EU chce do roku 2015 srazit roamingové poplatky na nulu

Už za pět let bychom měli po celé Evropské Unii volat za domácí ceny. Až tam by nás měla zavést současná regulační politika.

Evropská Unie už několik let reguluje ceny mezinárodních hovorů, SMS a konečně i datového připojení. To se pochopitelně nelíbí operátorům a čtyři největší (Telefónica, T-Mobile, Vodafone a Orange) dokonce „Evropu“ žalovali za zasahování do svobodného trhu. Evropský soudní dvůr však požadavku na zmírnění pravidel regulace nevyhověl a minulý týden tak posvětil dosavadní plán. Už se začátkem letošního července se dočkáme dalšího snížení cenových stropů pro telekomunikační služby v rámci EU. Konkrétní hodnoty přehledně vidíte v následující tabulce, všímejte si také pravidla pro způsob účtování jednotlivých hovorů – pro odchozí volání je to po první provolané půlminutě po sekundách, pro příchozí volání je to po sekundách už od začátku hovoru.

 minuta volání
ze zahraničí
(účtování 30+1)
minuta příchozího
hovoru (účtování po sekundách)
SMS1 MB dat
od 1. července 20100,39 EUR0,15 EUR0,11 EUR0,80 EUR
od 1. července 20110,35 EUR0,11 EUR0,11 EUR0,50 EUR

Pozn.: cena za hlas a SMS je koncová, tedy platná pro zákazníka, ceny za 1 MB dat jsou velkoobchodní.

Soud potvrdil také ochranu před „šokem z vyúčtování“. Tím je myšlena možnost nastavit si limit v okamžiku, kdy účet dosáhne výše 50 EUR (uživatel si sám může tuto hranici navýšit).

Jakmile tým kolem komisařky Vivian Reding slyšel výrok soudního tribunálu, zveřejnil ambiciózní pokračování svého regulačního plánu. Hodlají prosadit další postupné snižování roamingových poplatků, které v roce 2015 skončí na nule. Konkrétní čísla ještě nebyla zveřejněna, každopádně za nějakých pět let bychom měli po Evropě volat za stejné ceny, jako v rámci jedné země. Po uvolnění mezistátních hranic v Schengenském prostoru, společné měně, společném trhu pracovních sil a dalších unijních vymoženostech tak i telekomunikace přispějí k panevropské myšlence.

...tedy prvně musí tým kolem Vivian Reding vypracovat konkrétní plán regulace, předložit jej evropskému parlamentu a na něm bude schválení.

Funguje regulace?

A malá poznámka závěrem. Regulace mezinárodního telekomunikačního trhu byla ostře kritizovaná už od první zmínky. Regulátoři si však stáli na svém s tím, že hodlají odstranit bariéry komunikace v rámci EU. Dnes, po přibližně dvou letech regulace, zde máme první číslo: ze zahraničí se volá, píše a datuje o 34 % více. Jak se ale dočtete dále, zástupci operátorů jsou k tomuto údaji velice skeptičtí.

Co na to naši operátoři?

Vize evropských regulátorů je poměrně odvážná, a jestli ji dokážou přetavit v realitu, bude to výrazný zásah do byznysu operátorů. Umím si představit, že něco takového se jim nebude ani v nejmenším líbit. Ale abychom nezůstali jen u představ, my jsme se těch operátorů zeptali. Tady jsou reakce tiskových mluvčí…

  • za T-Mobile odpovídá Martina Kemrová
  • za O2 Martin Žabka
  • za Vodafone Miroslav Čepický

MobilMania.cz: Co říkáte na takovou absolutní regulaci?

  • T-Mobile: Zatím stále platí, že roamingová regulace má být uplatňována do 30.6.2012, přičemž to, zda bude případně pokračovat i po tomto datu bude zřejmé až na základě přezkumu nyní platné roamingové regulace, který dosud Evropská komise neprovedla. Pokud přesto Evropská komise již nyní předpokládá, že roamingová regulace bude pokračovat i po 30.6.2012 (a že bude uplatňována dokonce i v roce 2015), nabízí se samozřejmě otázka, zda tento přezkum nebude pouze jakousi formalitou a nedojde jen k dalšímu potvrzení známého fenoménu, že jednou zavedená regulační opatření (včetně opatření zavedených původně jako výjimečná a dočasná - což měl být právě případ regulace roamingu) mají tendenci být uplatňována trvale.
     
  • Telefónica O2: Jakákoli regulace neprospívá rozvoji služeb a trhu a je ve svém důsledku škodlivá. Myšlenka zrušení roamingových poplatků je absurdní, i když je možné, že k ní EU přikročí.
     
  • Vodafone: Již nyní je cenová nabídka Vodafonu pod sazbami, které operátorům ukládá EU. Příkladem je služba Vodafone Passport, která umožňuje za spojovací poplatek volat ze zahraničí za stejné ceny jako doma.

MobilMania.cz: Může předpokládaný nárůst objemu komunikace vynahradit příjmy ušlé zrušením poplatků?

  • T-Mobile: Naše zkušenost s dosavadním fungováním roamingové regulace tento předpoklad v žádném ohledu nepotvrzuje, cenová elasticita je v oblasti roamingu velmi omezená.
     
  • Telefónica O2: Nárůst objemu provozu nemůže vynahradit ušlé příjmy. Statistiky ukazují, že meziroční nárůst provozu je každoročně zhruba stejný a bylo tomu tak i před zavedenim regulace. Objem provozu ovlivňuje více než cena spíše celkové ekonomické prostředí, počasí a poptávka po cestování. Regulované ceny a jejich další pokles se v provozu téměř neprojevuje. Navíc pokles roamingových cen ČR je v důsledku posilování koruny mnohem větší než v zemích Eurozony.
     
  • Vodafone: Je to otázka elasticity poptávky, kdy sama teorie říká, že od určitého cenového nastavení již zákazníci nezvyšují svou spotřebu. Množství hovorů se u zákazníků využívajících Eurotarif nezvýšilo. Naproti tomu roste počet zákazníků, kteří používají službu Vodafone Passport. S Passportem mají zákazníci v průměru dvakrát delší hovory ze zahraničí než u Eurotarifu.

MobilMania.cz: Jaké jsou vlastně v roamingu náklady navíc oproti volání v rámci jedné země? Nebudete muset mezinárodní hovory nakonec dotovat?

  • T-Mobile: V případě roamingových volání je třeba v jejich ceně zohlednit náklady, které u národních volání nevznikají (např. náklady na mezinárodní tranzit volání [drtivá většina roamingových hovorů směřuje z navštívené země do domácí země účastníka], náklady na zúčtovací centrum [clearing house], administrativní náklady spojené s udržováním roamingových vztahů se stovkami zahraničních operátorů, náklady spojené s nástroji snižujícími riziko zneužití služeb [které je u roamingu výrazně vyšší než u "tuzemských" služeb] apod.).
     
  • Telefónica O2:
  1. Nutnost mít uzařené smlouvy s každým operátorem a jejich údržba
  2. Technické řešení vyúčtování s každým partnerem
  3. Kurzové riziko – inkasujeme v CZK ale platíme v zahraniční měně
  4. Riziko Fraudu – nezaplacení od zákazníků
  • Vodafone: V několika zemích mimo Evropskou unii, jsou již nyní ceny téměř na hranici nákladů.

MobilMania.cz: Očekáváte další soudní spory, jako byl ten minulý týden ukončený, jehož se účastnily i vaše firmy + Orange?

  • T-Mobile: V tuto chvíli podobné spory nemůžeme ani vyloučit, ani předpokládat.
     
  • Telefónica O2: Tato jednání probíhají mimo kompetence české O2.
     
  • Vodafone: Výrok EU respektujeme. Na druhé straně spíše než regulaci věříme přirozenému konkurenční prostředí, díky kterému ceny za roamingové služby dlouhodobě klesají.

MobilMania.cz: Můžete naznačit, jak se na vašich službách projeví další stupeň roamingové regulace plánovaný na 1. července 2010?

  • T-Mobile: Tak jako doposud budeme plnit vešekeré povinnosti, které z pro nás z roamingové regulace vyplývají. Ceny roamingu zveřejníme do konce června.
     
  • Telefónica O2: O2 CZ upraví své ceny v souladu s regulaci, jako každý rok.
     
  • Vodafone: Brzy pro naše zákazníky oznámíme snížení cen za roamingové služby nejen v zemích EU, ale i mimo ni.
Diskuze (53) Další článek: Sony Ericsson Yendo: první čistě dotykový Walkman

Témata článku: , , , , , Roamingový hovor, Evropský regulátor, První číslo, Spojovací poplatek, Roamingová regulace, Sraz, CZK, Postupné snižování, Evropský soudní dvůr, Regulační opatření, Pop, Zmírnění, Schengen, Výrazný zásah, Evropský soud, Soudní dvůr, Rok, Cenová nabídka, Domácí země