EU: Ceny v roamingu chceme srazit na polovinu

V roce 2014 by se roamingové sazby měly opět výrazně snížit. Volání, SMS i data v Evropě jsou stále předražené, říkají europoslanci. Operátoři nesouhlasí.

Pokoušel se o vás někdy infarkt při pohledu na účet za telefon? Vzhledem k tomu, že žijeme v České republice, tak je to myslím vysoce pravděpodobné. Úvodní otázku ale berte jako řečnickou otázku Evropské komise (EK), respektive Evropského parlamentu. V Bruselu totiž hledají cesty jak zatnout tipec nenasytným operátorům, kteří si v dnešní digitální době mastí kapsy za každý přenesený megabajt, každou SMSku a každou minutu hovoru. Řeč je v tomto případě o roamingu.

A nemějte mě prosím za populistu, lidé z EK si opravdu neberou servítky a klidně říkají nahlas a na rovinu: „Operátoři okrádají lidi, to musí skončit.“ Možná víte, že prioritním cílem tzv. digitální agendy je vytvořit do roku 2015 jednotný trh s komunikačními službami a odstranit velké rozdíly v tarifech mezi roamingovými a vnitrostátními službami.

Klepněte pro větší obrázek
Ceny v Evropě se mají sjednotit. Zdá se, že za pár let budeme platit v roamingu méně než doma

Pro nás, co platíme nejvíc v Evropě, by naplnění tohoto cíle byla pecka. Stačilo by vyrazit za hranice pro rakouskou, německou, polskou či slovenskou předplacenku a tuzemským operátorům bychom ukázali, co si o jejich nabídkách myslíme. Zatím to ale není tak horké, ale věřím, že taková doba za pár let opravdu přijde.

Domácí operátor a operátor pro roaming

EK chce, aby spotřebitelé napříč Unií měli možnost vybrat si libovolného poskytovatele roamingových služeb. Jinak řečeno dát zákazníkům možnost přejít od svého tuzemského operátora k jinému poskytovateli roamingu. Tato změna by měla být automatická a neměla by být spojena se změnou telefonního čísla nebo výměnou SIM karty.

Upozornění na úvod: ceny jsou ze strany EU uváděny bez daně z přidané hodnoty (DPH).

Eurokomisařka pro digitální agendu Neelie Kroes nyní prosazuje další pokles roamingových cen v Evropské unii. Pokud návrh projde, pak od července 2014 klesne cenový strop odchozí minuty na 15 centů (3,75 Kč) a na 5 centů (1,25 Kč) příchozích hovorů a SMS. Jeden přenesený megabajt vyjde dle návrhu maximálně na 20 centů (5 Kč). Připomínám, že příchozí hovory se účtují po sekundách (1+1), odchozí po sekundách po první půlminutě (30+1).

Co se týče aktuálních cen, platí následující: maximálně 8,80 Kč (35 centů) za volání a 2,30 Kč (11 centů) za přijatý hovor a odchozí SMS. Účet za roamingová data má strop 1 250 Kč (50 eur), pokud zákazník sám nechce datovat (a utrácet) dál. Maloobchodní cenové stropy pro datové služby v současném nařízení stanoveny nejsou.

V Londýně volejte s Tesco Mobile

Neelie Kroes je přesvědčena o tom, že na trhu chybí konkurence a krom regulace cen by trhu prospělo, kdyby si spotřebitelé mohli svého roamingového operátora vybírat i z řad virtuálních operátorů. Ti jak známo nemají svou vlastní infrastrukturu, ale jinak vystupují jako klasický operátor. Jako příklad uvedla britský Tesco Mobile, který by tak své služby mohl prodávat většímu počtu zákazníků z řad turistů, kteří navštíví například Londýn.

Návrh na další snížení cen předložila německá poslankyně Angelika Niebler s tím, že operátoři by neměli účtovat zákazníkům různé sazby v závislosti na tom, kde se nacházejí. „V době, kdy budujeme jednotný trh, by opravdu neměly existovat žádné roamingové poplatky,“ řekla Nieblerová v interview.

To se samozřejmě nelíbí nadnárodním operátorům v čele s Vodafone, France Telekom (Orange) a Deutsche Telekom (T-Mobile), kteří čelí nárůstu konkurence na jednotlivých trzích. Na druhou stranu je třeba podotknout, že jak ukázal případ Free Mobile, tito největší hráči se snaží udržovat ceny co nejvýše a konkrétně na francouzském trhu se France Telekom neštítil uzavřít s ostatními kartelovou dohodu.

Z pohledu operátorů tvoří roaming aktuálně zhruba 5 % tržeb a 7 % provozního zisku. Čísla berte jen orientačně, jde o zprůměrované hodnoty z celé EU. Za poslední roky podíl roamingu na tržbách klesá a konkrétně tuzemští operátoři si dle zprávy Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) kompenzují na vnitrostátním trhu. Ve zprávě pro Brusel ČTÚ uvedl:

  • všichni tři operátoři poskytující roamingové služby zvýšili ceny vnitrostátních SMS
  • dva z operátorů (Telefónica O2 a T-Mobile) restrukturovali národní hlasové tarifu v neprospěch spotřebitelů

Faktem zůstává, že spotřebitelé stále častěji přicházejí na chuť chytrým mobilům a tabletům a ty se bez dat neobejdou. V příštích letech se dá tedy počítat s nárůstem poptávky po datech a mnohem více aktivních uživatelů by snadno nižší sazby vykompenzovalo.

Stephane Beyazian, analytik investiční banky Raymond James pro oblast telekomunikací řekl agentuře Reuters: „Odvětví by prudký pokles roamingových sazeb neuvítalo, ale mohlo by ho absorbovat.“

Frustrující data

Angelika Niebler dodává: „Je to frustrující, že zákazníci hradí v éře smartphonů při cestování po Evropské unii tak vysoké ceny.“

Pro zatím je jízdní řád regulace následující: od července 2012 bude cena za 1 megabyte (MB) maximálně 90 centů (22,50 Kč) a od července 2014 to dle stávajícího plánu bude 50 centů (12,50 Kč). Pokud projde nový návrh, pak cena spadne cena od července 2014 na 20 centů (5 Kč).

I tak je to ale příliš mnoho. Dnešní smartphony přenáší kvanta dat aniž by to užvatel vůbec věděl a mnozí lidé, tak raději roaming úplně vypínají. Infarkt se už jistě pokoušel o mnohé spotřebitele, kteří vyrazili do zemí mimo EU, třeba do Afriky či Asie a po návratu na ně čekal účet v řádu desítek tisíc korun za přenesená data.

Na druhou stranu stáhnutí roamingových cen na úroveň těch domácích by bylo skvělé. Vyrazili byste pro předplacenku do zahraničí? Třeba pro novou Easy kartu na Slovensku?

Klepněte pro větší obrázek 
0eyCnT8lNsIs
Diskuze (27) Další článek: Samsung začal prodávat Galaxy Tab 7.7, Vodafone si jej spletl

Témata článku: , , , , , Komunikační služba, Raymond, Regulace cen, Megabyte, Jednotný trh, Mb maxi, Pol, Nový návrh, Vnitrostátní trh, Sraz,