Eten M600+: vystrkuje růžky (test)

Chytrý telefon Eten M600+ vyniká operačním systémem Windows Mobile 5, rychlým procesorem, bezdrátovými technologiemi a bezkonkurenční kapacitou integrované paměti. K dokonalosti mu ale stále kousek chybí.

Rychlé odkazy
 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi 

Klíčové vlastnosti

  • operační systém Windows Mobile 5 AKU2
  • kvalitní displej
  • Wi-Fi i Bluetooth
  • podpora Skype přes Wi-Fi
  • 180 MB integrované paměti
  • slot SD/MMC
  • svižný procesor Samsung 400 MHz
  • množství užitečných softwarových doplňků
  • bohaté příslušenství
  • softwarová rozšiřitelnost
  • 2 Mpx fotoaparát
  • baterie s nadprůměrnou kapacitou

Hlavní nedostatky

  • displej pouze s QVGA rozlišením
  • méně hodnotný vzhled
  • chybí EDGE
  • psaní textu pouze s pomocí pera
  • nestandardní synchronizační konektor

Eten M600+ ve zkratce
cena 15 989 Kč s DPH
rozměry 112 × 61 × 22 mm
hmotnost 174 g
displej dotykový, QVGA (240 × 320 bodů), 65 tisíc barev
baterie Li-Ion 1 440 mAh
udávaná výdrž 120 hodin pohotovost, 4 hodiny hovoru
sítě GSM 850/900/1 800/1 900 MHz
data GPRS, Wi-Fi, Bluetooth 2.0, IrDA
procesor Samsung S3C 2440 na 400 MHz
paměť 256 MB Flash ROM, 64 MB SDRAM, paměťové karty SD/MMC
fotoaparát 2 Mpx (1 600 × 1 200 bodů)
operační systém Windows Mobile 5 PPC Phone Edition AKU2
příslušenství synchronizační kabel a kolébka, pouzdro, síťový adaptér, lokalizace, lehká hands-free sada, 30-ti denní verze Dynavix Mobile 2005

Do podvědomí Windows Mobile komunity se pomalu ale jistě dostávají komunikátory Eten. Na recenzi novinky s označením M600+ se opravdu těším. Přebírám krabici a první co mne napadá: přinese poměrně nová značka do zatuchlých vod takřka stejných komunikátorů nějakou inovaci? Nebo jde o stejné zařízení jakých jsou na trhu spousty, pouze v jiném kabátku? Hned na úvod prozradím, že Eten v několika směrech opravdu mile překvapil. Zároveň se ale na některé vcelku podstatné věci zapomnělo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Eten M600+ v celé parádě

Eten M600+ patří mezi komunikátory postavené na operačním systému Windows Mobile 5. Touto charakteristikou má nejblíže ke komunikátorům MDA Compact II či Qtek S200. Není také vybaven jakoukoli hardwarovou klávesnicí, což může být pro někoho významná vlastnost. Slůvko "vlastnost" volím záměrně, někdo hardwarovou klávesnici vyžaduje, jiný se bez ní obejde.

V tmavěmodrém kabátu

Eten M600+ překvapí na první pohled poměrně slušnými půdorysnými rozměry, které mohly být ještě o kousek lepší. Všimněte si spousty místa nad i pod displejem. Přesně tam, kde je logo výrobce a modelový typ. Po uchopení do rukou dojem poněkud zkazí trošku větší tloušťka. Všechny hrany jsou ale příjemně zakulacené, komunikátor v dlani nikde netlačí a držení je jisté.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Všechny hrany jsou krásně zaoblené a Eten se dobře drží v dlani

Kabátek Etenu je vyroben kompletně z plastu černé barvy. Na těle se střídají dva povrchy, hladký a jemně zdrsněný, který se nachází na bocích a přispívá tak k jistějšímu držení. Na pohled nepůsobí Eten příliš hodnotným dojmem, což se bohužel nezlepší se ani po uchopení do rukou. Všechny části sice příkladně lícují, zadní plastová skořepina si ale občas u ucha povrzává.

Slušný displej s malým rozlišením

Na přední straně zaujme především velký dotekový displej nabízející běžné rozlišení 240 x 320 bodů. Toto rozlišení začínáme pomalu vídat i u průměrných mobilních telefonů s mnohem menšími displeji. Chytré telefony na platformě Windows Mobile s cenou nad deset tisíc korun by si určitě zasloužily displej se čtyřnásobným počtem bodů, tedy VGA rozlišením. Zůstaneme-li v kategorii chytrých telefonů, nabízí VGA displej pouze přerostlý Qtek 9000. V případě Etenu tedy nejde o výtku, spíše tužbu, aby se vývoj v tomto směru po předlouhé době posunul o kousek dál.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Dotekový displej s běžným QVGA rozlišením

V ostatních směrech si ale nemohu stěžovat. Displej nabízí velmi slušnou maximální intenzitu, která výrazně zlepšuje čitelnost na přímém letním slunci. Bílá je vzorně bílá, přesto si displej zachovává barevnou sytost a dobrý kontrast.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní ovladač mohl být o krapet větší

Pod displejem se nachází obvyklá nabídka hardwarových tlačítek, která ovšem fungují trošku odlišně než jak bychom od zařízení s Windows Mobile 5 očekávali. Dvě tlačítka s piktogramem adresáře a domečku neslouží jako soft-tlačítka pro volby ve spodní části displeje, lze jím tedy přiřadit jiné funkce. Osobně jsem je přeprogramoval na otevření nabídky start a ok/close, což mi umožní ovládat komunikátor z velké části bez ovládacího pera. Jednoduchou a krátkou výtku mám k pětisměrnému ovladači - je příliš malý. Velké prsty budou mít problémy zvláště s prostředním potvrzovacím tlačítkem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Slot pro paměťové karty SD/MMC se nachází v horní hraně

Nad displejem si můžete všimnout malé štěrbiny reproduktoru a po stranách dvou signalizačních diod. Ta levá značí aktivaci bezdrátových technologií, pravá pak dostupnost signálu, stav akumulátoru případně nabíjecí proces. Přes zaoblenou hranu se dostáváme až na horní část, kde se vedle slotu pro paměťové karty SD/MMC nachází drobné tlačítko pro zapnutí komunikátoru. Toto umístění mi vyhovuje, díky zapuštění nedochází k nechtěnému zapínání komunikátoru v kapse. Na opačné straně sídlí pozůstatek dob dávno minulých, infračervený port.



Ve druhé kapitole
: tlačítka, procesor, paměť, Wi-Fi

Témata článku: , , , , Fujitsu Siemens Loox T810, HTC Tytn, T-Mobile MDA Compact, Malý soubor, Test, Specifický způsob, Dostupná wi-fi, Cvok, Přenos zpráv, Hlas volajícího, Dobrý kontrast, Missing, Povídání v, Celková kapacita