Europarlament: microUSB do tří let povinně a pro všechny

Europarlament na dnešním jednání schválil novelizaci pravidel o rádiových zařízeních, jejich nejzajímavější částí je zavedení jednotné nabíječky pro všechny mobilní telefony prodávané v EU. Europoslanci říkají, že je hlavním motivem omezení elektroodpadu (dokonce to spočítali na 51 tisíc tun ročně), pro nás bude příjemné to, že každé drobné mobilní zařízení půjde dobít stejnou nabíječkou.

Klepněte pro větší obrázek
Toto brzy bude pro mobilní telefony dávná minulost.

Asi teď namítnete, že microUSB nabíječky už tu máme. Takže co je vlastně nového? Pravidla platná od roku 2009 byla benevolentnější, i teď budou stanovené výjimky, ale pointou je, že microUSB by mělo být ještě více rozšířené. Kterých kategorií zařízení se bude povinnost týkat, je předmětem dalších jednání.

Už v roce 2009 si eurokomisaři malovali, že výrobci postupně přestanou nabíječky přikládat do krabičky k telefonu a teď se o to budou snažit znovu. Tehdy to dopadlo tak, že během let má jeden uživatel více nabíječek na více místech, reálným efektem je tedy zvýšení pohodlí uživatele. Uvidíme, jak to dopadne teď.

Otázkou je také, jak se k věci postaví Apple. Pochybuji, že by z Lightningu přecházel na microUSB, rozhodně se kvůli rozdílnému konektoru nebude chtít vzdát evropského trhu, a tak očekávám, že se bude jednat o výjimce, možná k iPhonu dostaneme nabíjecí redukci microUSB-Lightning.

Navrhovanou směrnici poslanci schválili poměrem hlasů 550 (pro): 12 (proti): 8 (zdrželo se hlasování). Nyní ji musí formálně schválit i Rada. Členské státy budou mít následně dva roky na její provedení do vnitrostátních předpisů a výrobci další rok na to, aby se novým podmínkám přizpůsobili.

Zdroj: tisková zpráva Evropského parlamentu


Aktualizováno: Nechal jsem se strhnout titulky jiných médií a opomněl jsem zajímavý fakt, že dostupné oficiální materiály ani jednou nezmiňují výraz „microUSB“. Je tedy možné, že to celé dopadne jinak a tím „evropským konektorem evropské nabíječky“ nakonec bude něco jiného. Těžko však předjímat, jaké jsou šance.

Diskuze (113) Další článek: Alcatel začíná prodávat 6" phablet Hero. Přidá stylus i LED flip

Témata článku: , , , , Europa, Nejzajímavější část, Dnešní jednání, Pro +, Euro &, Euro, Zajímavý fakt, Mic, Let, Oficiální materiál, Lightningu, Micro