EU roaming 2017: kde bude FUP a kolik pak zaplatíme

Zapomeňte na rušení roamingu. Připravte se na FUP a ceny jako dnes. EU teď schválila prázdnou nádobu, ale klíčový obsah vznikne až dodatečně.

V minulém týdnu si získalo velkou pozornost odhlasované „zrušení roamingu v Evropské Unii“. Europoslanci v podstatě schválili prázdný kontejner, klíčový bude až jeho obsah, který bude přibývat v průběhu následujících měsíců. Snažili jsme se zjistit, jaký ten obsah bude, jak vlastně bude vypadat evropský roaming po 15. červnu 2017.

Volat/psát/datovat budeme z EU za domácí ceny pouze do určité hranice. Za ní se komunikace zdraží o roamingové příplatky. Kde je ta hranice a jaké budou příplatky, dnes nikdo neví. Tyto parametry stanoví až další jednání.

Klepněte pro větší obrázek
Máte chuť na 57 stran nefalšované bruselské úředničiny?
Alespoň že je tentokrát přeložená do češtiny…

Směrodatná je schválená regulace, kterou nevidím online, nahlédnout ale můžete do spisu 2013/0309 (PDF v češtině) z 23. září 2015, který schválila Evropská rada a shoduje se s tím, co minulý týden schválil Evropský parlament. Na 57 stranách se řeší mnoho aspektů této složité problematiky, ale o výši roamingového FUP limitu dokument neříká vůbec nic. Tento klíčový parametr není k dohledání ani v jiných dokumentech a dokonce ani v náznaku nezazněl v žádném z bruselských komentářů. „Vtipné“ je, že o výši FUP limitu se nebude hlasovat, ale Evropská komise jej stanoví (do prosince 2016).

 

Po soc. sítích koluje fáma, že limit zní na 40 minut, 40 SMS a 80 MB dat za rok. Není však ničím podložená.

 

Zmíněný dokument se zabývá až výší roamingových příplatků aplikovaných po překročení FUP. Cenové stropy jsou stanovené pro součet domácí ceny a roamingového příplatku:

  • 0,19 EUR (asi 6,20 Kč vč. DPH) za minutu odchozího hovoru
  • 0,06 EUR (asi 2 Kč) za SMS
  • 0,20 EUR (asi 6,50 Kč) za 1 MB

Regulované ceny platné po 15. červnu 2017 po přečerpání FUP limitu jsou v podstatě shodné s tím, co platíme dnes. Jsou tedy překvapivě vysoko! O to důležitější bude výše FUP limitu.

Klepněte pro větší obrázek
Jasno bude až za více než rok.

Cena příchozího hovoru bude v konkrétní výši stanovena do prosince 2016. Hovory se účtují systémem 30+1, tedy po první provolané půlminutě po sekundách. Operátoři nesmí účtovat žádný příplatek za přijatou SMS zprávu, cena přijaté MMS nesmí překročit maloobchodní cenu dat potřebnou k přenesení takové zprávy. Podobně jako to funguje dnes, i v budoucnu mohou operátoři nabídnout a zákazníci svobodně zvolit jiný roamingový tarif, než je výše popisovaný „eurotarif“.

V roamingu si nebudou Evropané rovni

Z článku 6d zmíněného dokumentu vyplývá, že komise nemusí stanovit jednotný roamingový FUP limit pro všechny země EU a dokonce ani pro všechny uživatele v rámci jedné země. Jedním z prvotních cílů regulace roamingu totiž je, aby mohli lidé používat mobil v zahraničí tak jako doma. A je jen logické, že jinak mobil používá student s předplacenou kartou a jinak byznysmen s flatovým tarifem. Jinak mobil používá průměrný Čech (spotřeba dat je 176 MB na hlavu na měsíc) a jinak Fin (3 GB!).

Klepněte pro větší obrázek
Recitál je nezávazná část dokumentu, která vysvětluje výše uvedené nařízení. U recitálu 22 je klíčová poslední věta. Prakticky znemožňuje jednotný FUP pro elou EU.

Je tedy pravděpodobné, že Evropská komise stanoví vzorec pro výpočet FUP, který zohlední domovskou zemi uživatele a jeho měsíční útratu. 

Diskuze (25) Další článek: Avast schválně ztratil dvacet telefonů. Jeden skončil až v Bombaji

Témata článku: , , , , , Věta, Dohledání, Roamingový tarif, Odchozí hovor, Evropský parlament, Průměrný čech, Evropská rada, Součet, Klíčový parametr, Kontejner, Fáma, Zrušení roamingu, F +, Přečerpání