Eurotel Smartphone s operačním systémem od Microsoftu (test)

Eurotel Smartphone je dalším mobilem, který v sobě skrývá operační systém od Microsoftu. Jedná se chytrý mobil s bohatou výbavou multimediálních funkcí a rozměrným barevným displejem s 65 000 barvami.

Docela pomalý

Ačkoliv je mobil vybaven dostatečně rychlým procesorem o taktu 120 MHz, není nijak zvlášť svižný. Zejména na spuštění aplikací si trochu počkáte, občas trvá i hledání v seznamu. Po většinu času jsem ale neměl s rychlostí žádné výraznější problémy, pokud byl už program spuštěn, přepnul se na něj mobil z chviličku. Bez problému mobil zvládá i přehrávání MP3, ačkoliv pracovat se pak už moc nedá; resp. mobil je o poznání pomalejší. Ani přehrávání videa není svižné, ale to lze u mobilu přežít – kdo by si také na takovém zařízení pouštěl svůj oblíbený film. Velmi pomalý je ale mobil při synchronizaci nebo při kopírování dat přes USB kabel, to je lepší na mobil nesahat a počkat, až operace skončí.

Kontakty

Velmi zajímavě je vyřešeno rychlé vyhledávání v telefonním seznamu. Můžete běžně rolovat pomocí joysticku, pokud ale máte v seznamu dvě stě nebo více lidí, není to zkrátka ono. Přitom najít to správné jméno je otázkou okamžiku. Pokud stisknete klávesu 5, najdou se všechna jména, jejichž příjmení či jméno začíná J, K, L. Pokud stisknete další klávesu, např. 8, najdou se kontakty, jejich příjmení či jméno začíná na kombinaci J, K, L a T, U, V. Další klávesou výběr opět upřesníte, takže mobil už ukáže většinou jedno, dvě nebo tři jména. A mezi nimi si už určitě vyberte. Je to taková T9 v seznamu.

Telefonní seznam je samozřejmě vícepoložkový, což už vyplývá z možnosti synchronizace s Outlookem. Nechybí velké množství telefonních čísel, e-maily, URL, adresy apod. Kontakty se dělí do skupin podle toho, jak jsou zadány v Outlooku a podle těchto skupin lze i filtrovat seznam. Skupinám není možné přiřadit zvonění ani dle nich filtrovat hovory. Nechybí ale profily vyzvánění, u nichž lze nastavit pro různé události různé zvuky (vestavěné i soubory MIDI, ovšem ne všechny hrají korektně). Při nastavení profilu Meeting se automaticky přepíná normální a diskrétní vyzvánění dle toho, zda je v kalendáři naplánovaná nějaká schůzka. Šikovné.

 
Vyhledávání v seznamu je velmi rychlé; mobil stále zpřesňuje výběr. Umí to i s čísly.

 
Telefonní seznam --- Detail na kontakt (některá čísla byla zamazána)

 
Přímé vytáčení telefonního čísla

 
Nastavení profilu vyzvánění

Messaging

E-mailový klient funguje ve dvou režimech – bud jako běžný POP3 nebo IMAP klient, který stahuje poštu přes mobilní síť do Smartphonu, nebo v režimu synchronizace, kdy se do mobilu synchronizuje veškerá odeslaná a přijatá pošta z počítače; je ale nutné používat program Microsoft Outlook, alespoň ve verzi 2000. Ten je naštěstí na CD, které se k mobilu dodává, takže si ho nemusíte kupovat. Pokud v tomto režimu napíšete e-mail, odešle se z počítače při další synchronizaci. V ActiveSyncu můžete nastavit, jak staré e-maily se mají do mobilu duplikovat, aby nebyla přeplněna paměť; standardně je zde pět dnů.

     
Seznam příchozí pošty kombinuje MMS, SMS i e-maily. --- Právě čtu SMS. --- A nyní čtu dva e-maily.

       
Editace MMS - vložení fotky, zvuku, který je možné přímo nahrát.

   
Posílá se MMS zpráva. --- Kontextové menu tvorby zpráv.

E-mailový klient funguje zároveň i jako správce SMS a MMS. Jak pro e-maily, tak pro textové a obrazové zprávy je společný inbox, při psaní zprávy se rozhodujete, zda budete posílat MMS, SMS nebo e-mail. Do MMS lze vložit obrázek, který pořídíte foťáčkem nebo který jste si do smartphonu nahráli z počítače a zvuk ve formátu AMR, který lze před poslání přímo nahrát z mikrofonu. Mobil je od Eurotel přednastaven, takže s konfigurací MMS si nemusíte dělat starosti. Smartphone podporuje i doručenky.

Ačkoliv testovaný kousek nebyl lokalizován, čeština se v přijatých e-mailech zobrazovala správně, pokud byla správně zobrazena i na počítači. Česky samozřejmě psát nelze do doby, než si do mobilu nainstalujete češtinu. Při psaní lze využít T9, ovšem jen v angličtině. Mezi režimy psaní se přepíná pomocí hvězdičky (malá písmena, velká písmena, velké písmeno a poté malá písmena), delším podržením zapnete režim číslic a dalším podržením T9. Tédevítka funguje i při zadávání úkolů či poznámek do kalendáře.

Témata článku: Microsoft, , , , , , , Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, Nokia 7650, Micro, System, Smartphone, Systém, Necelý den, Rychlá synchronizace, Euro, SMA, Operační systém, Mic, Instalace programů, Test, Euro &