Evolve GX650TV: televize a dvě SIM karty (test)

Evolve je jedním z prvních telefonů s analogovou televizí. Nebude však také jedním z posledních? Obstojí analog proti digitálu?
Kapitoly článku

Zprávy: prediktivně bez češtiny

Ani v případě textových zpráv se výrobce příliš nepředal. V případě SMS telefon neuvádí maximální kapacitu, vše maskuje procentním vyjádřením. Nicméně uživatel nemusí být čínský génius, aby zjistil, že při 48mi uložených SMS a 48mi procentní obsazenosti paměti činí tato kapacita rovných 100 zpráv. Tato čísla mne v podstatě nepřekvapila, kapacita volné paměti telefonu totiž činí pouhopouhých 123 kB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Psát na virtuální klávesnici není nejrychlejší

Edito nabízí díky rozměrnému displeji luxusní prostor. Pod pět řádků textu se vešla virtuální klávesnice, na které můžete psát pomocí pera. Objeví se i znaky s diakritikou, nicméně ty zkrátí délku zprávy na obvyklých 70 znaků. Editor nepostrádá slovník pro prediktivní vkládání textu, nicméně se jedná o typ Zi (pamatujete na Alcately?), navíc pouze v angličtině. Mezeru zvolíte nulou, zde chybí na tlačítku popisek. Při odesílání se zpráva automaticky neukládá, musíte z nabídky vybrat odpovídající položku. Editor multimediálních zpráv umožňuje vytváření více stránek, do každé lze vložit video, obrázek a samostatný text. Líbí se mi, že můžete editoru zakázat úpravu a zmenšení vkládaného obrázku.

Multimédia a zábava

Již v kapitole o textových zprávách jsem se zmínil o nulové kapacitě paměti telefonu. Jak jinak označit 123 kB prostoru? Vystačí vám sotva na jednu fotografii. S telefonem si tedy rovnou objednejte paměťovou kartu, může být dle výrobce i typu SDHC. My jsme telefon zkoušeli s kartou Sandisk 2 GB. Po připojení k počítači se na displeji objeví nabídka typu spojení, buď rychlý přenos dat prostřednictvím mass storage, nebo vytvoření komunikace na sériovém portu. Prostřednictvím první volby zpřístupní telefon i obsah paměťové karty i paměť telefonu. V praxi jsem se ale setkal s problémem: ve správci souborů jsem mohl adresáře procházet, avšak při snaze o jakoukoli operaci došlo k zatuhnutí celé komunikace. Soubory jsem tedy přenášel přes čtečku paměťových karet.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jediná hra puzzle vás dlouho bavit nebude. Navíc telefon nezvládá Javu

Hudební přehrávač pracuje se soubory trošku odlišně, než jsme zvyklí z drtivé většiny ostatních telefonů. Přehrává písničky ze seznamu, přičemž obsah tohoto seznamu musíte ručně naplnit. V souborovém manažeru zvolíte celý adresář, nebo konkrétní soubory – písničky. Telefon tedy nepracuje s ID3tagy, ale přímo soubory. Osobně mi tento způsob vyhovuje, navíc si mohu do seznamu přidat více adresářů různých interpretů a třeba aktivovat náhodné přehrávání. Při přidávání skladeb však musíte zvolit přímo adresář obsahující písničky, telefon projde jeho obsah jen do první úrovně. Nemůžete tedy vybrat například adresář Hudba obsahující adresáře interpretů se soubory, v takovém případě zahlásí telefon prázdný adresář.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač si nerozumí s Mp3 Tagy, vybírá hudbu z adresářů

Přehrávač umí hrát na pozadí, nepostrádá opakování a náhodný výběr skladby, to je však vše. Marně budete hledat například ekvalizér. Telefon neobsahuje standardní výstup na sluchátka a ta přibalená, sloužící zároveň jako lehká hands-free sada, jsou vskutku zvláštní. Představte si klasické sluchátko, které však má z druhé strany „nalepeno“ typické vnitroušní sluchátko Sony Ericssonu. A ono sluchátko skutečně hraje z obou stran! Co tím chtěl čínský básník říci? Skoro bych věřil tomu, že si může uživatel vybrat, který typ sluchátek mu padne do ucha lépe. Nicméně ať strkal sluchátko do uší jakkoli, menší stranou to prostě nešlo a sluchátko nedrželo. Zvolil jsem tedy klasickou stranu a vyzkoušel několik obvyklých testovacích písní. Z poslechu vyplynula mizivá basová základna, středy byly při větších hlasitostech místy až nepříjemné.

K jakékoli činnosti se mi nepodařilo přesvědčit prohlížeč obrázků. Neustále tvrdil, že je složka prázdná a není co prohlížet. V nastavení lze zvolit pouze paměť, buď telefonu nebo paměťovou kartu, nikoli konkrétní adresář. Vskutku podivné.

Fotoaparát a video

Fotoaparáty jsou kapitolou samy pro sebe. O zbytečnosti dvou kamer, přední a zadní jsem se již zmiňoval. Tuto zbytečnost však dále umocňuje maximální rozlišení obou fotoaparátů, a sice 640 x 480 bodů. Při nižších stupních lze využít zoom, nechybí korekce expozice, efekty, samospoušť, sekvenční snímání, manuální nastavení bílé. Jak vidíte, důležité funkce fotoaparát nepostrádá, nicméně k čemu to, když má tak nízké rozlišení?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Až na archaické VGA rozlišení nabízí fotoaparát všechny běžné funkce

Kvalita fotografií pak zcela odpovídá papírovým předpokladům. Fotografie s nízkým rozlišením nemohou vykreslit tolik detailů. A přičteme-li nešetrnou kompresi, rázem zapomeneme na jakékoli fotografické ambice. Vzhledem ke stejnému rozlišení obou fotoaparátů mne zajímalo jejich přímé srovnání. Čelní fotoaparát má mírně upravenou čočku pro focení bližších předmětů – třeba obličejů. Vzdálenější předměty nebo krajinky jsou pak více rozmazané. Pro focení textu se však také nehodí, text je totiž zrcadlově převrácený.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání vnějšího a vnitřního fotoaparátu, snímky z vnitřního jsou vpravo

Podobně dopadly i schopnosti natáčet video. Maximální rozlišení 176 x 144 bodů, 5,5 snímků za vteřinu. Telefon kupodivu ukládá video do Avi souboru, jako kodek používá nepříliš šetrný MJPEG. Zvuk kóduje do formátu PCM se vzorkovací frekvencí 8 kHz. Opět, již tyto papírové předpoklady nedávají dobré vyhlídky, což se potvrzuje.

Klepněte pro větší obrázek
Díky vestavěné anténě nemusíte pro poslech rádia připojovat sluchátka

Z dalších multimediálních funkcí stojí za zmínku především FM přijímač, který díky dlouhé anténě nevyžaduje připojená sluchátka. A vzhledem k dvojici reproduktorů na zadní straně telefon slušně nahradí klasický tranďáček. Videopřehrávač si poradí pouze s formátem 3GP a AVI, avšak pouze s kodekem MJPEG. Vše završuje diktafon s možností výběru tří formátů (AVB, AMR a WAV) a dvou stupňů komprese. Nahraje libovolně dlouhý záznam až do zaplnění paměti.

Smíříte se s GPRS?

Datové přenosy nakousněme technologií Bluetooth, kterou výrobce označil přídomkem duální. Jde očividně o asijskou specialitu, dual-vším se chlubí především telefony nejrůznějších jmen z tohoto koutu světa. Z profilů nechybí virtuální sériový port, přenos souborů i hudby.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přepočet měn a kalkulačka

Mobilní datové přenosy zastupuje pouze GPRS, což vás ale nemusí vůbec mrzet. Telefon totiž obsahuje pouze wapový prohlížeč, pro který právě nejpomalejší paketové datové přenosy bohatě postačí. Jak jsem již psal, telefon je po softwarové stránce zcela uzavřen, na rozšíření o prohlížeč internetových stránek můžete zapomenout.

Čínské drobky

I kalendář si zaslouží zahrnutí pod drobky, jedná se totiž o prostý výčet dnů v měsíci. Nabídka kalendáře totiž čítá jen dvě položky: přechod na konkrétní datum a týdenní/měsíční zobrazení. Žádná možnost přidání události, upomínky či dokonce úkoly. Až bych se vsadil, že držím v rukou nějaký nedodělek. Pod záložkou organizačních funkcí se dále ukrývá nastavení budíku a světový čas. I onen budík má více nastavení, nežli kalendář. Můžete si zvolit počet opakování i vybrat dny v týdnu, ve kterých má budík zvonit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Do kalendáře neuložíte žádnou událost

V nabídce Extra se pak ukrývá kalkulačka, převodník jednotek, převodník měn a možnosti Bluetooth. Zmiňované funkce žádná překvapení neskrývají. Vlastní záložku má v hlavní nabídce i Zábava a hry. Ve skutečnosti se zde ukrývá jediná hra puzzle. Ne, moc dlouho vás bavit nebude.

Pln rozporů

Evolve GX650TV si nálepku prvního telefonu s analogovou televizí zaslouží, o tom není pochyb. Ano, umí bezproblémově spolupracovat se dvěma SIMkami najednou. A ano, cena okolo půl sedmého tisíce není vzhledem k těmto funkcím přemrštěná. Nicméně v některých ohledech se Evolve vrací na počátek století: VGA fotoaparát, miniaturní integrovaná paměť, malý prostor pro SMS i kontakty, v podstatě nefunkční kalendář, absence Javy a pouze WAPový prohlížeč. Přestože je myšlenka analogového TV přijímače zajímavá, získat nerušený příjem se však ukázalo být poměrně zásadním problémem.

Závěr tedy bude poměrně stručný a výstižný: kvůli dvěma aktivním SIM kartám si Evolve kupte, v tomto ohledu si vede dobře. Koupě za vidinou analogového TV přijímače by vás však mohla zklamat. A popravdě řečeno, žádné další funkce vám již Evolve v dostatečné kvalitě nabídnout nemůže.

Témata článku: , , Pohybující objekt, Karta, Netradiční rozložení, Jediná hra, Malý prostor, Automatické hledání, EVO, Test, Velká kapacita, Devítka, SIM kart, Klasické sluchátko, AVB, První znak, Televize, Břitva, Nedodělek