Evropa chystá roamingovou revoluci

Brusel nařídí výrazně nižší ceny volání i dat. Chce větší konkurenci a nařídí operátorům vpustit do svých sítí roamingové virtuály...

Při pročítání zpráv Evropské komise (EK) z odvětví telekomunikací si často postesknu, že podobně akční není také tuzemský regulátor, tedy Český telekomunikační úřad. Ten se totiž očividně řídí heslem, že kdo nic nedělá, nic nezkazí a trh se postará sám o sebe. Evropská komise nyní pro uživatele mobilních telefonů navrhuje více roamingové konkurence, větší výběr a nižší ceny. Zní to dobře, ale co přesně to znamená a co přinese opatření po implementaci řadovému spotřebiteli? Čtěte a dozvíte se víc.

Klepněte pro větší obrázek
EK navrhuje další snížení cen roamingu, došlápne si hlavně na data

Ceny mobilních služeb v zahraničí neboli roaming představují agendu, kterou se EK zabývá už nějaký ten pátek a nutno podotknout, že jen díky ní se podařilo plácnout nenasytné operátory přes prsty a snížit tak ceny. Ona totiž konkurence na oligopolním trhu (viz wiki) příliš dobře nefunguje. Navrhované nařízení počítá s tím, že od 1. července 2014 si zákazníci mohou uzavřít výhodnější smlouvu na roamingové mobilní služby a dostat se tak až na úroveň domácích cen.

Větší konkurence, ceny jako doma

Tato smlouva bude oddělená od smlouvy na domácí mobilní služby, ale přitom zákazníkům zůstane stejné telefonní číslo. Podle tohoto návrhu by rovněž mobilní operátoři (včetně takzvaných virtuálních mobilních operátorů, kteří nemají vlastní síť) získali právo používat sítě jiných operátorů v ostatních členských státech za regulované velkoobchodní ceny.

Na trhu s roamingem by si tak mohlo konkurovat více operátorů. Výše popsané opatření lehce naznačuje tzv. funkční separaci, což můžeme charakterizovat jako rozdělení operátorů na infrastrukturu a zbytek, tedy tu část, která v ní poskytuje služby. O tom už v Bruselu také přemýší (a operátoři se toho bojí jak čert kříže).

Klepněte pro větší obrázek
Dobré slovo na operátory neplatí, jedinou možností jak je přimět k účtování férových cen je regulace

A teď to hlavní, návrh upravuje ceny, které si budou moci operátoři účtovat. Od 1. července 2014 by roamingoví zákazníci neměli platit více než 24 centů za minutu volání a nejvýše 10 centů za minutu přijatého hovoru, nejvýše 10 centů za poslanou textovou zprávu a nejvýše 50 centů za 1 MB dat na cestách do zahraničí. Více už prozradí tabulka níže. A pozor, data se budou účtovat po jednotlivých kilobytech (nikoliv po 100kB balících).

Současné a navrhované stropy maloobchodních cen (bez DPH):

Jízdní řád regulace (ceny bez DPH)současná cenaod 1. července 2012od 1. července 2013od 1. července 2014
Data (cena za 1 MB)-0,90 € (21,87 Kč)0,70 € (17,01 Kč)0,50 € (12,15 Kč)
Odchozí volání (za minutu)0,35 € (8,51 Kč)0,32 € (7,78 Kč)0,28 € (6,80 Kč)0,24 € (5,83 Kč)
Přijaté hovovy (za minutu)0,11 € (2,67 Kč)0,11 € (2,67 Kč)0,10 € (2,43 Kč)0,10 € (2,43 Kč)
Odchozí SMS0,11 € (2,67 Kč)0,10 € (2,43 Kč)0,10 € (2,43 Kč)0,10 € (2,43 Kč)

*Odchozí hovory jsou účtovány způsobem 30+1, příchozí 1+1, data po 1 kB, použitý převodní kurz 1 € = 24,30 Kč

Místopředsedkyně Komise odpovědná za digitální agendu Neelie Kroesová říká: „Tento návrh řeší jádro problému, kterým je nedostatek hospodářské soutěže na roamingových trzích, tím, že dává zákazníkům větší výběr a alternativním operátorům nabízí snazší přístup na trh s roamingem. Okamžitě by se tak snížily i ceny za datový roaming, za který si operátoři v současnosti započítávají přemrštěné marže.“

Tímto návrhem usiluje EK o úplné smazání rozdílů v cenách, jež platí Evropané v domácích sítích a za stejné služby v zahraničí. Datum pro splnění plánu bylo stanoveno na rok 2015. Na zprávě EK stojí za povšimnutí ještě další kroky, které mají narovnat pokroucený nekonkurenční roamingový trh. Komise k řešení současného nedostatku hospodářské soutěže a výběru pro spotřebitele navrhuje:

  • usnadnit alternativním operátorům, jako jsou mobilní virtuální operátoři sítě, vstup na roamingové trhy. Od operátorů v ostatních členských státech hodlá vyžadovat, aby jim poskytli přístup ke svým sítím za regulované velkoobchodní ceny
  • ponechat spotřebitelům možnost zvolit si alternativního operátora pro roamingové služby bez ohledu na jejich domácího operátora.

Jednoduše pokaždé, když by spotřebitel překročil hranice, automaticky by se jeho telefon přepnul na vybraného roamingového operátora, aniž by musel podniknout jakékoli kroky, a přitom by mu zůstalo stejné číslo a stejný modul identifikace předplatitele (SIM karta). Posílí to transparentnost, umožní zákazníkům, aby při nákupu vyhledávali nejlepší roamingové nabídky, a povzbudí operátory, aby nabízeli konkurenčnější roamingové smlouvy.

Nové stropy pro data

Cíl Komise je jasný, ochránit stále početnější skupinu uživatelů inteligentních telefonů, tabletů a jiných zařízení, která využívají internet pomocí mobilních sítí, aby jim v zahraničí nehrozily nadměrné účty. Komise navrhuje, aby spotřebitelé neplatili od 1. července 2012 více než 90 centů (zhruba 22 Kč) za megabyte stažených dat, a tato cena by dále měla razantně klesnout na 50 centů za MB do července 2014. Tyto ceny mají být účtovány po kilobytech, aby zohlednily skutečné využití dat, což je super. Tuzemští operátoři budou s nostalgií vzpomínat na časy, kdy data v zahraničí účtovali rovnou po stovkách kilobytů a mastili si kapsu.

Klepněte pro větší obrázek
Šok z vyúčtování už po návratu ze zemí evropské sedmadvacítky nehrozí. Desetitisícový účet za data, které si navíc může telefon stahovat zcela bez vědomí uživatele, je ale při cestách mimo EU zcela reálnou hrozbou zejména pro méně zkušené spotřebitele, například pro seniory

Maloobchodní cenové stropy pro datové služby v současném nařízení stanoveny nejsou. Velkoobchodní cenové stropy pro datové služby platí již od července 2009, EK však konstatuje, že úspory se nepřenesly na spotřebitele. Za celkovou průměrnou maloobchodní cenou ve výši 1,06 eur (25,60 Kč) za stahování dat v jiném členském státě na konci roku 2010 se skrývala škála různých maloobchodních cen.

Spotřebitelé kupříkladu zaplatí průměrně 2,23 eur (54 Kč) za MB, pokud stahují data v zahraničí v síti jiné skupiny mobilních operátorů, a v některých případech se ceny vyšplhaly i mnohem výše (až 12 eur za MB). Je důležité poznamenat, že navrhované maloobchodní stropy slouží jako pouhá záchranná síť pro spotřebitele, jelikož Komise očekává, že navrhovaná strukturální opatření k povzbuzení hospodářské soutěže budou mít za následek inovativní nabídky pro celou Unii a nižší ceny, jež budou výrazně pod ochrannými stropy.

Návrh EK musí jako vždy schválit Evropský parlament a členské státy EU.

Diskuze (69) Další článek: Motorola XT882: duálně duální Android z říše snů

Témata článku: , , , Evropa, Dobré slovo, Oligopolní trh, Ostatní člen, Stejné číslo, Čert kříže, Megabyte, Alternativní operátor, Regulace cen