Evolveo StrongPhone D2 mini: levný tank [recenze]

Evolveo StrongPhone D2 mini kašle na módní trendy. Dostanete průměrnou výbavu, zato pořádně obrněnou a potěší i výdrž baterie.

Fotoaparát pro nenáročné

StrongPhone D2 mini kvalitou fotografií neoslní. Hlavní fotoaparát dostal rozlišení 5 MPx, což samo o sobě nemusí být špatné znamení, ale... Za dobrého osvětlení lze pořídit přijatelné snímky s věrnými barvami a přiměřenou kvalitou, ale jakmile začne světla ubývat, obraz je většinou rozostřený, plný šumu a moc si nepomůžete ani bleskem. Pozor i na focení jasných objektů, vemi snadno dochází k přepalům. Tohle vše ale dokáži u odolného smartphonu za rozumné peníze akceptovat. Bohužel to vše kazí jistá vada, která způsobuje, že jsou všechny pořízené fotografie na pravé straně rozmazané, o čemž se můžete sami přesvědčit v přiložených fotografiích. Nebudu fotoaparátu ale jenom křivdit, mohlo se totiž jednat pouze o vadu testovaného kusu. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kvalita fotografií vzhledem k ceně a zaměření telefonu neurazí, problémem je pouze rozostřený pruh vpravo

Telefon zvládá i HDR snímky, jejich pořízení ale vyžaduje několik sekund, při kterých s telefonem nesmíte pohnout. I sebemenší záchvěv ruky totiž znamená rozdvojený a tím pádem zničený snímek. Nikoho také nepřekvapí možnost pořizovaní panoramatických fotek.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pro porovnání: vlevo bez HDR, vpravo s HDR
Klepněte pro větší obrázek
Evolveo umí pořizovat také panoramatické snímky
Klepněte pro větší obrázek
Selfie kamerka také není žádný zázrak, má totiž jenom VGA rozlišení

Aplikace fotoaparátu nepřináší žádná překvapení a plně postačí pro běžné používání. Nabízí základní funkce a nastavení jako změnu ISO, expozice, přidání různých barevných filtrů, rozpoznávání tváře, možnost pořizovat sériové snímky pomocí spouště na boku telefonu. U sériových fotografií je zajímavé, že máte možnost pořídit pouze přednastavený počet fotografií, konkrétně 40 nebo 99 snímků.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vzhledem ke kvalitě fotoaparátu je aplikace naprosto dostačující

Telefon samozřejmě umožňuje nahrávat videa v HD kvalitě. Jelikož ale paměť telefonu není nijak velká, po natočení několika videí by vám mohla rychle dojít. Pokud tedy hodláte více natáčet, doporučuji pořídit paměťovou kartu.  

Čistý Android bez zbytečností

Operačním systémem telefonu je Android 4.4.2 KitKat v téměř čisté podobě, díky čemuž je ovládání systému i přes nižší operační paměť plynulé. Ani vzhledově se systém nijak neliší a vše vypadá tak jak jste na to u klasického Androidu zvyklí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

To potvrzuje i nabídka menu, která byla rozšířena pouze o správu SIM karet (kvůli dualSIM), plánovač vypnutí a zapnutí telefonu a SOS nastavení pro patřičné tlačítko na boku telefonu. V SOS nastavení si můžete přidat až pět telefonních čísel, na která se po stisku SOS tlačítka telefon pokusí postupně dovolat a odešle jim přednastavenou SMS.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Osobně se mi líbí, že výrobce telefon nezaplnil spoustou aplikací, které stejně nepoužijete, ale přidal sem pouze software, který může být pro mnoho lidí užitečný. Naleznete zde pouze přehrávač hudby a videa, kalendář, svítilnu, FM rádio, vlastní internetový prohlížeč, správce souborů a nástroj pro zálohu a obnovení systému.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přidaných aplikací je v telefonu opravdu poskrovnu, navíc jsou to takové, které budete běžně používat

Konektivita: nutný základ

K telefonu můžete připojit micro USB, či 3,5mm jack konektor, oba jsou ale umístěny dost hluboko, což znesnadňuje jejich používání. Kvůli tomu je také potřeba používat micro USB s prodlouženou koncovkou, ta „běžná“ k portu totiž nedosáhne. Prakticky tak máte jediný kabel a standardní použít nelze.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prodloužená koncovka micro USB od Evolvea vs běžná koncovka micro USB

Bezdrátová konektivita už naštěstí žádné problémy nepřináší, nabízí Wi-Fi standardu 802.11 b/g/n s možností Wi-Fi Hotspotu, Bluetooth 4.0, potěší i vestavěné FM rádio, které pro fungování nepotřebuje sluchátka coby anténu. Telefon také podporuje provoz dvou SIM karet, přičemž primární SIM můžete využívat pro 3G nebo 2G sítě, u té sekundární si musíte bohužel vystačit jenom s 2G. Samozřejmostí je také GPS s rychlou fixací polohy.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Slot na SIM a micro SD kartu najdete pod baterií. 3,5 mm jack a micro USB hledejte na vrchní straně telefonu

Témata článku: Evolveo, , , , , CAT B100, CAT B15, CAT S50, Evolveo Strongphone, Evolveo Strongphone Accu, Evolveo Strongphone D2, Evolveo Strongphone D2 Mini, Evolveo Strongphone Q4, Evolveo Strongphone Q6, Evolveo Strongphone Q7, Evolveo Strongphone Q8, Evolveo Strongphone X1, Kazam Life R5, Mini +, Bezdrátová konektivita, Str, Mb volný, Paměť telefonu, Vysoká odolnost, Min,