si tě uložím do seznamu

Nejdůležitější funkcí mobilu je bezesporu telefonní seznam a u T65 je zpracován velmi dobře. Mobil má vnitřní paměť na tři sta kontaktů a ke každému jménu lze uložit více položek: titul, pět čísel, firmu a e-mail. Kromě toho můžete každému člověku přímo v seznamu přiřadit vlastní zvonění a co opravdovou novinkou je ikona, která se zobrazí, když daná osoba zavolá. Ikon je v mobilu zhruba sedmdesát a ve vestavěném editoru si můžete nakreslit čtrnáct dalších.

Kontakty je možné rozdělit do několika skupin, které lze pak využít pro filtrování hovorů v profilech a pro hromadné rozesílání textových zpráv. Novinkou je nastavení standardního čísla: po zvolení kontaktu už nemusíte z hromady čísel vybírat to pravé, stejně většinou voláte jen na jedno číslo. Nevýhodou je nemožnost současného zobrazení čísel na SIM a kontaktů. Samozřejmostí je hlasové vytáčení čísel, které aktivujete podržením klávesy Yes.

Se seznamem souvisí již zmíněné profily vyzvánění, i když jen okrajově. Díky profilům si můžete přizpůsobit mobil pro určité situace; jiné chování bude mít mobil doma, jiné v práci a jiné na jednání či ve škole. Kromě toho lze nastavit přesměrování hovorů vázané na profil. Možné je také obyčejné filtrování hovorů: v daném profilu si zakážete osoby nebo skupiny, u kterých nechcete, aby se dovolaly, a ozve se jim obsazovací tón. Škoda, že vlastní zvonění nelze přiřadit celým skupinám, ale pouze konkrétním osobám. Kromě toho může mít každý profil nastaveno jinou velikost textu a případně můžete vypnout nebo trvale zapnout podsvícení.

Pohled z téměř profilu

Pomalé, pomaloučké

Textové zprávy jsou v jednom menu pohromadě s e-mailovým prohlížečem. Psaní textovek je bohužel stejně pomalé jako u starších Ericssonů a protože klávesnice je navíc z měkkého materiálu, není psaní příliš pohodlné. Pokud píšete rychle, mobil se zpožďuje a není vidět znak, který právě píšete. Po napsání tečky se automaticky zapínají velká písmena a hned poté se přepne editor zpět na malá. Fungují i boční tlačítka pro rychlé psaní písmenek jak je u Ericssonu zvykem. Rychlosti a pohodlnosti psaní bezesporu přispěje česká T9, která by se v tomto modelu mohla objevit.

Napsanou textovku můžete odeslat na více telefonních čísel: na skupiny, které jste vytvořili v telefonním seznamu. Mobil podporuje také dlouhé textovky, takže nejste omezeni délkou 160 znaků, a také SMS chat, který umožňuje komunikovat i s jinými mobily než s Ericssony; je to vyzkoušeno s Nokií 3330. Mobilu nechybí ani paměť na SMS.

Na tomto obrázku je vidět malá tloušťka Na zadní straně je atraktivní oblina

Dopisy na cestách

Když jsem už nakousnul e-mailového klienta, budu se věnovat i jemu. Abych se přiznal, žádné inovace oproti starším modelů jsem nenašel. Klient umí pracovat offline, což je dnes už docela běžné. Protože mobil podporuje datové přenosy GPRS, můžete být připojeni neustále a mobil jen v nastavených intervalech zjišťuje, zda jste nedostali novou poštu. Pokud nemáte GPRS aktivované nebo nechcete zbytečně čekat, až mobil stáhne všechnu poštu, klidně si stahování zrychlete; mobil umí i datové přenosy HSCSD (28,8 kb/s download).

Příjem pošty funguje zcela běžně, jako u normálních POP3 klientů. Nejprve si stáhnete hlavičky e-mailů z celé schránky a poté si můžete vybrat, kterou zprávu si chcete přečíst. Z přijatých e-mailů můžete odesílatele přímo přidat i s e-mailovou adresou přidat mezi svoje kontakty. Bohužel, při přijímání e-mailů není vidět, kolik jich ve schránce celkem máte, což je docela škoda. Celkově lze ale hodnotit klienta za velmi povedeného. Protože se zatím se jedná stále o nepříliš rozšířenou funkci, dostává T65 ode mne malé plus.

Na displeji lze zobrazit různá loga  Na displeji lze zobrazit různá loga

Úkolníček do kapsy

Po vzoru starších kamarádů je zpracován i kalendář, a dlužno dodat, že velmi dobře. Nechybí v něm ani úkoly, které se ukazují zvlášť, můžete si u nich nastavit datum dokončení, prioritu a termín, kdy se mají připomenout. Až jsou úkoly hotové, můžete je odškrtnout a lze také nastavit, zda úkoly už probíhají nebo jste na nich ještě nezačali pracovat.

Na události v kalendáři můžete pohlížet měsíčním, týdenním a denním pohledem. Pokud se díváte na měsíc, vidíte den, ve kterém se něco děje, tučně. Lze zapisovat události typu schůzka, rande, telefonát, výročí apod, mobil podporuje i opakované události. Pokud nejste rádi rušeni, můžete si nastavit, aby vás kalendář v případě, že máte vypnutý mobil, neupozorňoval, což je bezesporu výborný nápad.

Poznámka: Kalendář i kontakty lze synchronizovat s počítačem, a to pravděpodobně pomocí stejného programu XTNDconnect, který se používá pro práci se staršími modely. Synchronizace samozřejmě funguje pouze přes kabel, protože mobil nemá infra. Kabel pravděpodobně nebude v základním balení a budete si jej muset i s programem dokoupit.

Kdo si hraje, nezlobí

Protože jde o stylový telefon, nesmí chybět ani určitě „zábavné“ funkce. Ericsson T65 podporuje standard EMS, v textovce si tak můžete poslat animaci, zvuk, zvonění nebo obrázek. V mobilu jich je zhruba sedmdesát a čtrnáct dalších si můžete nakreslit. Od editoru nečekejte komfort Photoshopu, je stejný jako na dvou předchozích modelech. Když si chcete nakreslit jen malý obrázek pro radost, bohatě postačí.

Špičkovou možností, která skvěle dokáže personalizovat mobil, je možnost uložení obrázku na pozadí displeje v pohotovostním stavu. Obrázky vám někdo může poslat, můžete si je ale také stáhnout z webu nebo wapových stránek, které se určitě s rozšířením EMS brzy objeví.

K zábavě patří i hry. Jsou zde celkem čtyři: známý Tetris, Emaze, což je obdoba Pacmana, Game – střílečka s raketkou a Biorytmus, který vám řekne, v jaké budete kondici.

Útržky

  • Mobilu nechybí ani pamatovák na různé kódy, který se poprvé objevil v model R320s.
  • Hlasové vytáčení funguje i bez bondovky, stejně jako hlasové ovládání profilů, příjimat a odmítat hovory však můžete pouze s připojeným handsfree; stejně tak hlasově volit různé funkce mobilu.
  • S mobilem můžete samozřejmě datovat, a to pomocí běžných dat, HSCSD i GPRS; ovšem jen s kabelem.
  • Pokud máte aktivní připojení GPRS, kdokoli se vám může dovolat. Po ukončení hovoru můžete dále wapovat/datovat.
  • Po skončení datování nebo wapování přes GPRS se můžete podívat, kolik dat jste celkem stáhli.

T65 je parádní mobil

Ericsson T65 je bezesporu po všech stránkách povedený mobil a nebýt „gumových“ tlačítek, neměl bych téměř žádné výhrady. Nicméně se mi zdá, že Ericsson neví, co s T65  dělat. Funkčně je téměř totožný s modelem T39m a stejná bude pravděpodobně i počáteční cena: necelých dvanáct tisíc. Ač je to paradoxní, Ericsson T39, ačkoli jde o mobil vyšší třídy, je největším konkurentem nového T65. A co si vyberete, když oba dva můžete mít za stejnou cenu? Pokud cena T65 trošku nespadne, nebo Ericsson nepřestane T39 vyrábět, bude to mít novinka těžké.

Cenovou a produktovou politiku Ericssonu příliš nechápu. Ceny telefonů byly vždy stavěny tak, že malé, lehké a stylové telefony byly podstatně dražší než velké manažerské telefony. Proč tedy Ericsson T39m stojí méně než R520m? Proč má stylový telefon střední třídy T65 stejnou cenu jako špičkový model T39? Jsou to paradoxy.

Na každý pád: Ericsson T65 je telefon, s jehož pořízením neprohloupíte.

Všechny další důležité parametry, o kterých se v článku nezmiňujeme, najdete v naší databázi.

Poznámka: Protože dnes budeme celý den mimo redakci, nebudeme moci okamžitě reagovat na vaše dotazy a připomínky v diskusi. Děkujeme za pochopení.

 

Diskuze (320) Další článek: Zajímavý výzkum: bez mobilu není sex

Témata článku: Ericsson, , , , Ericsson T39m, Ericsson T65, Začátek, Úspěšný start, Podobné ovládání, Nov, Test, Eri